Aš šį kartą „scones“ kepiau su mėlynėmis ir citrina. Pyragėliai gavosi lengvo, gaivaus skonio, šiek tiek traškūs išorėje ir be galo minkšti bei purūs viduje. Pyragėliai labai skanūs ir vieni, bet taip pat skanu užsitepti truputį uogienės ar džemo ir minkšto šviežaus tepamo sūrelio.

6 porcijos

Reikės:

stiklinė 240 ml

  • 2 stiklinių (250 g) miltų
  • 1 stiklinės mėlynių (šviežių arba šaldytų)
  • ¾ stiklinės (180 ml) riebios, šaltos grietinėlės (35 % riebumo)
  • 85 g šalto sviesto
  • ¼ stiklinės (4 valg. š.) cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 2 arb. š. kepimo miltelių
  • 2 arb. š. citrinos sulčių
  • 2 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • 1,5 arb. š. nutarkuotos citrinos žievelės
  • 0,5 arb. š. druskos
  • 1 valg. š. grietinėlės (pyragėlių aptepimui)
  • 1 valg. š. rudo arba balto cukraus (pyragėlių apibarstymui)

Gaminimas:

1. Viename dubenyje sumaišome miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
2. Ant medinės lentelės beriame pusę miltų mišinio ir uždedame kubeliais supjaustytą sviestą. Naudodami didelį peilį sukapojame sviestą kartu su miltais. Po to užberiame likusius miltus ir vėl kapojame, kol telieka trupiniai. Trupinius sudedame į dubenį, lengvai sumaišome su mėlynėmis ir citrinos žievele naudodami mentelę. Po to įmaišome grietinėlę.
3. Orkaitę įkaitiname iki 200 C.
4. Dubenėlyje išplakame kiaušinį, įmaišome citrinos sultis ir vanilės ekstraktą. Plakinį lengvai sumaišome su miltais (nereikia permaišyti!).
5. Ant stalo paberiame šiek tiek miltų, ant jų dedame visą tešlą. Suformuojame didelį apskritimą (~1,5-2 cm storio). Tešla bus lipni, tad jei reikia galite šiek tiek pasimiltuoti rankas formuojant apskritimą. Apskritimą supjaustome į 6 trikampius (jei norite mažesnių pyragėlių supjaustykite į daugiau trikampėlių).
6. Ant kepimo skardo patiesiame kepimo popierių. Kiekvieną trikampį perkeliame ant kepimo popieriaus (perkėlus dar paformuojame, kad būtų trikampėlio forma). Tarp pyragėlių paliekame tarpus, nes kepdami išsiplės. Kiekvieną pyragėlį patepame grietinėle ir apibarstome cukrumi.
7. Pyragėlius kepame įkaitintoje orkaitėje ~19 min., kol pyragėliai gražiai parunda.

Pyragėliai nėra labai saldūs, bet jei mėgstate saldesnius kepinius, galite dėti daugiau cukraus.

Mėlynių ir citrinų pyragėliai „Scones“