Tiesa ta, kad raugintų dalykų skonis ir kvapas – specifinis, visai kitoks nei marinuotų, konservuotų. Paruošę žiemai kopūstus, atidarykite juos po kelių dienų. Kvapas taip riečia nosį, kad net nesupranti, kaip galėsi valgyti tokį dalyką. Bet rauginti produktai išgyvena atgimimą. Kaip ir visa lietuviška senoji virtuvė ir jos tradicijos. Tiesiog reikia kantrybės, šiek tiek edukacijos, eksperimentų ir brandos. Kad suprastume, koks puikus virtuvės paveldas mus supa.

Arba atsiversti knygą, kuri įkvepia eksperimentams, kaip tai nutiko man su Ievos Šidlaitės kūriniu „Natūralus rauginimas“. Štai, ką išbandžiau pati ir rekomenduoju turėti šaldytuve šaltuoju metų laiku. Iš tiesų itin paprasti ir greiti receptai.

Silkė burokėlių sultyse

Labai mėgstu silkę. Ypač jos pasiilgstu po kelionių svečiose šalyse, kuriose ieškome naujų skonių ir ragaujame dalykų, kurie mažai girdėti Lietuvoje. Izraelyje silkė apskritai pasirodė prabangos produktas pagal kainą, o Pietų šalyse atsivalgius jūrų gėrybių, norisi itin kuklios, sūrios mūsų jūros silkės.

Reikės:

  • 1 mažo stiklainio
  • 1 silkės su galva (arba 2 silkių filė be priedų, jei tingisi darinėti)
  • 1 svogūno arba nedidelio poro
  • apie 100 ml marinuotų arba virtų burokėlių sulčių (naminių geriausia)
  • kelių lauro lapelių, juodų pipirų žirnių

Paruošimas:

Silkę supjaustykite stambesniais gabalėliais, dėkite į indelį.


Supjaustykite žiedais svogūną arba porą, kad būtų jų sauja, dėkite juos ant silkės.

Įberkite pipirų, įdėkite lauro lapelius ir viską užpilkite burokėlių sultimis.

Palaikykite šaldytuve keletą dienų arba bent jau per naktį.
Puikiai tinka valgyti su juoda skrudinta duona, bulvių koše.

Rauginti kopūstai su apelsinais

Reikės:

  • 1 erdvaus keramikinio indo
  • apie 1 kg kopūstų
  • 1 apelsino
  • gero žiupsnio druskos

Gaminimas:

Kopūstą supjaustome mėgstama forma, aš tradiciškai darau – šiaudeliais.


Apelsiną kartu su žievele nuplikome karštu vandeniu, jį supjaustome kubeliais.
Viską dedame į indą, barstome druska ir gerai išmaišę, pamaigę rankomis, prislegiame lėkšte ir akmeniu arba sunkesniu daiktu.

Taip paruoštus kopūstus šaldytuve reiktų palikti apie 3–5 dienas ar ilgiau. Ragaukite ir nuspręskite, ar skonis patinka. Tinkamo skonio juos galite vėliau perdėti į stiklainį.
Kopūstai tinka prie įprastų mėsos patiekalų, kaip gaivios salotos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)