Atsiųstame pranešime „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas siūlo 3 receptus, kurie leis ne tik skaniai, bet ir sveikai pasmaližiauti.

1. Obuolių tarta

Reikės:

  • 375 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
  • šiek tiek miltų
  • 1 kg nuluptų ir supjaustytų obuolių
  • 100 g sviesto
  • 1 citrinos žievelės
  • 1 papildomo obuolio papuošimui
  • 5 valgomųjų šaukštų abrikosų džemo ir džiovintų žirnių (naudosime, kad išvengtume tešlos iškilimo)

Gaminimas:

  1. Tartos kepimo formą šiek tiek apibarstę miltais išklokite bemiele sluoksniuota tešla. Tešlą skardoje subadykite šakute ir trumpam padėkite į šalį.
  2. Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite 2 valgomuosius šaukštus vandens, sudėkite sviestą iri obuolius. Nuolat maišydami virkite apie 15 minučių tol, kol obuoliai suminkštės.
  3. Išvirusią obuolių masę prakoškite ir suverskite atgal į keptuvę.
  4. Įmeskite citrinos žieveles ir kepkite tol, kol sutirštės.
  5. Įkaitinus orkaitę iki 190 °C pašaukite tartos kepimo skardą. Kepant tešlą užklokite kepimo popieriumi, ant jo priberkite džiovintų žirnių ir kepkite apie 12 minučių. Ištraukę kepimo popierių su žirniais tešlą pakepkite dar 5 minutes. Žirniai padeda išvengti tešlos kilimo, o papildomo specifinio skonio jie nesuteikia.
  6. Iškeptą tešlą padenkite obuolių mase ir papuoškite plonai supjaustytais obuoliais.
  7. Skardą vėl pašaukite ir kepkite apie 30 minučių arba tol, kol obuoliai gražiai paruduos.
  8. Praskieskite abrikosų džemą šaukštu šilto vandens ir šiuo mišiniu aptepkite ką tik iškepusį pyragą.
Obuolių pyragas

2. Obuolių pyragas

Reikės:

  • 2 obuolių
  • 1 valgomojo šaukšto citrinų sulčių
  • 125 g kambario temperatūros sviesto
  • 140 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 225 g miltų
  • 2 arbatinius šaukštus kepimo miltelių
  • ½ arbatinio šaukšto druskos
  • 5 valgomųjų šaukštų pieno
  • cinamono

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C.
  2. 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtų riebaliniu sluoksniu.
  3. Obuolių skilteles ištepkite citrinų sultimis.
  4. Sviestą ir cukrų išmaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius.
  5. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite.
  6. Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite.
  7. Gautą tešlą supilkite į skardą, sudėkite obuolius ir viską pagardinkite cukrumi bei cinamonu.
  8. Pyragą kepkite apie 45 minutes.

3. Morkų keksas

Reikės:

  • 450 ml aliejaus
  • 400 g miltų
  • 2 arbatinių šaukštų sodos
  • 550 g cukraus
  • 5 kiaušinių
  • ½ arbatinio šaukšto druskos
  • 3 arbatinių šaukštelių cinamono
  • 550 g morkų
  • 150 g graikinių kapotų riešutų

Kremui pasigaminti reikės:

  • 200 g grietinėlės sūrio (maskarponės, rikotos ar pan.)
  • 150 g cukraus
  • 100 g sviesto

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Sumaišykite visus tešlos ingredientus, išskyrus morkas ir riešutus.
  3. Sutarkuokite morkas ir kartu su riešutais suberkite jas į tešlą bei viską išmaišykite.
  4. Visą tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą.
  5. Keksą kepkite 1 valandą ir 15 minučių, iškepę palaukite, kol jis atvės.
  6. Laukiant, kol pyragas atvės, atskirame dubenyje suplakite grietinėlės sūrį, cukrų ir sviestą.
  7. Atvėsusį keksą ištepkite grietinėlės kremu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją