Prieš gerą dešimtmetį garsiojo Pierre’o Hermé sukelta saldaus maisto banga Paryžių pavertė pasauline aukštosios konditerijos sostine, kurioje savo parduotuvėles atidarė visi talentingiausi saldumynų meistrai: Christophe Adam, Yann Couvreur, Christophe Michalak, Cédric Grolet... Šioje gyvoje kūrybinėje atmosferoje smagurių džiaugsmui kiekvienas bando sukurti kuo gražesnį, subtilesnį, originalesnį konditerinio meno šedevrą. Gurmaniškos varžybos, į kurias įsitraukia ir prabangūs viešbučiai, restoranai, didžiosios universalinės parduotuvės, ypač jaučiamos kalėdiniu laikotarpiu. Azartą sukelia ikoniškas prancūziško šventinio stalo gardumynas – tradicinė Bûche de Noël – „Kalėdinė malka“.

„Kalėdinės malkos“ legenda

Ši Prancūzijos kulinarinė tradicija, kaip ir pačios Kalėdos, kilo iš archajiškiausių pagonių apeigų – visoje Europoje plačiai žinomo žiemos saulėgrįžos šventimo. Jo metu kelias dienas būdavo deginamas didelis medžio rąstas. Su laiku jį pakeitė židinyje smilkstanti malka. Šis labai senas paprotys galutinai išnyko tik maždaug šeštajame dešimtmetyje, išplitus elektros naudojimui. Daugumoje šalių šį paprotį pratęsė plevenančios žvakių liepsnelės, bet gurmanams prancūzams to neužteko. Jie sugalvojo dar ir gardų simbolį – medžio kamieną primenantį vyniotinį, kuriam buvo perduotas pavadinimas „Kalėdinė malka“.

Jei pagal tradicinį receptą trapus, minkštas biskvitas yra pertepamas sviestiniu kremu ir susukamas, mūsų laikais atsirado daug lengvesnių, įdomesnių ir subtilesnių jo versijų. Vis tik esmė nepasikeitė – kad ir kokio skonio, tekstūros, spalvos, formos jie bebūtų (pasirinkimas tikrai didelis), šie šventiniai konditerijos šedevrai tiek suaugusiuosius, tiek vaikus iš karto nukelia į magišką Kalėdų pasaulį. Emocingi, dažnai nostalgiški nuostabių akimirkų atsiminimai tarsi apvienija visus talentingus konditerius, kiekvienų metų pabaigoje siūlančius gurmaniškas asmeninių svajų interpretacijas. Jų vaizduotė neturi jokių apribojimų, žadina kūrybingumą, leidžia laisvai išreikšti kiekvieno savitą braižą. Dabar smaguriai trumpo „Kalėdinės malkos“ periodo naujovių laukia kaip aukštosios mados kolekcijos. Juk jie dažnai yra nepakartojami, valgomi meno kūriniai (jų kaina taip pat), pirmiausiai ragaujami žvilgsniu.

Saldi Paryžiaus kalėdinė prabanga

La Maison Dalloyau


La Maison Dalloya

Seniausios Prancūzijos delikatesų įmonės (jos verslas prasidėjo 1682 metais Versalio rūmuose) vyriausio konditerio Jeremy Del Val įspūdinga „Kalėdinė malka“ akimirksniu įtraukia į stebuklingą gurmaniškų švenčių aplinką. Žaismingi į kalną atsiremiantys nameliai po plonu pieninio šokolado lukštu pridengė subtiliausius riešutų, džiovintų vaisių su medumi, vanilės, pieninio šokolado putėsių, džiovintais vaisiais bei pieninio šokolado gabaliukais pagardinto minkšto biskvito derinius.

La Maison Lenôtre


Kalėdinė malka

Gurmaniško maisto parduotuvės „La Maison Lenôtre“ konditerių ekipa su jų šefu Guy Krenzer priešakyje sukūrė labai realistinę, estetišką ir skanią „Kalėdinę malką“. Po šokoladiniais kankorėžiais puošta traškaus šokolado žieve slepiasi šokoladinio biskvito vyniotinis su lengvai bėgančia kedrų-lazdynų riešutų pasta (praline).

Yann Couvreur

Šokoladinė lapė

Talentingas konditeris sužavėjo mielu kalėdiniu praline desertu „Chilling Christmas“ iš kaštainio putėsių, kaštainio biskvito, kaštainio medaus, karamelės ir lazdynų riešutų. Ant jos rafinuotų detalių kamieno įsitaisė žavinga ir gardi praline įdaryta šokoladinė lapė.

Royal Monceau-Raffles Paris

Royal Monceau-Raffles Paris

Kiekvienais metais Pierre Hermé kuria kalėdinę malką prabangiam viešbučiui „Royal Monceau-Raffles Paris“. Šiemet jis nustebino neįtikėtina apžvalgos rato pavidalo kompozicija „Agapé“, kuris dar ir sukasi. Jis pagamintas iš šokolado, kalėdinio meduolio su citrinų, apelsinų, slyvų, imbiero, figų, abrikosų, pistacijų, skrudintų migdolų aromatais bei papuoštas makaronais, riešutais, šokolado saldainiais, karamele. Citrinos muslinas bei želė suteikia jam gaivumo.

La Réserve Paris Hotel and Spa


La Réserve Paris Hotel and Spa

Originalumu nustebina ir šio prašmatnaus viešbučio „La Réserve Paris Hotel and Spa“ konditerijos šefas Adrien Salavert, kurį įkvėpė prabangus ten esančios kunigaikščio Morny bibliotekos dekoras. Įspūdingą „trompe-l’oeil“ kūrinį „Kalėdinės pasakos“ sudaro trys knygų tomai. Atvėrus šokoladinį knygos viršelį aptinkama dėžutė, pripildyta arbata ir citrusiniais vaisiais kvepiančio šokolado. Likusios dvi knygos yra gardžios „Kalėdinės malkos“ iš citrusinio juodosios arbatos aromatais dvelkiančio šokolado.

Le Park Hyatt Paris-Vendôme

Le Park Hyatt Paris-Vendôme

Viešbučio „Le Park Hyatt Paris-Vendôme“ vyriausias konditeris Jimmy Mornet savo subtilios „Kalėdinės malkos“ pagrindui pasirinko labai neįprastą ingredientą – nedidelį žalią Japonijos citrusinį vaisių sudachi, kurio rūgštumą sušvelnino kriaušių sirupu, citrininiu biskvitu, kalėdiniu meduoliu su prieskoniais bei migdolų-šokolado traškučiu.

Paryžiuje 2019 metų Kalėdos žada būti be galo saldžios ir skanios. Belieka šiuo periodu apsilankyti šiame pasakiškame svajonių mieste. Nesvarbu, ką ragausite – beje, „Kalėdinių malkų“ yra ir mažyčių – neapsakomas malonumas tikrai garantuotas. Nors nuo pasiūlos apsvaigę didžiausi smaližiai nenorės išvažiuoti, jiems skaniausių desertų paieškas teks pratęsti ne kartą sugrįžus į šią pasaulinę aukštosios konditerijos šventovę. Saldžių ir gardžių Kalėdų!

Visą straipsnį apie legendinį skanėstą rasite naujame šventiniame „AŠ Ikona“ žurnalo numeryje (Nr 18. 2019/2020 žiema)