Švarcvaldo (Juodojo miško) tortas, Vokietija

Juodojo miško tortas


Vokietijos Švarcvaldo regionas garsėja ne tik pasakomis ir ant kalnų stūksančiomis pilimis, bet ir prabangiu tortu, kuris pavadintas šio regiono garbei ir, manoma, kilęs iš šio regiono. Tamsūs torto padai mirkomi vyšnių sirupe su kirschwasser – rūgščių vyšnių brendžiu – tada sudedami ant plono šokoladinio pagrindo, sutepami plakta grietinėle su šviežiomis vyšniomis.

Galiausiai, lyg sodrumo būtų dar negana, viskas aptepama dar vienu grietinėlės sluoksniu, apibarstoma šokolado drožlėmis ir papuošiama vyšniomis.

Gaunamas drėgnas šokoladinis svajonių desertas, kuris yra pats populiariausias visoje Vokietijoje – čia jis vadinamas Schwarzwälder Kirschtorte.

Pyragas su skystu šokoladiniu įdaru „Gâteau Fondant au Chocolat,“ Prancūzija

Pyragas su skystu šokoladiniu įdaru


Perpjovus šiltą, ką tik iškeptą gâteau fondant au chocolat – tai prancūziškai reiškia „tirpstantį šokoladinį pyragą“ – iš jo vidaus lėtai tarsi lava išteka skystas šokoladas.

Vaišinant šiuo tamsiu, sodriu pyragu labai svarbu atsižvelgti į laiką ir temperatūrą: jei patieksite per anksti, desertas virs lipnia karštos, skystos šokoladinės tešlos bala, o jei pavėluosite patiekti, tai jau bus kitas desertas – braunis. Kai laikas ir temperatūra nutaikyti, patiekiamas desertas, kuriame tobulai dera puraus šokoladinio pyrago ir ištirpusio šokoladinio batonėlio skoniai.

Dešimtajame dešimtmetyje šis pyragas išgarsėjo – imtas vadinti lavos pyragu arba tirpinto šokolado pyragu – ir tapo meniu pažiba.

Nors pamišimo dėl šio pyrago karštinė praėjo, vis dėlto jausmingasis desertas išlieka vienu iš elegantiškiausių būdų užbaigti vakarienę.

Japoniškas sūrio pyragas

Japoniškas sūrio pyragas


Sūrio pyrago mėgėjams, kuriems niujorkietiškos versijos sūrio pyragas kiek per sunkus, japoniškas sūrio pyragas gali būti tikras atradimas. Šiame kreminiame saldėsyje dera sodrus sūrio skonis ir biskvitinė tekstūra, šis desertas šviesus, lengvas ir purus.

Jo paslaptis – neįprastas gamybos būdas, kai į šiltą, sodraus skonio (kreminio sūrio ir vanilės) tešlą įmaišomi plakti kiaušinių baltymai. Įvairių šio pyrago versijų galima įsigyti kone kiekvienoje Japonijos maisto prekių parduotuvėje ir kepyklėlėje.

Jei nuspręsite patys išsikepti arba nusipirkti šį pyragą, patikrinkite, ar jis tinkamos, švelnios ir minkštos tekstūros – pajudinus, jis turėtų švelniai tirtėti.

Atviras citrininis pyragas, Prancūzija

Atviras citrininis pyragas


Šio klasikinio prancūziško pyrago pagrindas – tešlos krepšelis – užpildomas plonu citrininio kremo sluoksniu, kurio skonį sudaro sodrus sviesto, rūgštus citrinų ir aitrus citrinų žievelių skonis. Tešlos krepšelio tekstūra primena sviestinių sausainių tekstūrą – ji rieboka ir traški ir yra puikus kontrastas švelniam it šilkas užpildui. Tinkamai iškeptas šis pyragas yra dangiško skonio, o dėl savo paprastumo įkūnija prancūziškų kepinių virtuvę.

Klasikinė, tradicinė šio pyrago versija yra pati populiariausia, tačiau galima paragauti ir intriguojančių jo variacijų – pavyzdžiui, „Sadaharu Aoki“ pyragą su kvapiaisiais mandarinais (aromatingais citrinų giminaičiais), o užsukus į „Pierre Hermé“ galima paragauti itin sodriai citrininio pyrago su citrinos žievelių cukatomis.

Linco tortas, Austrija

Linco tortas


Šis Austrijos miesto Linco garbei pavadintas tortas kaip ir pats miestas garsėja nuo seno, ir neprarado savo populiarumo ir mūsų dienomis. Tešla su maltais riešutais – dažniausiai lazdyno arba graikiniais – tobulai dera su vaisių įdaru. Šis desertas yra tarpinis variantas tarp pyrago ir torto.

Pirmieji Linco torto receptai užrašyti dar septyniolikto amžiaus viduryje, o šio torto gimtinėje Lince įvairių šio skanėsto variacijų receptai perduodami iš kartos į kartą.

Linco torto viršus puoštas tešlos tinkleliu, kuris leidžia pamatyti įdarą.

Dar vienas išskirtinis šio saldėsio bruožas – prieskoniai, kurie suteikia jam nepamirštamą saldžiai pikantišką skonį. Įdarui dažniausiai naudojami paprasčiausi konservuoti vaisiai, o štai tešla išskirtinė – gardinta maltais gvazdikėliais, cinamonu ir citrinos žievelėmis, todėl šis tortas jau daug metų yra visų vertinamas ir mėgstamas.

Pyragas su trijų rūšių pienu „Tres Leches“, Meksika ir Centrinė Amerika

Pyragas su trijų rūšių pienu


Nepakartojamą skonį šiam kreminiam saldėsiui suteikia purus biskvitas.

Pavadinime minimas „trijų rūšių pienas“ yra saldintas kondensuotas pienas, tirštintas pienas ir grietinėlė – iš šių produktų kepamas nepakartojamo skonio pyragas, kuris yra toks drėgnas, kad jį kone galima vadinti gėrimu.

Šiais laikais šviežio pieno gauti nesunku, o saldinto kondensuoto pieno skonis primena laikus, kai gauti šio greitai gendančio produkto nebuvo lengva, ypač šiltesnio klimato kraštuose, tokiuose kaip Meksika.

Vis dėlto net ir šiais laikai, kai egzistuoja sunkvežimiai-šaldytuvai, tirštintas pienas turi savo žavesio ir yra mėgstamas gardėsis daugelyje pasaulio šalių – juo gardinama tailandietiška šaltoji arbata, jo užpilama ant malto ledo deserto Lotynų Amerikoje, iš jo gaminami braziliški Brigadeiro rutuliukai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)