Su jais galima paruošti pačių įvairiausių įdarytų kiaušinių, mišrainių ir užtepėlių. Knygoje „Gero maisto dienoraštis. Pavasaris“ siūlau įdarytus kiaušinius paruošti su avokadų majonezu, tam reikės virtus kiaušinių trynius sutrinti su avokadų majonezu ir paruoštu įdaru įdaryti kiaušinių baltymus. Tai mažiau riebūs, nei su tradiciniu majonezu, ruošti įdaryti kiaušiniai.

Tradicines salotas su tarkuotu fermentiniu sūriu ir kapotais virtais kiaušiniais irgi galima užtaisyti avokadų majonezu, o karštai rūkytos žuvies ir virtų kiaušinių užtepėlę taip pat paruošite mažiau riebią, jei naudosite avokadų majonezą.

Su virtais kiaušiniais galima būtų pasigaminti dar daugybę kitų užkandžių, bet reikia pripažinti, kad juos visus po Velykų gaminame labiau iš būtinybės nei iš malonumo valgyti. O štai sausainių norisi visada! Ar žinojote, kad sausainiams tešlą galima užminkyti ne tik su žaliais, bet ir su virtais kiaušiniais? Tokius sausainius kepu jau ne vienerius metus, mūsų šeimoje jie užsitarnavo atvelykio sausainių vardą.

Juos iškepus virtų kiaušinių visai nesijaučia. Tikrai labai skanūs sausainiai. Kad būtų maistingesni, juos kepu su speltų miltais, o kad dar skanesni – į tešlą įmaišau juodojo šokolado gabalėlių. Tokie sausainiai tikrai pratęs šventinę nuotaiką!

Sausainiai su virtais kiaušiniais ir šokoladu

Reikės:

2 virtų kiaušinių
180 g sviesto
1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus
0,5 šaukštelio jūros druskos
2 šaukštelių vanilės ekstrakto
2 stiklinių šviesių speltų milų
1 šaukštelio kepimo miltelių
0,5 stiklinės šokoladinių lašelių

Gaminimas 30 min.
Minkštą, kambario temperatūros sviestą elektriniu maišytuvu iki purumo išsukite su cukrumi, druska ir vanile.
Kol maišytuvas plaka, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite kietai virtus kiaušinius, juos suberkite į purų sviestą ir išmaišykite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įminkykite į tešlą. Galiausiai įmaišykite šokolado gabaliukus. Tešla turi išeiti pakankamai tiršta.
Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių temperatūros. Ant kepimo popieriaus dviem šaukštais arba specialiu ledų kabinimo šaukštu suformuokite tešlos kauburėlius palikdami pakankamai didelius tarpus tarp jų. Sausainiai kepdami plėsis ir iš tešlos kauburėlių taps panašūs į didelius apvalius sausainius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Jei sausainiai bus mažesni, jiems iškepti pakaks ir 10 minučių.
Iškepusius sausainius palikite ataušti ir sukietėti, tik ištraukti iš orkaitės jie būna labai minkšti ir trapūs.
Valgykite ataušusius. Jie puikiai išsilaiko keletą dienų sausoje dėžutėje.