1. Arbūzas turi būti lygus, tvirtas, simetriškos formos. Neturi matytis įbrėžimų, įpjovimų ir pan. Jei yra gumbelių, iškilimų, tai reiškia, kad augant arbūzui trūko vandens arba saulės, todėl jis gali būti sausokas.

Arbūzas

2. Pakilnokite – arbūzas turi būti sunkokas, tai rodo, kad jis pilnas vandens, taigi – sunokęs. Palyginkite panašaus dydžio arbūzus – sunkesnis bus labiau sunokęs. Šis patarimas tinka daugumai vaisių ir daržovių.

Arbūzas

3. Arbūzas turi būti su šviesia dėme. Arbūzo apatinėje pusėje turi būti gelsva dėmė – ant tos vietos jis guli augdamas ir nokdamas. Kuo dėmė tamsesnė, tuo geriau. Jie dėmė šviesi arba jos apskritai nėra, veikiausiai arbūzas nuskintas per anksti, taigi nebus sunokęs.

Arbūzas

4. Apžiūrėkite spalvą. Sunokęs arbūzas turi būti tamsiai žalias, matinės (neblizgios) žievės. Blizgančios žievės arbūzai įprastai būna neprinokę.

Arbūzas

5. Pastuksenkite. Stuksenimo būdo nėra lengva išmokti, bet išmokusieji tvirtina, kad jis neapgaus. Pastuksenkite arbūzą krumpliais ir klausykite, koks garsas girdisi. Iš sunokusio arbūzo sklis veikiau tenorą nei bosą primenantis garsas. Jei garsas bus bukas, gilus, tai reikš, kad arbūzas neprinokęs.

Arbūzas

6. Pirkdami prapjautą arbūzą, žinokite, koks jis turi būti. Jei perkate prapjautą arbūzą, rinkitės dalis, kurių minkštimas ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Nepirkite dalių su balkšvais dryžiais minkštime arba dideliu kiekiu baltų sėklų. Nepirkite, jei minkštimas atrodo sausokas, pernelyg miltingas, jei iš jo krenta sėklos.

Arbūzas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)