Šio patiekalo kilmė įvairiuose šaltiniuose nurodoma skirtinga, tačiau populiariausia sumuštinio pavadinimo legenda siejama su anglų aristokratu 4-uoju Sendvičo miestelio grafu Johnu Montagu, rašoma atsiųstame pranešime.

Dar XVIII a. pabaigoje kartą žaisdamas kortomis jis užsinorėjo valgyti, tačiau nenorėjo riebaluotais pirštais ištepti kortų ir paprašė atnešti mėsos tarp dviejų duonos riekių. Manoma, kad taip ir prasidėjo sumuštinių (angl. sandwich) istorija.

Šiandien, kai gyvenimo tempas nelėtėja, sumuštiniai nė neketina nusiimti populiarumo karūnos. Skaičiuojama, kad sumuštinius itin mėgstančiose JAV kasdien suvalgoma apie 300 mln. sumuštinių. Bene populiariausi yra su kumpiu, tačiau vis dažniau ieškoma įdomesnių paruošimo būdų, kitų ingredientų.

„Nekaltoji“ silkė – delikatesas sumuštiniams

Pastaruoju metu gurmanų valgiaraštyje pastebimi nauji sumuštiniai su matjes silke, kurią, pasak istorinių šaltinių, mėgo ir garsusis prancūzų rašytojas Alexandre’as Dumas.

„Matjes silkė reiškia „nekaltoji“. Taip ją praminė olandai. Ji yra jauna, pirmųjų metų silkė, kurios riebumas prasideda nuo 16 proc., o kartais siekia net 24 proc. Kuo silkė vyresnė, tuo riebumas ma-žėja ir tradiciškai yra 12–15 proc. Dar svarbu, kad olandiška matjes silkė niekada neparduodama šviežia. Vos sugauta, ji užpilama jūros vandens sūrumo sūrymu ir užšaldoma. Tik tada ji keliauja pas vartotojus. Skandinavijoje praktika kitokia – pagauta silkė nešaldoma, o kelis mėnesius brandinama. Skiriasi ir skonis: skandinavai mėgsta silkę pasaldinti, o olandai renkasi natūralumą“, – pasakoja specializuotų žuvies parduotuvių „Šiaurės jūra“ įkūrėjas Žilvinas Pupkus.

Pasak „Daumantų“ pagardų kūrėjo ir skonio meistro Algio Kairio, sumuštiniai su matjes silke arba, kitaip tariant, jauna, didelio riebumo silke yra viena iš dabartinių maisto ruošimo madų.

„Nors silkė niekada nebuvo nustumta į antrą planą, tačiau dabar juntamas jos pagyvėjimas. Ji prisimenama ne tik prieš didžiąsias žiemos šventes, tačiau ir kitomis dienomis. Gurmanų maisto vakarėliai be sumuštinukų su matjes silke, kuri laikoma delikatesu, sunkiai įsivaizduojami“, – tikina skonio meistras ir pasidalija trimis sumuštinių su žuvimi receptais.

Sumuštinis su matjes silke

  • Ant juodos ruginės duonos riekelės užtepkite baravykų padažo.
  • Tuomet uždėkite matjes silkės gabalėlį.
  • Ant jo – griežinėlį svogūno.
  • Sumuštinio viršuje uždėkite virto kiaušinio griežinėlį.
  • Papuoškite petražole.

Sumuštinukai su rūkytu unguriu

  • Baltos duonos riekelę patepkite sviestu.
  • Uždėkite rūkyto ungurio gabaliuką.
  • Ant jo – puselę slyvinio pomidoro arba alyvuogės.
  • Pabarstykite krapais.

Sumuštinis su rūkyta žuvimi

Jums reikės:

  • 100 g sviesto
  • 30 g rūkytos žuvies
  • po šaukštelį krienų ir majonezo

Gaminimas:

Pradžioje išsukite sviestą, sudėkite žuvį, įdėkite krienų, pagardinkite majonezu, kad būtų tirščiau.
Šią užtepėlę tepkite ant duonelės ir kurkite savo sumuštinį su sūriu ar pomidoru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)