A. Matulevičiūtės teigimu, vaikai daug mieliau valgo tuos patiekalus, prie kurio ruošimo prisidėjo patys, todėl svarbu įtraukti juos į maisto ruošimo procesą, rašoma atsiųstame pranešime.

„Leiskite vaikui pačiam pasirinkti, ką jis norėtų valgyti priešpiečiams, ir pamėginkite kartu su juo šį maistą pagaminti. Kitu atveju maistą ruoškite savo nuožiūra, tačiau maisto produktus būtinai pateikite žaismingai. Pavyzdžiui, tinkamai paruoštus brokolius ar morkas galima lėkštėje išdėlioti kaip gėlytę. Vaikai greitai susižavi viliojančia išvaizda, tad pirmas įspūdis labai svarbus“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Anot maisto poveikio sveikatai tyrėjos, priešpiečių dėžutės turinys neretai tėvams tampa tikru galvos skausmu, tačiau tereikia laikytis keleto paprastų taisyklių, kurios padės greičiau susiorientuoti ir sutaupyti laiko.

Vaisių vėrinukai iš skirtingų vaisių gabaliukų, šiaudeliais pjaustytos daržovės, žaismingai pateiktas sumuštinis, lavašo suktinukai, lengvos salotos su vištiena ar makaronais yra sveikesnė alternatyva įvairiems saldumynams. Vaikams juos patogu nusinešti į mokyklą priešpiečių dėžutėje.

„Pagrindiniai produktai vaikams – patys paprasčiausi: šviežios daržovės ir vaisiai, užkandžiai iš ankštinių kultūrų, riešutai, džiovinti vaisai, šviežiai spaustos sultys, vaisių kokteiliai ir įvairios tyrelės. Tačiau jei tėvai patys nevalgo tam tikrų produktų, tai nereiškia, kad ir vaikas to nemėgsta. Leiskite jam ragauti ir susikurti savo unikalų racioną, o kuo jame bus sveikesnių produktų – tuo geriau“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad priešpiečių dėžutėms idealiai tinka įvairios salotos, daržovių ir vaisių užkandžiai, sumuštiniai.

„Žiemą geriau ruošti sočius užkandžius, o vasarą ir rudenį – mėgautis šviežiomis daržovėmis, nors labiausiai paplitęs priešpiečių maistas yra sumuštiniai. Kad jie nepabostų, naudokite skirtingų rūšių duoną ir gardinkite prieskoninėmis žolelėmis. Galite rinktis vieną riekelę pilno grūdo duonos, o kitą – įprastą baltą. Taip ne tik paįvairinsite maistą, bet ir įtrauksite sveiko maisto produktų“, – pasakoja A. Rasmussen.

A. Matulevičiūtė pataria atkreipti dėmesį į tai, kaip maistas sudėtas, nes svarbu, kad vaikams būtų patogu jį išsiimti ir valgyti. Specialistė taip pat pataria nevengti eksperimentuoti, ypač – su pilno grūdo produktais.

„Priešpiečių dėžutės maistas turėtų būti neriebus, neperkeptas, be papildomai pridėto cukraus, reikėtų vengti ir aštrių prieskonių. Taip pat nerekomenduoju dėti jokių padažų ar įvairių greitai gendančių priedų. Labai svarbu, kad visos maisto sudedamosios dalys būtų aiškios ir vaikams suprantamos. Šalia salotų ir daržovių galite į racioną dažniau įtraukti pilno grūdo maisto produktų – blynų ar apkepų“, – sako A. Matulevičiūtė.

Žiemą geriau ruošti sočius užkandžius, o vasarą ir rudenį – mėgautis šviežiomis daržovėmis, nors labiausiai paplitęs priešpiečių maistas yra sumuštiniai. Kad jie nepabostų, naudokite skirtingų rūšių duoną ir gardinkite prieskoninėmis žolelėmis. Galite rinktis vieną riekelę pilno grūdo duonos, o kitą – įprastą baltą. Taip ne tik paįvairinsite maistą, bet ir įtrauksite sveiko maisto produktų.
A. Rasmussen

A. Rasmussen pabrėžia – paruošti sveikų priešpiečių dėžutę vaikui nėra sunki užduotis, reikia tik šiek tiek kūrybiškumo. Kas dieną namuose valgomi užkandžiai puikiausiai tinka ir kaip užkandis į mokyklą.

„Vaisių vėrinukai iš skirtingų vaisių gabaliukų, šiaudeliais pjaustytos daržovės, žaismingai pateiktas sumuštinis, lavašo suktinukai, lengvos salotos su vištiena ar makaronais yra sveikesnė alternatyva įvairiems saldumynams. Vaikams juos patogu nusinešti į mokyklą priešpiečių dėžutėje“, – teigia A. Rassmusen.

Maisto ekspertė pateikia kelias sveikų ir įdomių priešpiečių idėjas vaikams.

Nesaldūs keksiukai


Jums reikės:

100 g virto kumpio
100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
200 g pieno
200 g pilno grūdo miltų
2 v. š. aliejaus
2 vnt. kiaušinių
1 a. š. kepimo miltelių
smulkintų svogūnų laiškų
petražolių
druskos

Gaminimas:

  • Kumpį supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  • Į pieną supilkite aliejų, įmuškite kiaušinius ir išplakite.
  • Į gautą plakinį suberkite smulkiai tarkuotą fermentinį sūrį, supjaustytą kumpį, svogūnų laiškus ir petražoles.
  • Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos, kepimo milteliais ir viską suberkite į paruoštą plakinį.
  • Gautą tešlą gerai išmaišykite ir sukrėskite į aliejumi pateptas keksiukų formeles.
  • Keksiukus įdėkite į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–45 minutes.

Šalia šių keksiukų A. Rasmussen siūlo patiekti šiaudeliais pjaustytų daržovių – agurkų, ridikų, morkų, kurios puikiai papildys paruoštą užkandį.

Vištienos kotletukai


Jums reikės:

600 g vištienos faršo
1 vnt. kiaušinio
1 vnt. svogūno
1 skiltelės česnako
saujelės džiūvėsėlių
druskos
juodųjų pipirų

Gaminimas:

  • Į vištienos faršą sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir išspaustą česnako skiltelę. Tuomet įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir gerai išminkykite.
  • Rankomis suformuokite kotletukus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol, kol gražiai pagels.

A. Rasmussen sako, kad į šį receptą drąsiai galite įtraukti ir daržoves – į tešlą įmaišykite maltų cukinijų, pomidorų ar moliūgų.

Sveikuoliškas sumuštinis

Jums reikės:

pilno grūdo duonos
vaikų mėgstamo virto kumpio arba sūrio
mėgstamų daržovių (agurkų, pomidorų, ridikėlių)
varškės užtepėlės
žolelių prieskonių

Gaminimas:

  • Duonos riekeles plonai patepkite varškės užtepėle ir sudėkite kumpio arba sūrio griežinėlius. Tuomet – pasirinktas daržoves ir viską apibarstykite prieskoniais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)