Paruošti užtruks
30 min–1 h

Kepti užtruks
30 min–1 h

Porcijų skaičius
6 porcijos

Sudedamosios dalys

Pyrago įdarui

  • 150 g geros kokybės tamsios vyšnių uogienės
  • 100 ml vandens
  • 1 valg. š. maltų marantų, sumaišytų su 2 valg. š. vandens, kad išeitų pasta
  • 750 g šviežių raudonų vyšnių be kauliukų ir kotelių

Tešlai

  • 250 g paprastų miltų (ir dar šiek tiek stalui pabarstyti)
  • 175 g kubeliais pjaustyto šaldytuvo temperatūros nesūdyto sviesto
  • 1 valg. š. miltelinio cukraus (ir 2 arbat. š. papuošti)
  • 1 didelio laisvai laikomų vištų kiaušinio
  • 1 valg. š. šalto vandens


Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite įdarą. Į keptuvę sudėkite vyšnių uogienę, supilkite vandenį ir nuolat maišydami ant nedidelės ugnies pašildykite, kol uogienė ištirps ir ims burbuliuoti.

2. Sudėkite marantų pastą ir išmaišykite. Toliau kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol gausite vienalytį tirštą padažą.

3. Sudėkite vyšnias ir atsargiai pamaišykite, kad pasidengtų karšta uogiene. Įdarą supilkite į 1 l talpos kepimo formą (mišinys turėtų pasiekti formos kraštelį). Padėkite į šalį atvėsti.

4. Tada pagaminkite tešlą. Į trintuvą sudėkite miltus, sviestą ir cukrų ir trinkite, kol mišinys taps panašus į duonos trupinius.

5. Išplaktą kiaušinį sumaišykite su vandeniu. Vieną valgomąjį šaukštą mišinio palikite glaistui. Neišjungę trintuvo į miltų mišinį pamažu supilkite kiaušinį su vandeniu, kol susimaišys į tešlą.

6. Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite tešlą, kad diametras būtų 7 cm didesnis, negu kepimo formos. Nuo kraštų nupjaukite dvi ar tris ilgas tešlos juostas (maždaug 2,5 cm pločio).

7. Kepimo formos pakraščius truputį patepkite likusiu kiaušiniu. Nupjautas tešlos juostas paguldykite ant formos kraštų, o kampuose galiukus sudėkite vieną ant kito (taip gausite storesnius pyrago kraštelius). Tešlos pakraščius irgi patepkite kiaušiniu.

8. Švelniai pakelkite iškočiotą tešlą kočėlu ir užklokite vyšnių įdarą. Prispauskite prie formos pakraščių, kad tešlos krašteliai sukibtų. Nupjaukite nereikalingą tešlą, o krašteliuose pirštais įspauskite duobutes.

9. Formą įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite 30 minučių.

10. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

11. Kai pyragas atvės, patepkite tešlą likusiu kiaušiniu ir pabarstykite dviem likusiais arbatiniais šaukšteliais cukraus. Aštriu peiliu pyrago viduryje įpjaukite nedidelį kryželį.

12. Kepkite orkaitėje 25–30 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite dar 15–20 minučių, arba kol tešla paruduos, o įdaras ims burbuliuoti.

13. Patiekite karštą su kremu arba grietinėle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)