„Recepto neturėjome, taigi su migdolais eksperimentavome gal dvejus metus – kepėme, plovėme, vėl kepėme, – prisimena. – Iškepėme. Tradiciniai migdolai su cinamonu buvo skanūs ir traškūs. Tik žmonės apie tokius dar mažai anuomet žinojo, klausdavo į juos žiūrėdami: ar turite riešutų? Dar ir dabar pasitikrina, ar su svogūnų laiškais skrudinti migdolai tikrai nėra pupelės“.

Riešutinės atidarymas

Šiandien Inga su vyru Mariumi savo riešutinėje turi apie 40 skirtingo skonio skrudintų riešutų. Jie čia pat maišo keletą skirtingų riešutų kremų ir spaudžia šviežią, nerafinuotą, nefiltruotą riešutų aliejų. „Man pasisekė, kad atsidūriau tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Esu visiškai tikra, kad mano kelias – teisingas“, – sako Inga ir juokais priduria, kad pagal druidų horoskopą ji ir pati yra riešutas.

Nuo vaikystės Inga augo tikėdama, kad riešutai yra valgomi dėl sveikatos, o žiemai visada gaudavo maišą naminių graikinių riešutų. „Esu pasisodinusi nuosavą graikinių riešutų medį, tačiau riešutų sulauksiu dar už trejų metų. Riešutai yra puikus užkandis, visavertės mitybos ingredientas ir tobulas desertas“, – įsitikinusi.

Riešutinės atidarymas

Inga kiek pagalvoja paprašyta apibūdinti lietuvių skonį. Sako, kad iš natūralių riešutų žmonės labiausiai mėgsta graikinius, nors pastaruoju metu dažnai renkasi ir bretolijų. Jei norisi sūraus, jie skanauja migdolų su svogūnais, jei saldaus – migdolų su sūria karamele.

Riešutinės atidarymas

Riešutai į riešutinę atkeliauja iš įvairiausių šalių – Brazilijos, Turkijos, Ispanijos, Amerikos, Moldovos ir žinoma, iš Lietuvos. Lietuviai ūkininkai augina lazdynus ir graikinius riešutmedžius.

Riešutinės atidarymas

„Pakvaišę dėl riešutų esame ir mes, ir mūsų riešutų ragautojai, – juokiasi Inga. – Anksčiau vadinomės „Riešutėliai“, tačiau angliškas posakis „Nuts about“ – pakvaišę dėl to, kas mums svarbu – tiko labiau. Taigi, vieni verčia mūsų pavadinimą apie riešutus, o kiti turi omeny visai ką kita. Bet, turbūt, riešutus – irgi“.

Riešutinės atidaryme Inga vaišino riešutų ir morkų pyragu, kurio receptą 1937-aisiais užrašė jos močiutė. Su atidarymo svečiais ji pasidalino ir dar vienu, močiutės užrašytu meduolių riešutėlių receptu.

Riešutinės atidarymas

Proporcija:

  • 250 g cukraus
  • 350 g – 400 g miltų
  • ½ stiklinės medaus
  • 3 kiaušiniai
  • Prieskonių – cinamono arba gvazdikėlių


Darbas:

Išsukti cukrų su kiaušiniais, į masę supilti ištirpintą ir jau pravėsusį medų. Sudėti miltus, prieskonius ir ilgai minkyti. Daryti mažus apvalius riešutėlius ir kepti įkaitintoje formelėje.

Sausainiai „Riešutėliai“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)