Pasaulinės košės dienos proga atsiųstame pranešime „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pataria, kaip košę paversti skaniausiu dienos patiekalu, ir dalijasi 5 originaliais košių receptais, įtiksiančiais kiekvieno skoniui.

Pasak prekybos tinklo komercijos vadovės Vilmos Drulienės, pastaraisiais metais skirtingas košes pamėgsta vis daugiau lietuvių. Todėl ir košių asortimentas prekybos tinkle pastebimai plečiasi: pavyzdžiui, vien šiemet skirtingų košių pasiūla šoktelėjo 3,4 proc., greitai išpopuliarėjo ir šiųmetės prekybos tinklo naujovės – košės be gliuteno. Vis daugiau vietos lietuvių virtuvėse užima skirtingi dribsniai, sparčiai auga ekologiškų košių paklausa.

Ryžių plovas su vaisiais


Ryžių plovas su vaisiais


Nors galėtų pasirodyti, kad plovas – klasikinis ir kiek pabodęs patiekalas, A. Poleninas siūlo į šią košę pažvelgti naujai. Pasak maisto gaminimo eksperto, tereikia pakeisti kelis ingredientus, ir įprastas plovas tuoj pat taps neatpažįstamas. Originali idėja – plovas su vaisiais.

Reikės:

  • 400 g ryžių
  • 100 ml liesos grietinėlės
  • 1 žiupsnelio cukraus
  • 20 g migdolų drožlių
  • 20 g razinų
  • 20 g džiovintų slyvų
  • 20 g džiovintų persikų
  • 1 valgomojo šaukšto medaus

Gaminimas:

  1. Pradžioje ryžius pakepinkite svieste, o kai šie gražiai apskrus, supilkite grietinėlę. Viską gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei skysčio pasirodys per mažai, galite įpilti daugiau grietinėlės ar vandens.
  2. Vaisius ruoškite atskiroje keptuvėje. Be jokių riebalų pakepkite migdolų drožles, suberkite vandenyje mirkytas razinas, smulkintas džiovintas slyvas ir persikus. Suberkite cukrų ir pakaitinę sumaišykite su ryžiais. Jeigu trūksta saldumo – galite pasaldinti medumi.

Bolivinių balandų ir daržovių košė


Bolivinių balandų ir daržovių košė

Bolivinių balandų košė

Dar viena idėja, kurią siūlo išbandyti A. Poleninas, – bolivinių balandų košė su daržovėmis. Ši košė puikiai tiks ne tik pusryčių, bet ir vakarienės stalui, mat yra soti ir maistinga.

Reikės:

  • 2 stiklinių bolivinės balados kruopų
  • 4 stiklinių natūralaus daržovių sultinio
  • 180 g konservuotų avinžirnių
  • 1 poro
  • 3 pomidorų
  • 1 raudonosios paprikos
  • 2 skiltelių česnako
  • 30 g parmezano sūrio
  • žiupsnelio džiovintų raudonėlių
  • 2 valgomųjų šaukštų sviesto
  • žiupsnelio druskos
  • pipirų
  • aliejaus daržovėms kepti

Gaminimas:

  1. Košę gaminti pradėkite nuo kruopų paruošimo – jas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį ir uždengtame puode troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių. Vėliau nukelkite jas nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 minučių laikykite uždengtame puode.
  2. Nuvalykite ir supjaustykite česnako skilteles ir porą, pakepinkite aliejuje ir sudėkite į dubenį.
  3. Atskiroje keptuvėje apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – kepkite tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, tačiau neleiskite jiems ištižti.
  4. Galiausiai, išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską gerai išmaišykite, pagardinkite raudonėliais, sudėkite nuvarvintus konservuotus avinžirnius.
  5. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną.

Žirnių košė su faršu


Žirnių košė su faršu


Pasiilgusiems mėsos patiekalų, prekybos tinklo atstovas siūlo sočią faršo ir žirnių košės kombinaciją. Pasak maisto gaminimo eksperto, šis patiekalas patiks net ir tiems, kurie košę valgo labai retai.

Reikės:

  • 1 stiklinės žirnių
  • 400–500 g kiaulienos faršo
  • 2 svogūnų
  • 2 bulvių
  • 1 morkos
  • 2 valgomųjų šaukštų aliejaus
  • 1 žiupsnelio druskos
  • pipirų
  • maltų čiobrelių
  • aštrių maltos mėsos prieskonių
  • 20 g smulkintų prieskoninių žalumynų

Gaminimas:

  1. Žirnius užmerkite bent kelioms valandoms, nors geriausia palikti mirkti per naktį. Išvirkite sūdytame vandenyje, tik svarbu nepervirti, jie turi būti kietoki.
  2. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir suberkite į indą su pravėsusiais žirniais.
  3. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi sumaišykite smulkintus svogūnus, faršą ir kelias minutes apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska.
  4. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.
  5. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
  6. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis


Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis


Įsibėgėjus rudeniui, daugelio virtuvėse atgula moliūgai. Kad vertingos daržovės virtuvėse neužsibūtų per ilgai, A. Poleninas juos taip pat siūlo panaudoti gaminant košę – sufleruoja košės su moliūgais, bulvėmis ir bolivine balanda idėją.

Reikės:

  • 6 bulvių
  • 200 g moliūgų
  • 2 valgomųjų šaukštų bolivinės balados kruopų
  • 100 gramų grietinėlės
  • 4 valgomųjų šaukštų tarkuoto parmezano sūrio
  • žiupsnelio druskos
  • tarkuoto muskato

Gaminimas:

  1. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite didesniais gabalėliais.
  2. Bolivines balandas nuplaukite arba palikite mirkti per naktį.
  3. Viską sumeskite į verdantį vandenį ir virkite, kol suminkštės.
  4. Nusunkite išvirusias daržoves, įpilkite grietinėlės, įberkite muskato, pasūdykite ir sutrinkite į košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedaug virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.
  5. Pabaigoje suberkite tarkuotą parmezaną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais.

Perlinių kruopų košė su riešutais


Perlinių kruopų košė su riešutais


Galiausiai A. Poleninas kviečia prisiminti klasiką – perlinių kruopų košę, kurią siūlo gardinti riešutais.

Reikės:

  • 200 g perlinių kruopų
  • 3 stiklinių pieno
  • 1 valgomojo šaukšto sviesto
  • 1 svogūno
  • 100 g žemės ar lazdyno riešutų
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Gerai nuplaukite ir išbrinkinkite kruopas, suberkite jas į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite tol, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.
  2. Tam, kad paruoštumėte padažą, smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste, po kelių minučių suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.
  3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)