Šokoladainis su kava ir graikiniais riešutais

(12–15 porcijų)

Reikės:

  • 240 g sviesto
  • 300 g juodojo šokolado (ne mažiau kaip 72 proc. kakavos)
  • 5 kiaušinių
  • 260–300 g cukraus
  • 1–2 šaukštelių vanilinio cukraus
  • 1 šaukšto tirpiosios kavos
  • 140–150 g miltų
  • 120–140 g graikinių riešutų

Gaminimas:

  1. Puode sumaišyti supjaustytą sviestą ir gabaliukais sulaužytą šokoladą. Dėti ant garų vonelės ir ištirpinti. Nukelti nuo kaitros ir lėtai maišant leisti atvėsti iki kambario temperatūros.
  2. Į plaktuvą supilti kiaušinius, suberti cukrų (cukraus kiekis priklauso nuo šokolado kartumo), vanilinį cukrų ir kavą. Viską išplakti iki purios šviesios masės.
  3. Atvėsusią šokolado masę mentele pamažu įmaišyti į kiaušinių masę.
  4. Tada įmaišyti persijotus miltus, paskui – smulkintus graikinius riešutus.
  5. Gautą tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą 30×23 cm arba panašaus dydžio skardą. Kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 25–30 minučių (kepimo trukmė priklauso nuo šokoladainio storio, svarbu neperkepti).
  6. Ištraukus iš orkaitės palikti porai minučių skardoje, tada išimti su kepimo popieriumi ir visiškai atvėsinti ant grotelių.

Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene


Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene


(12 porcijų)

Tešlai reikės:

  • 200 g cukraus
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus
  • 400 g miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • šaukštelio druskos
  • 200 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio

Įdarui reikės:

  • 300–400 g juodųjų serbentų uogienės

Gaminimas:

  1. Sumaišyti paprastą ir vanilinį cukrų, miltus, kepimo miltelius ir druską.
  2. Sudėti gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar trintuvu, kol susidarys trupiniai.
  3. Pusę tešlos sudėti į kepimo popieriumi išklotą 20×20 cm dydžio kepimo formą ir prispausti prie dugno.
  4. Uogienę lygiu sluoksniu supilti ant tešlos. Likusią tešlą sutrupinti ant viršaus.
  5. Kepti 190 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes, kol paviršius gražiai apkeps. Prieš patiekiant visiškai atvėsinti.

Morkų pyragas su kremu ir graikiniais riešutais


Morkų pyragas su kremu ir graikiniais riešutais


(12 porcijų)

Tešlai reikės:

  • 3 stiklinių tarkuotų morkų
  • 300 g cukraus
  • 230 g miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 kiaušinio
  • 150 ml aliejaus
  • 40 g smulkintų graikinių riešutų

Kremui reikės:

  • 100 g kambario temperatūros kreminio sūrio
  • 50 g kambario temperatūros sviesto
  • 200 g miltelinio cukraus
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus

Užpilui reikės:

  • 25 ml vandens
  • 100 g cukraus
  • 80 ml grietinėlės
  • 1 šaukšto tirpinto sviesto

Papuošti reikės:

  • 50 g kapotų ar sveikų graikinių riešutų

Gaminimas:

  1. Iškepti pyragą. Į tarkuotas morkas (galima tarkuoti bulvių tarkavimo mašina) suberti cukrų ir maišyti, kol neliks cukraus kristalėlių.
  2. Tada suberti miltus, persijotus su kepimo milteliais, įmušti kiaušinį, supilti aliejų, suberti susmulkintus graikinius riešutus ir gerai išmaišyti.
  3. Tešlą supilti į 24 cm skersmens kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 40–50 minučių.
  4. Pagaminti kremą: visus produktus sudėti į dubenį ir gerai išmaišyti.
  5. Pagaminti užpilą: ant vidutinės kaitros pakaitinti vandenį su cukrumi. Maišyti, kol sirupas užvirs, o tada leisti virti nemaišant apie 6–8 minutes, kol jis taps gintarinės spalvos. Nukelti nuo kaitros ir lėtai, vis pamaišant, supilti grietinėlę ir sviestą. Išmaišyti ir atvėsinti.
  6. Atvėsinto pyrago viršų padengti kremu, pabarstyti riešutais ir aplieti karameliniu užpilu.

Apverstas ananasų pyragas


Apverstas ananasų pyragas


(12 porcijų)

Ananasų sluoksniui reikės:

  • 40 g sviesto
  • ⅔ stiklinės cukraus
  • 8 konservuotų ananasų griežinėlių
  • 8 kokteilinių vyšnių
  • stiklinės smulkintų riešutų

Tešlai reikės:

  • 75 g minkšto sviesto
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 stiklinės miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • šaukštelio druskos
  • stiklinės ananasų sirupo

Gaminimas:

  1. Paruošti ananasų sluoksnį. Sviestą ištirpinti ir supilti į kepimo formą, užbarstyti cukraus ir sudėti ananasų griežinėlius. Į kiekvieno griežinėlio vidurį įdėti po vyšnią. Pabarstyti smulkintais riešutais.
  2. Pagaminti tešlą: išplakti sviestą su puse stiklinės cukraus. Įdėti kiaušinį ir suberti vanilinį cukrų. Gerai išplakti iki vientisos masės. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska, suberti į riebalų masę ir gerai išmaišyti. Tada supilti ananasų sirupą ir vėl gerai išmaišyti.
  3. Tešlą supilti į formą ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 45–50 minučių.
  4. Palikti atvėsti 5 minutes ir tada apversti pyragą, kad ananasai būtų viršuje.

Šokoladinis karamelinis pyragas


Šokoladinis karamelinis pyragas


(10–12 porcijų)

Tešlai reikės:

  • 125 g cukraus
  • 4 kiaušinių trynių
  • 210 g miltų
  • 150 g sviesto
  • 7 g kepimo miltelių

Šokoladinei karamelinei masei reikės:

  • 150 g cukraus
  • 125 ml grietinėlės karamelinei masei
  • 10 g sviesto
  • žiupsnelio druskos
  • 200 g juodojo šokolado
  • 240 ml grietinėlės šokoladinei masei

Glajui reikės:

  • 40 g sviesto
  • 150 g juodojo šokolado
  • 150 ml grietinėlės

Gaminimas:

Pagaminti tešlą. Cukrų sutrinti su kiaušinių tryniais, suberti pusę miltų ir gerai išmaišyti. Sudėti minkštą sviestą, suberti likusius miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir išminkyti tešlą. Iškočioti 5 mm storio lakštą. Tešla iškloti kepimo skardą ar formą, subadyti lakštą šakute ir įdėti į šaldymo kamerą bent 4 valandoms. Atšaldytą tešlą kepti 220 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.

Paruošti šokoladinę karamelinę masę: cukrų nemaišant ištirpinti keptuvėje ant silpnos kaitros ir iš lėto supilti grietinėlę, intensyviai sumaišyti. Kai nebeliks cukraus gumulėlių, nuimti nuo kaitros, sudėti sviestą ir druską. Gerai išmaišyti. Atskirame dubenyje garų vonelėje maišant ištirpinti šokoladą su grietinėle. Sumaišyti karamelinę masę su šokoladine ir užpilti ant iškepto pagrindo. Padėti į šaldytuvą 1–2 valandoms sustingti.

Paruošti glajų: sviestą su šokoladu ištirpinti garų vonelėje ir supilti grietinėlę. Gautą masę pavirti porą minučių, kol pradės tirštėti. Užpilti ant pyrago, išlyginti paviršių. Padėti į šaldytuvą 3 valandoms sustingti.

Receptai – iš netrukus pasirodysiančios knygos „Desertai: 365 receptai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)