Alytuje gyvenanti verslininkė Renata Venckienė pirmąjį šimtalapį iškepė dar vaikystėje, o vėliau savo hobį pavertė šeimyniniu verslu. Šimtalapio kepimo paslapčių ji išmoko iš pačių totorių. Šiuo metu moteris kartu su sutuoktiniu vadovauja septynioms kepyklėlėms Alytuje ir vienai Vilniuje, kur proginiai kepiniai atkeliauja į „Ogmios mieste“ įsikūrusius „Lapė kepė“ šimtalapių namus.

Aštuonerius metus šimtalapius kepanti moteris pasakoja, kad perkant šį pyragą labai svarbu dėmesį atkreipti į sudėtį. Joje turi būti paminėtas tik natūralus sviestas, tešla maišoma su pienu – kepant negalima naudoti pieno baltymų, margarino. Svarbiausias šimtalapio ingredientas yra miltai – jie turi būti aukščiausios rūšies, pyrago tešla turi tampytis, o ne plyšti, nes kitaip šio gardumyno iškepti nepavyks.

„Įprasta manyti, kad tai proginis gaminys – žmonės nevalgo šimtalapio kiekvieną dieną, – sako R. Venckienė ir primena: – Jei nesuvalgysite viso šimtalapio per Velykas, jis tikrai bus skanus dar keletą dienų.“

Šimtalapių namai  „Lapė kepė“

Ji atskleidžia, kad klientai labiausiai mėgsta šimtalapį su aguonomis, tačiau ne ką mažiau populiarumo sulaukia šimtalapis su purios tekstūros varške. Mėgstantys gaivius skonius renkasi šį skanėstą su obuoliais ir cinamonu, o tie, kurie siekia netradicinio skonio, nepabijo paragauti ir šimtalapio su kumpiu.

Jei vis dėlto sumanėte šį totorišką skanėstą išsikepti namuose, apsišarvuokite geležine kantrybe. R. Venckienė neslepia, kad kepant šimtalapį pirmą kartą, sugaištamos net ne kelios valandos, o visa diena, o rezultatas gali taip ir nenudžiuginti. „Iškepti burnoje tirpstantį šimtalapį yra tikras iššūkis, reikalaujantis daug darbo ir žinių, tačiau visas pastangas atperka skonis“, – šypsosi R. Venckienė ir pasidalija receptu, kaip šį skanumyną pasigaminti namuose.

Šimtalapis

Tešlai reikės:

  • 500 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • 125 ml pieno
  • 11 g sausų mielių
  • 1 v. š. cukraus
  • šiek tiek druskos

Aptepimui:

  • 300 g sviesto
  • šiek tiek aliejaus

Pabarstymui:

  • 300 g cukraus

Įdarui:

  • 150 g aguonų
  • 2 saujų razinų

Viršui apibarstyti:

  • šiek tiek cukraus pudros

Paruošimo būdas:

  1. Į mieles įdėkite šaukštą cukraus ir įpilkite šaukštą drungno pieno, išmaišykite. Kiaušinius išplakite su likusiu pienu ir supilkite ant mielių. Įsijokite miltus, suberkite druską ir užminkykite tešlą. Tik nesuberkite visų miltų iš karto. Tešlą padalinti į 5 vienodas dalis, visus gabaliukus aptepkite aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir leiskite truputį pakilti.
  2. Ištirpdykite sviestą ir jį atvėsinkite.
  3. Stalą pabarstykite miltais, paimkite vieną pakilusios tešlos gabaliuką ir truputį pakočiokite, po to ištampykite kuo ploniau. Ant kito stalviršio užberkite šiek tiek miltų ir padėkite ištampytą tešlos lakštą, jį aptepkite sviestu ir apibarstykite cukrumi. Sviesto ir cukraus turi užtekti visiems penkiems lakštams. Vėl pasibarstykite stalviršį miltais ir truputį pakočioję naują tešlos gabaliuką jį ištampykite ir uždėkite ant pirmojo lakšto. Aptepkite sviestu, apibarstykite cukrumi. Su kitais lakštais darykite taip pat. Paskutinį – penktą lakštą taip pat aptepkite sviestu, cukrumi, krašte uždėkite nuplikytas aguonas, ant viso lakšto pabarstykite razinų.
  4. Nuo krašto suvyniokite volelį, jį perkelkite į kepimo formą. Kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Kai tik šimtalapis paruduos, uždenkite jį kepimo popieriumi ir kepkite toliau. Iškepusį šimtalapį truputį atvėsinkite, išimkite iš kepimo formos. Kai visiškai atvės, apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)