Vaisiai + cukrus = šerbetas

Šerbetai yra paprasti šviežių vaisių arba vaisių sulčių ir cukraus deriniai. Viskas! Maždaug 1 kg vaisių pakaks, kad gautumėte maždaug 1 l šerbeto. Kiekiai gali svyruoti – tai tik orientacinė formulė, o ne tikslusis mokslas. Sutrinkite vaisius ir pridėkite šiek tiek cukraus – tai bus jūsų šerbeto pagrindas.

Lengviausias būdas pridėti cukraus – pasigaminus paprasčiausio cukraus sirupo. Sumaišykite cukrų ir vandenį vienodomis dalimis. Sirupą užvirinkite, palaukite, kol cukrus ištirps, ir sirupą atvėsinkite. Dauguma vasaros vaisių būna pakankamai saldūs, todėl cukraus galite ir visai nedėti. Tačiau turėkite galvoje, kad šaldymas prislopina saldumo skonį, todėl šerbetas prieš užšaldymą turėtų būti šiek tiek per saldus.

Tobulai glotnus šerbetas

Cukrus šerbetams reikalingas ne tik dėl saldumo – jis taip pat yra svarbus šerbeto tekstūrai. Jei cukraus bus per mažai, šerbetas bus kaip ledas, o jei per daug – jis bus pažliugęs. Jei įdėsite reikiamą kiekį cukraus, šerbetas bus kreminis ir tolygiai tirps jūsų burnoje.

Egzistuoja labai paprastas būdas sužinoti, ar pasirinkote reikiamą cukraus kiekį: į šerbeto pagrindą įmeskite didelį šviežią kiaušinį. Kiaušinį nuplaukite, nusausinkite ir švelniai įleiskite į pagrindinį šerbeto mišinį. Jei šerbeto paviršiuje pasirodo 5 centų monetos dydžio kiaušinio paviršius – jūs pataikėte. Jei apskritimas yra mažesnis arba kiaušinis visiškai panyra apačion, reikia pridėti daugiau cukraus. Jei apskritimas didesnis, reikia įpilti daugiau vandens ar vaisių sulčių.

Šerbetas, kokio norite

Viskas! Pasigaminti šerbetą yra tikrai paprasta. Galite jam naudoti tik vienos rūšies vaisius ar sugalvoti jų kombinaciją. Pasitelkite fantaziją ir į paprastą sirupą priberkite žolelių ar prieskonių arba gaminkite tik suaugusiesiems skirtą šerbetą įmaišydami į jį likerio. Šerbetui netgi galite panaudoti grietinėlę ar kokosų pieną.

Kaip pasigaminti šerbetą iš bet kokių vaisių?

(8 porcijos)

Jums reikės:

  • 1 kg šviežių vaisių ar uogų (maždaug 4–5 puodeliai pjaustytų vaisių)
  • 1 puodelio cukraus
  • 1 puodelio vandens
  • 1–4 šaukštų citrinos sulčių

Įrankiai ir indai:

  • peilis
  • pjaustymo lentelė
  • mažas prikaistuvis
  • puodeliai ir šaukštai kiekiams matuoti
  • dubuo maišymui
  • šaukštai maišymui
  • trintuvas ar maišytuvas
  • kiaurasamtis
  • didelis šviežias kiaušinis
  • ledų gaminimo aparatas
  • indeliai ledų šaldymui

Gaminimas:

Pasiruoškite vaisius: juos nuplaukite ir nusausinkite. Nuimkite kotelius, nulupkite žieveles, išimkite sėklas – pašalinkite visas nevalgomas vaisių dalis. Supjaustykite vaisius kąsnelio dydžio gabaliukais. Turėtumėt gauti maždaug 5 puodelius pjaustytų vaisių, nors gali būti ir daugiau ar mažiau.

Pasiruoškite paprastą sirupą. Sumaišykite cukrų ir vandenį nedideliame prikaistuvyje ir užvirinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kartą ar du pamaišykite. Virinkite, kol cukrus visiškai ištirps – maždaug 5 minutes. Sirupą nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite.

Maišytuvo ar trintuvo inde sumaišykite vaisius ir maždaug 0,5 puodelio sirupo. Likusį sirupą pasilikite. Trinkite vaisius su sirupu tol, kol vaisiai virs tyrele ir nebeliks jokių vaisių gabaliukų.

Jei jūsų vaisiai ar uogos turėjo mažų sėklyčių (pavyzdžiui, avietės) ar daug plaušelių (pavyzdžiui, mangai ar ananasai), tyrelę perkoškite per sietą. Košdami pamaišykite tyrę šaukštu, tačiau specialiai kietųjų dalelių per tinklelį nespauskite.

Patikrinkite cukraus kiekį atlikdami plūduriuojančio kiaušinio testą. Nuplaukite ir nusausinkite didelį kiaušinį. Švelniai įleiskite jį į pagrindinį šerbeto mišinį. Jei šerbeto paviršiuje pasirodys maždaug 5 ct dydžio monetos kiaušinio apskritimas (maždaug 2,5 cm skersmens), vadinasi, jūsų šerbeto vaisių ir cukraus santykis yra tinkamas. Jei kiaušinio lukšto apskritimas bus mažesnis, pridėkite daugiau cukraus. Dar kartą atlikite kiaušinio testą ir pažiūrėkite, ar dabar cukraus pakanka. Jei kiaušinio apskritimas bus didesnis, įpilkite daugiau vandens ar vaisių sulčių. Vėl atlikite kiaušinio testą.

Įpilkite 1 šaukštą citrinų sulčių. Šerbeto bazę paragaukite ir pridėkite daugiau citrinos sulčių, jei šerbetas bus pernelyg saldus ar prėskas.

Šerbeto pagrindą atvėsinkite: palaikykite šerbetą šaldytuve mažiausiai 1 valandą ar pernakt.

Atvėsintą šerbeto pagrindą supilkite į ledų aparatą ir pradėkite sukti. Sukite, kol šerbetas taps tiršto trinto kokteilio konsistencijos.

Tuomet supilstykite šerbetą į ledų ar kitus šaldymui skirtus indelius ir juos uždenkite. Šerbetą palaikykite šaldiklyje mažiausiai 4 valandas, kol jis sukietės. Paprastai naminį šerbetą šaldiklyje galima laikyti maždaug mėnesį – vėliau jis taps kietas kaip ledas.

Patiekite šerbetą. Iš šaldiklio ištrauktą šerbetą kelias minutes palaikykite kambario temperatūroje, kad jis šiek tiek suminkštėtų. Tuomet sudėkite jį į serviravimo indelius.


Pastabos:

Ketvirtadalį puodelio cukraus galite pakeisti kukurūzų sirupu – jūsų šerbetas bus glotnesnis ir ne toks suledėjęs.

Kiti cukraus pakaitalai: visą ar dalį cukraus galite pakeisti ir kitais saldikliais, pavyzdžiui, medumi, kokosų ar ruduoju cukrumi. Tačiau venkite dirbtinių saldiklių – jūsų šerbetas nuo jų pernelyg sukietės.

Cukraus sirupo likučius iki mėnesio galite laikyti šaldytuve. Naudokite juos kitiems šerbetams ar kokteiliams.

Šerbetų variacijos

  • Sirupas su prieskoniais: kai užvirinsite cukraus sirupą, kad ištirptų cukrus, pridėkite į jį prieskonių, pavyzdžiui, šviežių žolelių, cinamono lazdelių, vanilės pupelių, kardamono, šviežios citrinžolės, kakavos pupelių, šviežio imbiero, levandų ar kitokių aromatinių ingredientų.
  • Pridėkite likerio ar kitų alkoholinių gėrimų: į vaisius, kai juos trinsite, įpilkite 1–3 šaukštus vyno, alaus ar kitų alkoholinių gėrimų.
  • Suteikite šerbetui kremo skonio: trindami vaisius pridėkite į juos ketvirtadalį ar pusę puodelio šių ingredientų: kokosų pieno, grietinėlės, pieno miltelių, jogurto, pasukų, grietinės ar kitų mėgstamų kreminių ingredientų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)