Kepdama šį pyragą naudoju vieną nedidelį triuką: kad pyrago paviršius būtų traškesnis ir gardesnis, kepimo pabaigoje į atskirą indelį nupilu susidariusį skystį nuo obuolių ir iškart juo aptepu pyrago paviršių, tada kelias minutes palaikau pyragą orkaitėje. Tuomet pyragas ne tik labiau blizga, bet ir tešla būna skanesnė.

Pyrago pagrindui reikės:
(stiklinė 240 ml)

  • 2,5 stiklinių miltų
  • 220 g labai šalto sviesto
  • 8 v. š. labai šalto vandens
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 a. š. smulkios druskos

Įdarui:

  • 4 didelių obuolių
  • 0,5 stiklinės smulkaus rudojo cukraus
  • 2 v. š. miltų
  • 1 a. š. cinamono
  • 1,5 v. š. stambaus rudojo cukraus (pyragui apibarstyti)
  • 2 v. š. šalto sviesto (pyrago viršui)
  • 1 kiaušinio + 1 v. š. pieno (pyragui aptepti)
Obuolių pyragas

Gaminimas:

  1. Pyrago pagrindas. Viename inde sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įtarkuojame sviestą, sumaišome tešlą šaukštu, supilame šaltą vandenį, vėl išmaišome šaukštu. Po to rankomis suminkome tešlą, kol visi ingredientai susijungia, tik nereikia perminkyti, turi likti sviesto ir miltų gabalėlių, o tešla turi būti dar gana šalta. Iš tešlos suformuojame du rutuliukus – mažesnį ir didesnį, abu tešlos rutuliukus atskirai suvyniojame į maistinę plėvelę, dedame į šaldiklį 30 min. arba į šaldytuvą bent porai valandų.
  2. Įdaras. Obuolius nulupame, supjaustome didelėmis skiltelėmis (ar mažesnėmis – kaip labiau patinka). Viename inde sumaišome su cukrumi, miltais, cinamonu.
  3. Įkaitiname orkaitę iki 190 C.
  4. Didesnę tešlos dalį išimame iš šaldytuvo ir paliekame 5 min. atšilti. Pabarstome stalviršį trupučiu miltų. Iš tešlos suformuojame tokio dydžio apskritimą, kokią naudosime kepimo formą. Apskritimas turi visiškai padengti formos dugną ir kraštus. Aš naudojau maždaug 23 cm apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais. Apskritimą dedame į kepimo formą, prispaudžiame kraštus ir dugną. Šiek tiek daugiau tešlos paliekame ant formos kraštų, kad vėliau galėtumėme suformuoti gražų kraštelį. Obuolius gražiai išdėliojame ant pyrago pagrindo. Likusios tešlos gabalėlį išimame iš šaldytuvo, paliekame porai minučių atšilti, tuomet iškočiojame ir supjaustome pailgomis juostelėmis, uždedame ornamentu ant pyrago. Galiausiai gražiai suformuojame pyrago kraštus.
  5. Kiaušinį suplakame su pienu, atsargiai aptepame visą pyragą. Apibarstome ruduoju cukrumi.
  6. Pyragą kepame apie 1 val. įkaitintoje orkaitėje, po to išimame iš orkaitės ir pyrago tarpeliuose išdėliojame mažus šalto sviesto gabalėlius. Kepame dar 15–20 min. Kai pyragas iškepa, aš nupilu susidariusį skystį į dubenėlį ir su šaukštu šiuo skysčiu apšlakstau visą pyrago paviršių, tada kelioms minutėms dedu atgal į orkaitę. Taip daryti nebūtina, bet tuomet pyragas labiau blizga ir pyrago tešla būna skanesnė.
  7. Karštas pyragas labai gardus su ledais!

Pastaba. Jei pyragas labai greitai kepa ir kraštai greitai ruduoja, tuomet jį galite uždengti kepimo folija.