Šis pyragas, patiekiamas su maskarponės kremu, gali tapti puikiu vakarienės desertu, bet jis puikiai tinka ir prie puodelio rytinės espreso ar popiečio kavos. Iškeptą pyragą reikėtų palaikyti per naktį, kad nusistovėtų jo skonis.

Šiame morkų pyrage pagrindinis vaidmuo tenka morkoms. Kai nenaudosite jokių prieskonių, skaldytų riešutų ir razinų, morkų pyragas atskleis vien tik morkų skonį. Kiekviename kąsnelyje pajusite saldų augalinį jų aromatą ir galėsite pasimėgauti pribloškiamai oranžine pyrago spalva.

Nedidelis kiekis migdolų miltų padės pyragui išlaikyti drėgmę ir suteiks riešutų skonio natų, tačiau tai niekuo neprimins prakąsto lazdyno riešuto.

Kadangi morkos pačios savaime turi saldumo, šis pyragas nebus perdėtai saldus. Sviestinis maskarponės kremas užtikrins, kad pyragas savo skoniu prilygtų desertui, tačiau tai toks desertas, kurį neabejodami galėsite patiekti prie rytinės kavos.

Morkų pyragas

Itališkas morkų pyragas (torta di carote)

8–10 porcijų

Pyragui:

  • nesūdyto sviesto (kepimo formai ištepti)
  • 2/3 stiklinės kvietinių miltų
  • 2 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 stiklinių migdolų miltų
  • 1 1/4 stiklinės cukraus
  • 5 didelių kiaušinių trynių
  • 3 stiklinių (maždaug 300 g) tarkuotų morkų (maždaug 4 vidutinio dydžio morkos)
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 5 didelių kiaušinių baltymų
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos

Maskarponės kremui:

  • 1 stiklinės maskarponės sūrio
  • 2 šaukštų cukraus pudros ir dar žiupsnio apibarstymui
  • 1 vidutinio dydžio apelsino (tarkuotos žievelės)

Gaminimas:

  1. Paruoškite kepimui lentynėlę orkaitės viduryje ir įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių pagal Celcijų. Ištepkite sviestu kepimo formą atveriamais kraštais. Padėkite ją į šoną.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Suberkite migdolų miltus ir vėl išmaišykite. Padėkite į šoną.
  3. Į atskirą dubenį suberkite cukrų ir sudėkite kiaušinių trynius. Maždaug dvi minutes plakite elektriniu maišytuvu, kol masė sutirštės ir taps blyškiai gelsvos spalvos. (Galite plakti ir rankomis, o jei norėsite plakti virtuviniu kombainu, jums gali nepakakti masės kiekio, kad plaktuvas pasiektų trynius.) Pamažu įmaišykite ją mediniu šauktu į miltų mišinį. Tuomet sudėkite į tešlą tarkuotas morkas ir vanilę. Tešla šiuo momentu bus gana tiršta. Kuriam laikui padėkite ją į šoną.
  4. Vidutinio dydžio dubenyje rankiniu maišytuvu išplakite kiaušinių baltymus, kol jie galės suformuoti standžias viršūnėles. Gumine mentele maždaug ketvirtadalį baltymų įmaišykite į tešlą, kad ji šiek tiek suskystėtų. Tuomet įmaišykite likusius baltymus. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir išsklaidykite ją vienodu sluoksniu.
  5. Kepkite maždaug 1 val., kol pyragas taps rudai auksinės spalvos ir ties kraštais šiek tiek apdžius.
  6. Iš orkaitės ištrauktam pyragui leiskite pusvalandį pravėsti. Tuomet nuimkite kepimo formos šonus ir palikite pyragą, kad jis visiškai atvėstų. Jei įmanoma, apvyniokite pyragą maistine plėvele ir palikite jį dar 12 valandų.
  7. Paruoškite maskarponės kremą. Likus vienai valandai iki to laiko, kai valgysite pyragą, nedideliame dubenyje sumaišykite maskarponės sūrį ir cukraus pudrą. Palikite kremą 1 val. kambario temperatūroje, kad jis atšiltų.
  8. Prieš valgydami pyragą apibarstykite jį cukraus pudra. Supjaustykite gabaliukais ir patiekite juos su šlakeliu maskarponės kremo, ant kurio, jei norite, užtarkuokite apelsino žievelės.

Recepto pastabos. Šį pyragą galite išsikepti iš anksto. Įvyniotas į maistinę plėvelę ir laikomas kambario temperatūroje, jis gali išbūti dvi dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)