Desertinės ,,Liu“ įkūrėja pasidalijo savo firminiu kalėdiniu aguonų pyrago su obuoliais receptu. Panašų šio kepinio receptą konditerijos meistrė rado internete, tačiau jai kilo idėja jį perdaryti savaip ir sukurti būtent savo skonio desertą. Kepėja tikino, kad šį pyragą tikrai nebus sunku pasigaminti, o užtruksite vos valandą.

Vis dėlto paruošti gardų pyragą šventėms dar ne viskas – jį reiktų ir tinkamai papuošti, kad desertas gražintų šventinį stalą ir žadintų smaližių skonio receptorius jau iš tolo. L. Rimgailė siūlo pasitelkti fantaziją ir pyragą papuošti cinamono lazdelėmis, spanguolėmis, džiovintomis slyvomis ir žiemos akcentu – cukrinių snaigių dekoracijomis. Kepiniui ypatingą šventinę nuotaiką suteiks ir rozmarino šakelės, kurias bus galima suvalgyti kartu su pyragu.

Liucina Rimgailė

Pati desertų kepėja ant savo šventinio Kūčių ir Kalėdų stalo deda pyragus su obuoliais, aguonomis, tortus, pagamintus su meduolių prieskoniais, cinamonu ir spanguolėmis.

Kalėdinis aguonų pyragas

Pyrago pagrindui reikės:

  • 200 g miltų
  • 125 g šalto sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 4 šaukštų cukraus pudros
  • 2 šaukštelių malto cinamono
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus

Įdarui:

  • 500 g maltų aguonų
  • 450 g obuolių
  • 180 g kambario temperatūros sviesto
  • 200 g cukraus
  • 4 didelių kiaušinių
  • 70 g manų košės
  • 50 g džiovintų, perpus supjaustytų vyšnių
  • 50 g kapotų migdolų
  • 50 g apelsinų cukatų
  • 2 šaukštelių migdolų esencijos

Juodojo šokolado ganašui:

200 g grietinėlės
200 g juodo šokolado

Gaminame pagrindą. Visus pagrindui skirtus ingredientus sudedame į trintuvą ir viską sutriname iki vientisos masės. Gautą tešlą paliekame bent 30 minučių šaldytuve.
Vėliau tešlą sutarkuojame ant 24 centimetrų skersmens kepimo formos pagrindo, iškloto kepimo popieriumi. Sutarkuotą masę lengvai prispaudžiame ir dedame į iki 190 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę. Kepame apie 15 minučių. Išėmę atvėsiname.

Gaminame ganašą. Užverdame grietinėlę ir į ją sudedame sukapotą šokoladą. Viską paliekame kelioms minutėms ir po to maišome iki vientisos masės.

Gaminame įdarą. Į indą įberiame cukrų, įdedame sviestą ir plakame tol, kol pasidaro balta spalva. Tada įmušame kiaušinio trynius (baltymus pasidedame į šalį).
Aguonas užpilame verdančiu vandeniu, palaukiame kol atvės, ir viską perkošiame, kad liktų kuo mažiau skysčių.
Obuolius nulupame, sutarkuojame ir įmaišome į aguonų masę.
Į pagamintą sviesto ir trynių masę sudedame visus likusius ingredientus (skirtus įdarui), išskyrus kiaušinių baltymus. Pastaruosius atskirai išplakame su žiupsneliu druskos ir švelniais judesiais, per du kartus įmaišome į aguonų masę.
Taip paruoštą masę supilame ant pagrindo ir kepame vieną valandą orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje.
Iškeptą pyragą gerai atvėsiname ir išimame iš kepimo formos. Apipilame juodojo šokolado ganašu ir papuošiame taip, kaip mums patinka.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)