Naujieji metai jau ant nosies. Kokiu gardėsiu reiktų puošti mūsų šventinį Naujųjų metų stalą? Gal yra toks patiekalas, kuris simbolizuotų sėkmę ir pritrauktų laimę ateinantiems metams?

Laimės sausainėliai

Apie sėkmės ir laimės simbolius gal geriau papasakotų astrologai arba būrėjai. O taip žmogiškai – kad būtų sėkmė ir laimė bent jau pirmosiomis Naujųjų metų dienomis, svarbu naktį nepersivalgyti. 2021-ųjų metų sutikimas nebus įprastas, todėl siūlau, kad ant stalo būtų lengvos salotos – pvz. tuno su šviežiomis daržovėmis, įvairių salotų lapų mišinys (traškūs ir labai švieži lapai) su sėklų pabarstais ir medaus garstyčių arba čimičiuri padažu, Cezario salotos – tokios labiau autentiškos, kur sudėtyje tik salotų lapai, skrebučiai ir sūris, traškios daržovės su lengvomis užtepėlėmis, humusu. Gaivus kokteilis ir vaisiai – to visiškai pakanka. Su tokiu meniu nei šeimininkaujantys nepervargs nei valgantys. Tikrai neverta naktį valgyti cepelinų ar kepti paukštį su daugybe garnyro.

Kiekviena šalis turi savo šventinį pyragą: italai – panettone, prancūzai – kalėdinę malką, vokiečiai – vokišką kalėdinį pyragą... Atrodo, kad viskas sukasi apie Kalėdas, tačiau koks kepinys turėtų nugulti ant Naujųjų stalo? Pavyzdžiui, kas nors lietuviško?

Šventinis keksas

Tai galėtų būti Napoleono tortas arba šakotis. Mūsų tradiciškiausi kepiniai – tai Napoleonas ir medaus tortas, bet medaus tortas yra labiau kalėdiškas – su daug prieskonių, medumi, toks šiltas. Napoleonas tuo metu yra iškilmingas ir puikiai tinka švęsti. Jeigu nenorite kepti, šakotis bus puikus pasirinkimas – jei jo nesuvalgysite, šakotį galima laikyti labai ilgai ir jis visada bus gražus. Svarbu surasti tokį šakotį, kuris jums patiktų, nes pasirinkimas yra tikrai didelis.

Į kokias užsienio šalių kulinarines Naujųjų metų tradicijas verta įsiklausyti ir mums? O gal ir pasinaudoti jomis?

Kalėdos ir Naujieji metai yra viena po kitos sekančios šventės, tad dažniausiai kalbant apie įvairių šalių naujametį stalą minimi tos šalies kalėdiniai valgiai ir tradicijos. Naujųjų metų stalas yra reikšmingesnis ten, kur nėra švenčiamos Kalėdos. Tad tiesiog reikėtų atskirti – kas yra Kalėdų stalui, o kas Naujųjų metų. Mes įpratome, kad Kalėdų stalas yra skirtas buvimui su šeima, labai artimais žmonėmis. Naujųjų metų šventė tuo metu labiau asocijuojasi su triukšmingais šventimais draugų ir pažįstamų būryje. Vienas iš populiarėjančių principų valgiaraščio Naujųjų metų sudarymui yra atsižvelgimas į tai, kokie ateina metai pagal Rytų astrologiją – 2021-ieji bus jaučio metai, tad daugybė astrologų pataria, ką valgyti ir ko šiukštu nevalgyti pasitinkant naujuosius. Nors iš tikro Rytų Naujieji metai neateina sausio 1 dieną. Tad viskas labai sąlyginai – arba mes žaidžiame tą žaidimą arba ne.

„Pavlova“ – nėra labai sudėtingas morenginis tortas. Kokia galėtų būti šio torto šventinė versija?

Pavlova duoda tiek galimybių kurti, kad galima būtų kiekvieną metų dieną valgyti po skirtingą pavlovą. Šventinė pavlova gali būti suformuota vainiko forma, skirtingų dydžių papločiai gali būti sudėti vienas ant kito taip, kad gautųsi eglutė.

Papuošimai gali būti labai įvairūs – pradedant nuo spalvos – ją galima suteikti liofilizuotų vaisių ir uogų milteliais, kakava, purškiamais maistiniais dažais (bet prieš tai pabandykite ant nedidelio morengo gabaliuko, kad dažai neištirpintų morengo). Galima iškilmingumą pabrėžti valgomuoju auksu arba sidabru. Naudojami sezoniniai vaisiai ir uogos, galima puošti rozmarinais arba čiobreliais.

PAVLOVA in blue (mėlynai)

O kas pasakė, kad pavlova negali būti dangaus spalvos? Ir visai nesvarbu, kad dangaus žydrumas išgautas iš okeano gelmių.

Tobulas įdaras – apvirtos cidonijų skiltelės. Juk tai irgi magiška, kai virdamos jos iš baltai gelsvų tampa ryškiai oranžinėmis, net raudonomis.

PAVLOVA in blue

4 kiaušinių baltymų

175 g smulkaus cukraus

75 g miltelinio cukraus

1 šaukšto krakmolo

1 šaukšto acto 6 proc.

1 šaukštelio žydrosios spirulinos miltelių

Cidonijų įdarui:

2 cidonijų

100 g cukraus

100 ml vandens

1 citrinos

1. Orkaitę įkaitinkite iki 100 °C.

2. Ant kepimo popieriaus nupieškite 22 cm skersmens apskritimą ir dėkite į skardą (nupieštu apskritimu į apačią, kad ant torto neliktų žymių). 3. Lengvai paplakite baltymus, nuolat plakdami mažomis porcijomis suberkite cukrų. Žiūrėkite, kad kiekviena cukraus porcija ištirptų baltymuose. Įpusėjus berti cukrų, suberkite persijotus spirulinos miltelius. Išplakta masė turi būti glotni, blizgi ir išlaikanti formą. Kai cukrus ištirps, baikite plakti ir susijuokite miltelinį cukrų ir krakmolą. Mentele atsargiai išmaišykite kartu su actu ir cinamonu.

4. Suformuokite gana aukštą apskritimą, šonus ištempkite šaukštu į viršų.

5. Paplotį pašaukite į orkaitę ir kepkite maždaug 70–80 min. kol apačia bus tvirta. Iškepusį paplotį aušinkite ant popieriaus, kol kas jo nenuimkite.

5. Cidonijas nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinos sultimis. Prikaistuvyje užvirinkite vandenį su cukrumi ir sudėkite cidonijas. Išspauskite likusias citrinos sultis, taip pat į prikaistuvį galite įdėti ir citrinos likučius. Virkite mažoje kaitroje, kol cidonijos įgaus gražią spalvą. Atšaldykite.

6. Ant baltyminio pagrindo dėkite plaktą grietinėlę ir cidonijas.

Pamenu, yra tokie laimės sausainėliai, kuriame suvyniotas popieriukas su palinkėjimu. Ar jie populiarus skanėstas naujiesiems? Kokia ten naudojama tešla? Ar įmanoma pasigaminti juos namuose?

Juos įmanoma pasigaminti namuose – tešla gaminama su baltymais, be trynių, sklindžių tirštumo. Labai svarbu yra pirmiausia sugalvoti palinkėjimus, antra – labai greitai kepti ir, tikriausia po 1-3 sausainius, nes blyneliai labai greitai sustingsta ir sustingusių jų nepavyks sulankstyti.

Laimės sausainėliai

Prieš pat Naujuosius metus daugelis turės mažai laiko – kokį patartumėte išsikepti paprastą, nesudėtingą, bet įspūdingą skanumyną, tortuką, pyragą, keksą ar pudingą?

Toks labai paprastas, bet šventiškai nuteikiantis kepinys gali būti morenginiai sausainiai, bet sudėlioti eglutės forma. Galite juos papuošti raudonomis stambiomis spanguolėmis, rojaus obuoliukais – atrodys kaip burbulai ant eglutės.

Prieskoniniai morengai su šokoladu

Prieskoniniai morengai su šokoladu

3 kiaušinių baltymai
160 g cukraus
1 nubrauktas šaukštelis cinamono
50 g šokolado

Orkaitę įkaitinkite iki 90 °C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.

Ištirpinkite šokoladą. Baltymus paplakite, kol susiardys baltymo tąsumas, pasirodys putos, palaipsniui suberkite cukrų ir plakite, kol masė taps standi.

Suberkite cinamoną, išmaišykite ir plona srovele apšlakstykite morengo paviršių šokoladu. Pamaišykite – labai atsargiai, šakute, kad nesusiardytų šokolado raštai.

Šaukštu dėkite masę ant skardos.

Kepkite apie valandą, kol morengai bus sausi ir tvirti. Priklauso nuo orkaitės, gali prireikti ir kiek daugiau laiko.

Morengai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)