Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, kad vasaros metu šaltos sriubos populiarios visame pasaulyje, todėl receptų, iš kurių galima pasisemti idėjų – apstu, belieka išsirinkti labiausiai tam tinkančius produktus.

Pomidorai – sultingos daržovės sriuboms

Šaltoms sriuboms gaminti itin tinka pomidorai. Pasak A. Rasmussen, šios sultingos daržovės yra vienos populiariausių ispaniškos kilmės sriubos – gaspačo – pagrindas.

„Pradinėje šios sriubos sudėtyje buvo tik duona, česnakas, alyvuogių aliejus, actas ir vanduo, tačiau šiandien gaspačas sunkiai įsivaizduojamas be pomidorų. Žinoma, Ispanijoje šios daržovės uždera kur kas anksčiau ir gausiau, tačiau lietuviai šiltnamiuose taip pat subrandina gardžių pomidorų derlių. Taigi, net ir nutolę nuo pietuose kaitinančios saulės, galite pasigaminti skanų gaspačą ir mintimis nusikelti prie Viduržemio jūros“, – sako maisto ekspertė.

Ispaniška trintinė – gaspačas

Jums reikės

  • 700 g nuluptų ir susmulkintų vynuoginių pomidorų
  • 500 g nuluptų agurkų
  • 0,5 stiklinės smulkintos raudonosios paprikos
  • 0,5 stiklinės smulkinto raudonojo svogūno
  • 1 susmulkintos česnako galvutės
  • 90 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 žaliosios citrinos sulčių
  • 2 a. š. balzamiko acto
  • 2 a. š. Vusterio padažo
  • 1 a. š. druskos
  • 0,25 a. š. šviežiai maltųjų juodųjų pipirų
  • 2 a. š. šviežių bazilikų
  • šiek tiek pomidorų sulčių

Gaminimas:

  1. Maždaug 6 litrų talpos puodą iki pusės užpildykite vandeniu, padėkite ant kaitrios ugnies ir užvirkite.
  2. Pomidorus trumpam sudėkite į verdantį vandenį (apie 15 sek.), išimkite ir perdėkite į šalto vandens dubenį, kol atvės (apie 1 min). Nulupkite pomidorų žieveles ir išimkite sėklytes. Ant sėklyčių likusį minkštimą išspauskite taip, kad ištekėtų kuo daugiau pomidorų sulčių. Jas supilkite į atskirą indą ir pripilkite pomidorų sulčių. Tuomet sudėkite pomidorus ir supilkite jų sultis į didelį dubenį.
  3. Sudėkite agurką, raudonąją papriką, raudonąjį svogūną, česnaką, supilkite alyvuogių aliejų, žaliosios citrinos sultis, balzamiko actą, Vusterio padažą ir suberkite druską bei pipirus. Gerai išmaišykite, kad visi ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
  4. Apie 400 ml masės nusemkite ir supilkite į elektrinį maišytuvą. Gerai išsukite, kol masė taps panaši į tyrę. Ją supilkite atgal į prieš tai paruoštą mišinį ir dar kartą gerai išmaišykite. Uždenkite ir palikite pastovėti šaldytuve apie 2 valandas.
  5. Patiekite apibarstę kiekvieną porciją smulkintais baziliko lapeliais.

Skanaus!

Bulgariška agurkų sriuba


Agurkų sriuba su paslaptingu ingredientu

Kitas ingredientas, puikiai atsiskleidžiantis šaltose sriubose – agurkas. Maisto ekspertė pastebi, kad ši daržovė auga kone kiekvieno lietuvio darže, todėl dažnai yra salotų ar šaltibarščių sudedamoji dalis.

„Nors vasarą esame įpratę gaminti šaltibarščius, tačiau yra ir kitokių šaltų sriubų variacijų, kurių pagrindinis ingredientas – agurkas. Pavyzdžiui, bulgariška agurkinė sriuba, kuri vietinių vadinama Tarator. Šią sriubą vasaros metu populiaru valgyti ne tik Bulgarijoje, bet ir kitose Balkanų pusiasalio valstybėse. Ją vietiniai gyventojai gamina iš agurkų, jogurto, krapų, česnako ir graikinių riešutų. Paskutinis ingredientas labiausiai skiria šią sriubą nuo lietuvių taip pamėgtų šaltibarščių“, – pasakoja A. Rasmussen.

Bulgariška šalta agurkų sriuba „Tortor“


Jums reikės:

  • 500 g agurkų
  • 500 g graikiško jogurto
  • 3 česnako galvučių
  • 12 trupintų graikiškų riešutų
  • šiek tiek šviežių krapų
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • vandens

Gaminimas:

  1. Agurkus supjaustykite kubeliais ir sudėkite juos į dubenį. Jeigu norite – galite juos ir sutarkuoti, tačiau tai pakeičia patiekalo išvaizdą ir konsistenciją.
  2. Tuomet išsukite jogurtą su šakute, tol kol masė taps vientisai skysta, ir užpilkite jogurtą ant agurkų.
  3. Sudėkite smulkintas česnako galvutes, graikiškus riešutus, smulkintus krapus, druską ir pilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Jeigu norite, kad sriuba būtų skystesnė, įpilkite šlakelį vandens.
  4. Agurkų sriubą palikite šaldytuve atvėsti arba įmeskite keletą ledo kubelių.

Skanaus!

Indiškas mango lasis


Mangai – kai norisi egzotikos

Maisto ekspertė pastebi, kad vasaros metu pasiilgstame ne tik daržovių, bet ir vaisių, iš kurių galima pasigaminti išskirtinai skanių ir ryškiaspalvių patiekalų, kurie nustebins net ir didžiausius gurmanus.

„Jeigu reikėtų įvardyti universalų vaisių, ypač tinkantį tiek šaltoms sriuboms, tiek kokteiliams gaminti, tai būtų mangas. Šis vaisius daugiausia naudojamas Azijoje – Indijoje, Kinijoje, Tailande – kur šių vaisių populiacija pati gausiausia. Vienas populiariausių patiekalų iš mangų – indiškas jogurtinis gėrimas, dar kitaip vadinamas lasiu. Tai yra saldus gėrimas iš plakto jogurto arba pasukų ir vandens, patiekiamas su ledu. Šis gėrimas būna ir aštrus, kadangi receptuose kartais naudojama aitrioji paprika. Tiems, kurie dar neragavo mangų lasio, siūlau vieną vakarą užmiršti šaltibarščius ir pasinerti į egzotiškų skonių pasaulį“, – pataria A. Rasmussen.

Greitai paruošiamas mango lasis


Jums reikės:

  • 2 nuluptų mangų
  • 450 ml apelsinų sulčių
  • 350 ml lieso jogurto
  • 2 žaliųjų citrinų sulčių

Gaminimas:

  1. Supjaustykite mangus dideliais kubeliais.
  2. Į elektrinį maišytuvą supilkite mangus, apelsinų sultis, jogurtą, išspauskite žaliųjų citrinų sultis ir viską sumalkite iki švelnios tyrės. Paragaukite – jei norite daugiau gaivumo ar skystesnės konsistencijos, išspauskite dar šiek tiek žaliųjų citrinų sulčių.
  3. Mangų sriubą palikite šaldytuve kelioms valandoms ir vėliau patiekite.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)