Persikai – trapūs sausainiai iš dviejų puselių, įdaryti virtu kondensuotu pienu. Šių sausainių receptas neįmantrus, nesudėtingas, ir vis tik labai smagu mirkyti juos į rausvus ir oranžinius natūralius dažus, apvolioti cukruje ir matyti, kaip jie virsta tikrų tikriausiais persikais.

Persikus kepdavo mokyklų bufetuose, šeimininkės kepdavo juos namuose, tad kiekvienos receptas turėjo savų ypatumų. Tiesa, sausainius persikus vienijo vienas aspektas – visos dažydavo juos su šviežiai spaustomis burokėlių ir morkų sultimis.

Trapių sausainių persikėlių receptas

Sausainiai persikėliai


Produktai tešlai:

2 kiaušiniai, 300–350 g miltų, 100 g cukraus, 50 g sviesto, 50 g grietinės,1/2 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelis druskos.

Produktai įdarui:

250 g virto kondensuoto pieno (arba „Rududu“), 1/3 šaukštelio druskos.
Produktai dažams:
1 morka, 1 burokėlis, šiek tiek cukraus apvolioti.

Sausainiai persikėliai

Kaip gaminti:

1. Dideliame dubenyje išplakite plaktuvu kiaušinius su cukrumi, kad neliktų cukraus kruopelių.
2. Sudėkite į kiaušinių masę kambario temperatūros sviestą ir grietinę, vėl išplakite. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su druska ir kepimo milteliais. Iš pradžių suberkite 300 g miltų – galbūt jų pakaks tešlai. Jei tešla vis tik minkštoka, suberkite likusius 50 g ir išmaišykite.
3. Nesijaudinkite, jei tešla bus lipni – tokios konsistencijos tešlos sausainiai bus gardesni. Nebūtina suformuoti tešlos į apskritimą, galite formuoti sausainius tiesiai iš tešlos dubenyje su šaukštu ir rankomis.
4. Šaukštu pakabinkite tešlos ir formuokite rutuliukus. Kad tešla mažiau liptų, galite pasitepti delnus aliejumi. Dėkite tešlos rutuliukus į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 15–17 min. 190 laipsnių orkaitėje.
5. Sausainiai turi būti iškepę, bet ne per daug suskrudę.
6. Palikite sausainius kiek pravėsti, paskui mažu peiliu kiekvieno sausainio plokščiojoje pusėje išpjaukite skylutę – į ją dėsite įdarą. Sausainius suporuokite.
7. Įdarui sumaišykite virtą kondensuotą pieną (arba „Rududu“) su žiupsniu druskos, kad skonis būtų ryškus – saldus ir sūrstelėjęs. Įdarui galima naudoti maskarponę su sviestu, abrikosų džemą.
8. Su popierine tūtele pripildykite kiekvieną sausainį įdaru, įpurkškite truputį per daug. Paskui švelniai suspauskite sausainių puseles ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
9. Sutarkuokite vieną morką ir vieną burokėlį, paskui į dubenėlius išspauskite iš jų sultis.
10. Imkite po vieną persiką, puselę pamirkykite morkų, kitą – burokėlių sultyse.
11. Iš karto dosniai apvoliokite sausainius cukruje. Paskui palikite sausainius valandą, kad susigertų sultys. Persikai atrodys dar tikroviškiau, jei papuošite juos mėtų lapeliais.

Sausainiai persikėliai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)