Šiemet prie šios akcijos prisijungė ir DELFI kolektyvas. Pyragus kepė ne tik darbuotojai – prie gardžių pyragų tešlos ruošimo prisidėjo jų artimieji.
Taip buvo iškepti 9 pyragai – ir visi skirtingi!
Ant stalo puikavosi bananų, klasikinis sūrio, maskarponės sūrio su braškėmis ir šilauogėmis, pyragas su rabarbarais ir graikiniais riešutais, varškės keksas su džiovintomis uogomis, šokoladinis pyragas „Brownie“, „Tinginys“, ir net aštrus šokoladinis pyragas su burokėliais.
Iš visų labiausiai išsiskyrė – vienintelis nesaldus pyragas su lašiša ir špinatais. Jį iškepusi DELFI Vaikai redaktorė Agnė Keizikienė pasidalino su skaitytojais savo kepinio receptu.
Lašišos ir špinatų pyragas
Pagrindui reikės:
- 1 ½ puodelio (210 g) miltų
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 1 valgomo šaukšto (20 g) cukraus
- ½ puodelio (115 g) šalto sviesto
- ¼ puodelio (30 ml) šalto vandens
Įdarui reikės:
- 360 g varškės
- 2 kiaušiniai
- kelių saujų špinatų
- sauja kietojo tarkuoto sūrio
- pusės svogūno
- mažų pomidoriukų
- 100 g sūdytos lašišos
- 1 arbatinio šaukštelio žolelių mišinio
- druskos
- pipirų
Pagrindo ruošimas: sumaišykite miltus, druską, cukrų. Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir padarykite trupinius. Įpilkite vandens ir išminkykite tešlą.
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Išklokite tešlą, kad padengtų dugną ir kraštus. Subadykite šakute ir pašaukite į iki iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10 min.
Tuo metu pasiruoškite įdarą: svogūną susmulkinkite ir pakepkite, ten pat sudėkite špinatus. Varškę sumaišykite su lašiša, sudėkite kepintus svogūnus ir špinatus, įberkite druskos, pipirų, žolelių. Išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir dar kartą išmaišykite. Į įdarą sudėkite sūrį ir dar kartą išmaišykite.
Sukrėskite įdarą ant pagrindo, apdėliokite mažais pomidoriukais ir kepkite 40 minučių.
O štai aš pasidalinsiu savo kepto trapaus pyrago su rabarbarais ir graikiniais riešutais receptu.
Trapus pyragas su rabarbarais
Pagrindui:
- 0,5 kg miltų
- 250 g sviesto
- 4 kiaušinių trynių
- 5 šaukštų vandens
- 4 šaukštų cukraus
Įdarui:
- 900 g rabarbarų tyrės
- 2 stiklinės cukraus
- tarkuotos citrinos žievelės
- 200 g graikinių riešutų
- truputis vanilinio cukraus
Iš nurodytų produktų užminkoma trapi tešla.
Sviestą išsukame su cukrumi ir kiaušinių tryniais, kol suminkštės. Įmaišome šią masę į persijotus miltus. Išminkyta tešla palaikoma šaltai, kol sukietės.
Į rabarbarų džemą įberiama šiek tiek vanilinio cukraus, tarkuotos citrinos žievelės.
Į sviestu išteptą ir ruduoju cukrumi pabarstytą kepimo formą sudedama atšaldyta iškočiota tešla, pabadoma šakute ir kepama labai karštoje orkaitėje (200 laipsnių), kol parusvės.
Tada išimama, pabarstoma kapotais riešutais, aptepama rabarbarų tyre, suberiami likę riešutai. Pyragas vėl dedamas į orkaitę ir nekarštoje orkaitėje kepama apie 20 minučių. Prieš pat kepimo pabaigą užtepame likusį kiaušinių baltymą suplaktą su cukrumi.
Pyrago užbaigimui – ant viršaus užtepama aviečių uogienė.
Skanaus!