Nuo košės iki ištaigingo pyrago

Visame pasaulyje populiarus Kalėdinis keksas dar prieš keletą šimtmečių visai nepriminė pyrago. Anglijoje, iš kurios ir kilo šis šventinis skanėstas, žmonės Kalėdų išvakarėse valgydavo slyvų košę, tam, kad užpildytų skrandį po ilgos pasninko dienos. Bėgant metams, slyvų košės receptas pildėsi džiovintais vaisiais, prieskoniais ir medumi, kol galiausiai tapo mums visiems pažįstamu šventiniu keksu.

Šiandien Kalėdinio kekso receptų yra daugybė. DELFI atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pastebi, skirtingi kekso gaminimo būdai atsirado šiam skanumynui išplitus po pasaulį.

„Kalėdinis keksas daugelyje pasaulio šalių yra neatsiejama švenčių tradicija, tačiau kiekviena šalis turi savo originalų šio deserto receptą. Pavyzdžiui, Karibų jūros regione vaisiai, kurie naudojami Kalėdinio kekso kepimui, dar keletą mėnesių prieš šventes yra mirkomi rome. Štai Portugalijoje, į kiekvieną šventinį pyragą yra įdedama pupelė. Tas, kuriam papuola kekso gabalėlis su staigmena, yra įpareigotas Kalėdiniu keksu pasirūpinti kitais metais“, – apie skirtingus receptus ir tradicijas pasakojo N. Juchnevič.

Keksą gardina lietuviškomis tradicijomis

Planuodami, kokius desertus patieksime ant šventinio stalo, dažniausiai renkamės jau gilias tradicijas turinčius lietuviškus patiekalus. Nors žmonės per šventes mielai išbando ir egzotiškesnius skonius, tačiau tradicijų laikymasis yra neatsiejamas nuo lietuviško Kalėdų stalo. Daugiausia simpatijų laimi aguonų keksas, nes aguonos – privalomas lietuviško kūčių stalo akcentas.

Pasigaminti galima ir patiems

Turintiems daugiau laiko ir norintiems namus pripildyti sodresniais žiemos skoniais ir kvapais, N. Juchnevič siūlo patiems išbandyti skirtingų keksų receptus.

Šventinis keksas su džiovintais vaisiais


„Į dubenį sudėkite 150 g minkšto sviesto bei 135 g cukraus ir gerai išmaišykite, kol gausite kreminę masę. Įmuškite 2 kiaušinius ir maišykite toliau. Kitame inde sumaišykite 185 g miltų, žiupsnelį sodos, po stiklinę norimų džiovintų vaisių bei kitų priedų, o tada miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase. Tešlą supilkite į riebalais išteptą kepimo formą ir 160 laipsnių temperatūroje kepkite apie 45 minutes. Leiskite keksui visiškai atvėsti, o tuomet apšlakstykite kepinį keliais šaukšteliais romo ir laikykite jį uždarame inde iki pat švenčių, kartais pašlakstydami dar trupučiu romo“, – kalėdinio kepinio idėją atskleidė kepyklų vadovė.

Šventinis keksas

Tradicinis aguonų keksas


„Į dubenį sudėkite 150 g minkšto sviesto bei 135 g cukraus ir gerai išmaišykite, kol gausite kreminę masę. Įmuškite 2 kiaušinius ir maišykite toliau. Kitame inde sumaišykite 185 g miltų, žiupsnelį sodos, 5 šaukštus aguonų bei kitus norimus priedus, o tada gautą mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase. Tešlą supilkite į riebalais išteptą kepimo formą ir 160 laipsnių temperatūroje kepkite apie 45 minutes. Leiskite keksui visiškai atvėsti, o tuomet papuoškite jį cukraus pudra“, – pasakojo N. Juchnevič.

Aguoninis keksas

Vokiškas Kalėdų pasididžiavimas „Stollen“ keksas


„Į dubenį sudėkite 150 g minkšto sviesto bei 135 g cukraus ir gerai išmaišykite, kol gausite kreminę masę. Įmuškite 2 kiaušinius ir maišykite toliau. Kitame inde sumaišykite 185 g miltų, žiupsnelį sodos, po stiklinę norimų džiovintų vaisių bei kitų priedų, o tada miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase. Tešlą supilkite į riebalais išteptą kepimo formą ir 160 laipsnių temperatūroje kepkite apie 45 minutes. Keksui atvėsus papuoškite jį cukraus pudra ir patiekite ant šventinio vaišių stalo,“ – kalėdinį receptą pristatė kepyklų vadovė.

Vokiškas keksas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)