„Pirmajame turnyre dalyvauja patys drąsiausi, o tie, kurie drąsūs, tie ir laimi. Tai puikiai iliustruoja pirmosios vietos laimėtojas, kuris neslėpė, jog turnyrui kūrė ekspromtu varžybų išvakarėse ir komisijai pristatė gan sudėtingą ir inovatyvų sprendimą. Antrosios vietos laimėtojos turnyrui pateiktas tortas buvo tikrai įdomus ir nustebino netikėtu aguonų ir pušų spyglių deriniu, o trečiasis – geru skonių balansu. Esu tikras, kad kitais metais, pamatę pirmųjų pavyzdį, konkurse išdrįs dalyvauti ir daugiau aukšto lygio konditerių“, – sakė profesionalų turnyro komisijos pirmininkas, „Relais & Chateaux Stikliai Hotel“ bendraturtis, Gurmanų gildijos prezidentas Romas Zakarevičius.

„Šiame turnyre susidūrė dvi mokyklos – tie konditeriai, kurie akcentavo tortų išvaizdą, ir tie, kurie labiausiai stengėsi dėl skonio. Šį kartą laimėjo antroji, kai kuriant daug galvojama apie ingredientus, įdedama daug pastangų gaminant, pavyzdžiui, surinktas kilogramas pušų spyglių, ir be pagrindinės druskos temos, neužmirštas sezoniškumas. Tai yra tendencija ir tokių pasakojimų ateityje girdėsime vis daugiau“, – sakė vienas komisijos narių, Vynų ir desertų derinimo čempionato ilgametis organizatorius, „Vyno klubo“ steigėjas Arūnas Starkus. Jam pritarė Tortų turnyrui pradžią davusio projekto „100 tortų Lietuvai“ iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė: „Nugalėtojo Andriaus tortas labai gražiai atspindėjo sezoniškumą – jis vienintelis sugalvojo panaudoti žemuoges, kurių dabar pats sezonas, o šio konkurso temą „druska“ taikliai perteikė novatorišku papuošimu“. Komisijoje taip pat dirbo tris kartus geriausia Latvijos konditerė Marika Berziņa Frēliha ir vieno iš Londono „Michelin“ žvaigždės restoranų konditeris, konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas“ 2012 ir 2014 m. II vietos laimėtojas Evaldas Juška.

Profesionalų turnyrą laimėjo Šiaurės Airijoje gyvenantis konditeris lietuvis, mėgėjų – policijos pareigūnė iš Lazdijų
Tortų turnyras

Turnyro pirmosios vietos laimėtojas Andrius Zubernis komisijai pristatė tortą su pakeliui į Druskininkus nupirktomis žemuogėmis, mėtomis, citrinžole, šokoladu, apelsinų ir baltojo šokolado bei „Medučio“ biskvitais, padengtą baltojo ir braškių šokolado glazūra. Tortą jau 13 metų Šiaurės Airijoje gyvenantis Andrius pateikė ant šokoladinio padėklo bei užbaigė iš šokolado sukurta rankos skulptūra, kurią puošė žiedas su „deimantu“ – Himalajų druskos kristalu. Antrosios vietos laimėtoja Barbora Inciutė Čepulionienė turnyrui pristatė prancūziško stiliaus entremet tortą „Druskininkai“, kuriame druskos temą atskleidė aguonų frangepan biskvitas, įkeptas į migdolinę pâte sablée tešlą. Kitiems torto sluoksniams Barbora kartu su vyru surinko 1,5 kg eglių ir jaunų pušų spyglių pumpurų, o puošė 24 val. vakuume virtais pušų kankorėžiais. Trečiąją vietą profesionalų turnyre užėmusi Asta Naujalienė turnyrui sukūrė šokoladinį, karamelės ir riešutų tortą be glitimo su čili pipirais, o druskos skonį atskleidė įterpdama traškios karamelės su jūros druska sluoksnį bei dekoruodama Himalajų druską vaizduojančiu karamelizuotu šokoladu.

Antrojoje turnyro dalyje konditeriai-mėgėjai iš visos Lietuvos suvežtus tortus pjaustė ir dalino renginio svečiams – pirmasis šimtas jų balsavo už labiausiai patikusį. Daugiausiai balsų surinkusi, mėgėjų turnyrą ir pagrindinį prizą – virtuvinį kombainą laimėjusi Ieva Pileckienė renginyje pristatė špinatų tortą su druskų kristalais. Mėgėjų turnyro dalyviams nežinant, taip pat buvo renkamas simpatijų prizo laimėtojas – dosnus kepinių priedų, desertų ir kepinių papuošimų produkcijos krepšys atiteko Šiauliuose gyvenančiai Virginijai Šepetytei už šokoladinį karamelinį tortą, kurio, paskelbus mėgėjų tortų ragavimo pradžią, neliko greičiausiai.

Dalinti mėgėjų turnyro tortus, taip pat – didįjį 225-ojo Druskininkų gimtadienio tortą organizatoriams padėjo Maltos ordino savanoriai. Jų globojamų senolių reikmėms paaukotos visos, renginio metu iš svečių už tortus surinktos lėšos: 1251 euras. Be galimybės stebėti profesionalų pasirodymus, ragauti mėgėjų turnyro dalyvių ir didįjį 225-ojo miesto gimtadienio tortą bei prisidėti prie paramos Maltos ordinui, miesto gyventojai ir svečiai išgirdo kavos trenerio Gedimino Sereikos pranešimą apie desertų ir kavos derinimą bei kulinarinių knygų autorės Renatos Ničajienės pasakojimą apie druskos įvairovę.

Visą profesionalų turnyrą galima peržiūrėti Tortų turnyro „Facebook“ paskyroje, kurioje išsaugota tiesioginė renginio transliacija, o visų konditerių-mėgėjų receptus rasti www.tortuturnyras.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)