Tešlai reikės:

  • 600 g miltų
  • 300 ml šilto vandens
  • 150 ml alyvuogių aliejaus
  • 12 g sausų mielių
  • 1 kiaušinio
  • 1,5 arb. š. druskos

Įdarui:

  • 430 g konservuoto tuno (be tuno sulčių)
  • 400 g konservuotų trintų pomidorų
  • 2 raudonosios paprikos
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • 1 valg. š. pomidorų padažo
  • poros žiupsnių druskos
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  • 1 suplakto kiaušinio (aptepimui)
Empanada su tunu
Foto: Recepto autorė


Gaminimas:

  1. Tešla. Į šiltą vandenį suberiame mieles, maišome, kol mielės ištirpsta, ir paliekame šiltoje vietoje ~15 min. Kiaušinį išplakame atskirame indelyje. Miltus suberiame į didesnį dubenį, viduryje padarome duobutę, į ją supilame mieles, lengvai išmaišome su elektriniu plakikliu, tada supilame kiaušinį, aliejų ir druską, vėl išplakame. Kai tešla tampa labai klampi – minkome rankomis. Tešla turi būti minkšta, elastinga, jei limpa prie rankų – įdėkite daugiau miltų, bet man užteko lygiai 600 g. Tešlą minkome apie 5 min., po to suformuojame rutulį, dedame į šiek tiek miltais pabarstytą dubenį, apibarstome miltais rutulio viršų, uždengiame virtuviniu rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoje 1 val.
  2. Įdaras. Nulupame svogūną, supjaustome nedideliais gabalėliais. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus, suberiame svogūną. Paprikas supjaustome nedideliais gabalėliais, kepiname kartu su svogūnu ant vidutinės ugnies, kol suminkštėja. Tada supilame trintus pomidorus, pomidorų padažą, pagardiname druska ir išmaišome. Dar pakaitiname pora minučių. Po to įdarą supilame į dubenį, kad atvėstų.
  3. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
  4. Empanadų paruošimas. Tešlą padaliname į 2 dalis (jei kepsite vieną didelę empanadą) arba į 4 dalis (jei kepsite 2 mažesnes). Aš kepiau 2 mažesnes empanadas dviejose skardose (33 cm x 24 cm). Skardą (ar skardas) išklojame kepimo popieriumi. 1 (ar 2) tešlos dalis iškočiojame tokio dydžio, koks skardos dugnas, dedame į skardą, paliekame išsikišusius šonus. Įdarą paskleidžiame ant tešlos, likusius tešlos gabalėlius taip pat iškočiojame pagal skardos dydį, uždedame ant įdaro. Jei kraštai per daug išsikišę, nupjaukite ir pasilikite empanadai papuošti. Empanados kraštus gražiai užsukame, užspaudžiame. Viršų subadome šakute, papuošiame (jei norite) ir aptepame kiaušinio plakiniu visą paviršių.
  5. Kepame įkaitintoje orkaitėje ~apie 40–50 min., kol empanada gražiai apskrunda.

Skanaus!

Pastabos. Atvėsusią empanadą laikykite šaldytuve. Kuo puikiausiai ją galite užšaldyti ir šaldiklyje – atšildyta empanada taip pat labai skani. Jei naudosite tuną aliejuje, būtinai sudėkite tuną į sietelį ir leiskite aliejui nuvarvėti.