Instagram paskyros „pauliusweets“ autorius Paulius Balčiukynas vykdo projektą „Skaniausi desertai mieste“, kurio metu kiekvieną savaitę lanko naujas vietas, labiausiai tinkamas pasmaližiauti, o savo mintimis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Buvo smagu stebėti, kaip žmonės atsisuka pasižiūrėti, kas gi čia vyksta su desertais, daug kas net prašė nusifotografuoti šalia jų. Vėliau tomis pačiomis nuotraukomis dalijosi ir desertinių savininkai savo socialiniuose tinkluose, padėkodami man asmeniškai už šias nuotraukas. Šiuos skanėstus rinkausi pagal tai, ką rekomendavo vietiniai maisto apžvalgininkai, išnaršę visus Paryžiaus kampelius. Taip pat peržvelgiau straipsnius, kur buvo minima didžiausio dėmesio sulaukusios desertų vietos ir jų instagramiškiausi desertai. Atsirinkti buvo tikrai nelengva, Paryžius kone didžiausius konditerijos klodus turintis miestas, taigi, tikiu, kad šią kelionę ir skaniausių desertų paieškas teks pratęsti sugrįžus į šį nuostabaus grožio miestą. Dauguma desertų trapūs, todėl juos teko atsargiai transportuoti nuo restorano iki man patikusios vietos. Visur keliavau pėsčiomis, tai geriausias būdas pažinti miestą, kartais iki norimos vietos tekdavo nukeliauti ir po 10 kilometrų. Šioje kelionėje drąsiai galiu teikti, kad radau iki šiol skaniausius desertus.

„Laduree“

Paryžiuje skaniųjų macarons pyragaičių galima įsigyti daug kur, tai tartum miesto vizitinė kortelė, tačiau tik nedaugelis gali užsitarnauti skaniausiųjų pyragaičių vardo. Apie „Laduree“ kalba visas pasaulis, jų skonio pamiršti neįmanoma. Kadangi lūkesčiai šiai vietai buvo dideli, tikėjausi ir galimo nusivylimo, vis dėl to jie buvo pasakiški, skaniausi, kokius buvau ragavęs, ir tokius norėčiau valgyti kiekvieną rytą prie kavos. Skonius galima pasirinkti pritaikytus kiekvieno širdžiai – pistacijų, mėtų, šokolado, raudonųjų vaisių, kokosų, kavos ir dar daugelį kitų. Kas smagiausia, kad ragaujant, kiekvienas yra visiškai unikalus ir skirtingas, man net sunku išskirti, kuris galėtų būti tas pats pačiausias, kadangi kiekvieną iš jų galėčiau taip ir įvardinti. Kaina šiek tiek nustebino, perkant aštuonių pyragaičių dėžutę, teko paploti 20 eurų, taigi vieno skanėsto kaina išeina 2,5 euro, tikrai nepigus skanėstas. Vietą fotosesijai, kaip ir dera macarons tituluojamiems karaliams, pasirinkau taip pat didingą – greta Eifelio bokšto.

„Laduree“ įsikūrus 75 Av. Des Champs-Elysees, Paryžiuje.
Darbo laikas: pirmadieniais – ketvirtadieniais, sekmadieniais 7:30-23:00, penktadieniais, šeštadieniais 7:30-12:00.

„Une Glace a Paris“

Net nemaniau, kad ledus galima padaryti tokius, kurie išvaizda prilygsta geriausių konditerių pagamintiems meno kūriniams. Kai paragauji vieno iš šių ledų tortų pyragaičio, pasaulis tartum sustoja, kiekvienam desertui pritaikyti unikalūs ingredientai – Madagaskaro vanilė, Etiopijos kavos pupelės, Tanzanijos šokoladas ir kiti. Ir kas svarbiausia – jų skoniai yra ne tik novatoriški, bet ir skanūs. Manasis išsirinktas „Mont Blanc“ desertas buvo su vanilės kremu, viskiu ir ledų kaštainiais, kaina 8.70 euro. Šio deserto fonui puikiai tiko „Palais Royal“ dryžuotieji juodai balti ritiniai, ši vieta tarp tinklaraštininkų laikoma viena instagramiškiausiųjų Paryžiuje.

„Une Glace a Paris“ įsikūrus 15 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, Paryžiuje.
Darbo laikas: pirmadieniais – ketvirtadieniais 13:00-20:00, trečiadieniais - šeštadieniais 13:00-21:00, sekmadieniais 12:00-19:30.

„Cedric Grolet“

Ši desertų kalvė bei joje dirbantis Cedric Grolet, kone kiekvienais metais įvairiuose konkursuose tituluojamas kaip geriausias konditerijos meistras pasaulyje, vien jau instagrame jis turi susirinkęs virš 1 milijono sekėjų. Desertai, kuriais garsėja restoranas, atrodo panašūs į vaisius ir, sakyčiau, netgi jų grožis pralenkia patį originalą, o kad viskas atrodytų dar tikroviškiau, desertų sienelės padengtos plonu baltojo šokolado lukštu, o vidus užpildytas vaisių tyrele, kaip mini pats šefas, jis siekia išsaugoti originalius vaisių skonius, neužpilant jų sviestu bei cukrumi. „Grolet“ ir jo 25 virėjai kartu su praktikantais praleidžia ilgas dienas gaminant aukščiausios rūšies vaisių tyrę. Pats išsirinkau kriaušę, kuri buvo tikrai brangiausia, kada esu pirkęs, kainavo 14 eurų. Norint su šiuo desertu–vaisiu būti dar arčiau gamtos, pasirinkau Liuksemburgo sodus, su vaizdu į rūmus.

„Cedric Grolet“ įsikūrus 2-8 Rue de Castiglione, Paryžiuje.
Darbo laikas: antradieniais - sekmadieniais 12:00-16:00.

„Angelina“

Iš mano sekėjų ši vieta susilaukė dvejopų nuomonių, vieni teigė, jog tai stipriai pervertinama vieta ir tiesiog marketingo pagalba pasaulyje išpopuliarėjusi desertinė, kiti – jog jie desertus gamina iš tobulo šokolado, kurio tik čia tokio galima paragauti. Tačiau, niekas nepaneigs, jog kiekvienas jų gaminamas desertas atrodo nuostabiai ir išskirtinai. Ši desertinė įsikūrus šalia vienos brangiausių pasaulio gatvių – Eliziejaus. Tiek vienoje, tiek kitoje gatvės pusėje yra apstu brangiausių prekių ženklų parduotuvių, o pačių parduotuvių interjeras tiesiog spindi nuo prabangos. Tas leido suprasti, kad teks ir čia plačiai atidaryti piniginę. „Angelina“ naudoja garsųjį Afrikos šokoladą, kuris susideda iš trijų kruopščiai atrinktų kakavos rūšių – Nigerijos, Ganos bei Dramblio Kaulo Kranto. Šių skirtingų šokolado rūšių derinys suteikia šokoladui išskirtinį skonį ir unikalumą. Žinant, kuo restoranas bei desertinė išsiskiria išsirinkau būtent jų desertą – pasididžiavimą „Choc Africain“, pagamintą iš jau minėtojo šokolado putėsių bei karčiojo tamsaus šokolado kremo, kaina deserto 7.90 euro. Šį kartą nuo desertinės iki fotosesijos vietos teko eiti ne taip ir toli, kokius kelis šimtus metrų, nes garsioji Triumfo arka visai šalia, o vaizdas į ją tiesiog nuostabus.

„Angelina“ įsikūrus 226 Rue de Rivoli, Paryžiuje.
Darbo laikas: pirmadieniais - ketvirtadieniais 7:30-19:00, penktadieniais – sekmadieniais 8:30-19.30.