Lyginant su vištiena, skrudinta aliejuje, grilyje kepta paukštiena nebejotinai kur kas tinkamesnė pageidaujantiesiems atsikratyti kilogramų pertekliaus.

Kaip rašo foods4betterhealth.com, 100 g grilyje keptos vištienos kaloringumas siekia 184 (8 g riebalų, 96 mg cholesterolio ir 347 mg natrio). Tokiu būdu paruoštoje vištienoje nėra angliavandenių, o baltymų kiekis siekia 27 g. Grilyje keptos vištienos sudėtyje gausu (apie 1,087 mg) omega-6 riebalų rūgščių. Maža to, tokiu būdu paruoštoje vištienoje daug fosforo ir kalio. Vienoje grilyje keptos vištienos porcijoje – 3 proc. rekomenduojamos geležies paros normos ir 1 proc. rekomenduojamo kalcio ir vitamino A kiekio.

Vis tik džiaugtis dėl grilyje keptos vištienos naudos sveikatai skubėti nepatartina. Svarbu nepamiršti, kad ruošiant mėsą aukštoje temperatūroje išsiskiria kancerogeninėmis savybėmis pasižymintys junginiai, vadinami heterocikliniais aminais (HCA). Remiantis „The National Cancer Institute“ pateikiama informacija, vartojant didelį šių junginių kiekį didėja skrandžio, krūties ir žarnyno vėžio rizika.

Tačiau paniškai bijoti šio gaminimo būdo nereikėtų, o jei per ilgąjį savaitgalį nuspręsite pasilepinti grilyje kepta vištiena, štai paprastas receptas.

Paruošimo instrukcija

Druskos žiupsniu barstykite tiek vidinę, tiek ir išorinę viščiuko dalį. Maukite viščiuką ant iešmo ir kepkite grilyje 10 minučių, nustatę aukštą temperatūrą.

Kol viščiukas kepa, nedideliame dubenyje lydytą sviestą sumaišykite su šaukštu druskos, paprikomis ir pipirais. Grilio temperatūrą sumažinkite iki vidutinės ir atsargiai padenkite viščiuką sviesto mišiniu. Palikite jį kepti 1-1,5 val. Periodiškai kartokite viščiuko šlakstymo sviesto mišiniu procedūrą.

Pasibaigus mėsai kepti skirtam laikui mėsos termometru išmatuokite temperatūrą viščiuko šlaunelėje – ji turėtų siekti 82 laipsnius. Viščiuką išimkite iš grilio ir palikite pastovėti 10-15 minučių. Supjaustykite paukštieną nedideliais gabaliukais ir tiekite kartu su mėgstamu padažu.

Taigi dabar jau žinote daugybę priežasčių, dėl kurių orkaitėje ar grilyje kepta vištiena yra naudinga sveikatai. Tiesa, svarbu nepamiršti ir apie būtinybę imtis atitinkamų priemonių, padėsiančių sumažinti heterociklinių aminų keliamą pavojų sveikatai. Venkite maisto ruošimo aukštoje temperatūroje. Tam, kad kuri nors viena viščiuko dalis neatsidurtų aukštoje temperatūroje ilgą laiką, nepamirškite jo vartyti. Norėdami sutrumpinti maisto ruošimui būtiną laiką ir tuo pačiu sumažinti sąlytį su kaitra, pirmenybę teikite mikrobangų krosnelei. Laimei, gera žinia ta, kad prieš kepimą marinuodami viščiuką prieskoniais, žolelėmis, aliejais ir citrinų sultimis galimai mažiname heterociklinių aminų kiekį. Taigi rekomenduojama būtinai išmėginti šį nesudėtingą grilyje keptos vištienos receptą, tačiau tai patartina daryti nelabai dažnai, kad būtų išvengta žalos sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)