Sportininkų Dianos Lobačevskės ir Mindaugo Griškonio šeima Kalėdas švenčia namuose ir joms ruošiasi drauge su savo vaikais. Švente šeima ir vadina patį pasiruošimo procesą. Pasak D. Lobačevskės, kalėdiniais simboliais tapusių kūčiukų kepimas – tai ne tik įdomi žaidimo forma vaikams, bet ir galimybė savo atžaloms perduoti šeimos vertybes bei tradicijas:

„Mano gyvenimo būdas yra greitas, net kasdienei maisto ruošai ne visuomet lieka laiko. Todėl iki šiol Kalėdas švęsdavome pas senelius. Pastaraisiais metais jas švenčiame namie. Matyt, atėjo laikas, kai norisi ir vaikams skiepyti tradicijas, kurias perėmiau iš savo tėvelių. Kai buvau maža, prieš pat Kūčių vakarą namuose kepdavome kūčiukus patys. Šiemet planuoju kepti kūčiukus drauge su savo vaikais, nes naminiai kūčiukai tarsi turi magijos – į juos įdedi savo šilumą ir geras mintis.“

Kūčiukų kepimas formuoja vaikų valgymo kultūrą

Sveikos mitybos specialistė Raminta Bogušienė pabrėžia, kad namuose gamintas maistas nuo pramoninio, pirmiausia, skiriasi tuo, kad jis yra pripildytas žmogaus meilės ir emocijų. Todėl įtraukti vaikus į gaminimo procesą yra labai svarbu.

„Kalbėti – kūčiukai sveika ar ne – kiek juokinga, tai juk tradicija! Žinoma, patys sveikiausi kūčiukai – ruošti namuose. Kūčiukų kepimas namuose drauge su vaikais veikia kaip edukacija. Matydami, kaip maistas patenka ant mūsų stalo, jį gali vertinti ne tik per sotumo jausmą, bet ir suprasti namie gaminto maisto vertę. Tai formuoja vaikų valgymo kultūrą“, – įsitikinsi R. Bogušienė.

Be to, mitybos specialistė antrina D. Lobačevskei ir sako, kad nereikėtų vaikų džiuginti blizgiais, menkaverčiais saldumynais.

„Tradicinių šventės patiekalų kepimas namuose kuria bendrumo jausmą. Tai ir yra didžiausias džiaugsmas, o ne spalvotos, traškančios pakuotės. Vaikams šventė – kai jie gali prisiliesti prie viso proceso, tradicijų, o ne tiesiog prie stalo susėsti tarsi iš reikalo. Kaip ir gyvenime – procesas, ta kelionė yra svarbiausia. Juk galutinis tikslas priklauso nuo kelionės, kaip iki to ateisi“, – teigia R. Bogušienė.

Kepti kūčiukus – nesudėtinga

Pasak „Malsenos“ technologės Jadvygos Matvijenko, kūčiukų kepimas – tai itin paprastas ir daug pastangų nereikalaujantis procesas. Jų, anot technologės, gali išsikepti kiekvienas.

Reikės:

Kilogramo miltų,
480 ml vandens,
120 g cukraus,
70 ml aliejaus,
pakelis sausų mielių,
puse arbatinio šaukštelio druskos,
trys valgomieji šaukštai aguonų,
du arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus.

Gaminimo būdas:

Į miltus beriame sausus produktus: cukrų, mieles, druską, aguonas ir vanilinio cukraus. Tuomet pilame vandenį ir aliejaus. Viską išmaišome maišytuvu ar tiesiog rankomis. Minkyti reikėtų apie 10 minučių, kad tešla būtų tokia minkšta ir vientisa, jog neliptų prie rankų.

Tešlą sukrėtus į dubenėlį reikia uždengti ir leisti pastovėti mažiausiai pusantros valandos. J. Matvijenko primena, kad ilgiau pastovėjusi ir tinkamai iškilusi tešla bus minkštesnė, todėl bus lengviau su ja dirbti. Atsiplėšus gabaliuką ir jį pakočiojus, pjaustome tokio dydžio, kokius kūčiukus mėgstate. Tuomet suberiam ant kepimo skardos ir dar leidžiame šiek tiek pakilti – apie valandą. O tada šaunam į 200 laipsnių orkaitę ir kepam 15 minučių.