Keksui skonio suteikia citrina arba apelsinas (priklausomai kurį naudosite, nes puikiai tinka abu). Tad galite rinktis tarp labiau citrininio ar labiau apelsininio skonio kekso. Vieną kartą cukinijos keksą kepiau su citrina, kitą kartą su apelsinu, ir abejais atvejais buvo labai gardu.

Be abejo, keksui ir papildomo skonio, ir saldumo suteikia šokoladinis glajus, kuris, kaip matote, čia yra pagrindinis akcentas. Galvojantiems ar keksas pavyksta labai drėgnas, atsakysiu, kad ne. Per viduriuką – nei labai drėgnas, nei labai sausas. Toks idealus pamirkyti kakavoje ar arbatoje. Ir dar, šį keksą galite kepti mėgstamoje formoje, tik turėkite omenyje, kad negiliose kepimo formose pyragas keps kiek trumpiau.

Cukinijų ir aguonų keksas su šokoladiniu glaistu


10 porcijų

Reikės:

  • 400 g jaunų cukinijų
  • 300 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 100 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 50 g sviesto
  • 2 valg. š. aguonų
  • 2 valg. š. citrinos ar apelsino sulčių
  • 2 arb. š. smulkiai nutarkuotos citrinos ar apelsino žievelės
  • 1,5 arb. š. vanilės esencijos arba vanilinio cukraus
  • 1,5 arb. š. kepimo miltelių
  • 0,5 arb. š. kepimo sodos
  • 1 žiupsnio druskos

Šokoladiniam glaistui:

  • 200 g juodojo šokolado
  • 50 g sviesto

Gaminimas:

1. Sviestą išlydome mikrobangų krosnelėje, paliekame atvėsti.
2. Cukinijas nulupame, sutarkuojame stambia tarka, sudedame į sietelį ir paliekame nuvarvėti. Po to gerai nuspaudžiame, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio.
3. Orkaitę įkaitiname iki 170 C.
4. Viename inde išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, po to įmaišome sviestą ir aliejų. Sodą sumaišome su citrinų (ar apelsinų) sultimis ir sumaišome su kiaušinių mase.
5. Viename inde miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais. Tada pamažu įmaišome į kiaušinių masę. Sudedame citrinos (ar apelsino) žievelę, suberiame aguonas, nusunktą cukiniją ir šaukštu išmaišome.
6. Formą, kurioje kepsite, gerai ištepame sviestu, pabarstome miltais ir supilame tešlą.
7. Keksą kepame įkaitintoje orkaitėje 50-60 min. Kai praeis 50 minučių, mediniu dantų krapštuku patikriname ar keksas jau iškepęs, jei dar ne, tuomet kepame 5-10 minučių ilgiau (kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės). Iškepusį keksą išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti, po to atsargiai išimame iš kepimo formos.
8. Šokoladinis glaistas – į vieną indą sudedame šokoladą, sviestą ir ištirpiname mikrobangų krosnelėje. Gerai išmaišome ir apliejame iškepusį keksą.

Skanumėlis!

Cukinijų ir aguonų keksas su šokoladiniu glaistu