Išskirtiniai prancūzų virtuvės patiekalai populiarūs visame pasaulyje: kruasanai, omletas, vien pavadinimu vaizduotę kurstantys desertai ir įvairiausi delikatesai. Šiandien kalba eis ne apie aristokratišką Prancūzijos mados diktatorių meniu, o apie paprastą naminį prancūzų patiekalą, kuris ruošiamas bemaž iš vieno ingrediento.

Taigi, susipažinkite: prancūziška svogūnų sriuba ir patys svarbiausi „Kitchenmag“ patarimai, kurie leis paruošti šį patiekalą ne blogiau už tikrą virtuvės šefą.

1. Ko jums reikės

Garsi patarlė byloja, kad pernelyg daug virėjų sugadins net ir paprasčiausią sriubą. Greičiausiai prancūzai taip galvojo ir apie svogūnų sriubos ingredientus, kurių joje labai mažai.

Teigiama, kad pirmasis šią sriubą paruošė pats Prancūzijos karalius Liudvikas XV, kuris mėgindamas išvirti kažką skanaus medžiotojų namelyje nerado nieko daugiau, tik sviesto, šampano ir svogūnų. Žinoma, šios legendos tikrumo patikrinti negalime, tačiau kalbant apie svogūnų sriubos ingredientus, nuo to laiko mažai kas pasikeitė.

Jums prireiks daug svogūnų: pats geriausias variantas – saldieji svogūnai, tačiau patys paprasčiausi ar raudonieji (ar net visi jie iškart) taip pat puikiai tiks. Paruoškite po svogūno galvą vienam žmogui: pavyzdžiui, jeigu ruošiate sriubą penkiems žmonėms, jums prireiks penkių svogūnų galvų. Dar jums reikės sviesto ir miltų apkepti, šiek tiek baltojo vyno (daugelis pirmenybę teikia cheresui), sultinio (daržovių, mėsos ar grybų), kietojo sūrio (parmezano ar griujero), traškaus prancūziško batono ir kelių šakelių čiobrelių. Tai ir yra visi ingredientai, kurie leis jums sukurti tikrą prancūzišką kulinarinį šedevrą.

2. Apkepkite svogūnus

Praktiškai visuose receptuose svogūną patariama pjaustyti pusžiedžiais, bet kad jis geriau apkeptų, pirmiausia svogūnus suketvirčiuokite. Tada juos reikia apkepti ant sviesto – kepkite, kol jie taps auksiniai. Prisiminkite, kad čia svarbiausia yra kantrybė: norint gauti idealų skonį ir aromatą svogūnus reikia kepti ant vidutinės ugnies pakankamai ilgai.

Kai svogūnas įgauna malonią aukso spalvą, o jūsų virtuvė prisipildo puikaus aromato, įberkite pora šaukštelių miltų ir viską gerai išmaišykite. Paskutinis žingsnis – įpilkite pusę stiklinės baltojo sauso vyno ar chereso ir dar kurį laiką pakepinkite. Sriubos pagrindas jau paruoštas.

3. Įpilkite sultinio

Svarbiausia sultinio, kurį pilsite į svogūnus, savybė – jis turi būti karštas. Daugelis mano, kad svogūnų sriubai geriausiai tinka jautienos sultinys, todėl būtent ši sriubos versija tapo klasika.
Vis dėlto šios sriubos nė kiek nesugadins ir bet koks kitas sultinys: vištienos, jeigu nemėgstate jautienos, ar daržovių, jeigu esate vegetaras. Ne mažiau skani ir originali sriuba išeis ir iš grybų sultinio.

4. Palikite virti

Kai didžiąją dalį darbo jau padarėte, galima puodą uždengti dangčiu, palikti sriubą virti ant mažos ugnies ir pusei valandos užsiimti savais reikalais.

Žinoma, geriausia būtų kartkartėmis užsukti į virtuvę ir šiek tiek pamaišyti sriubą, kad įsitikintumėte, jog ant dugno niekas nepridegė. O tie, kurie nemėgta švaistyti brangaus laiko, per tą pusvalandį gali atlikti paskutinius pasiruošimo darbus.

5. Gardinkite skrebučiais ir sūriu

Pasirodo, prancūziškos svogūnų sriubos esmė – visai ne svogūnai, o tinkamas jos pateikimas. Patiekiama ji su sūriu ir traškiais skrebučiais. Kažkur virtuvėje užsigulėjo ir apdžiuvo prancūziškas batonas? Puiku, dabar galėsite jį panaudoti skrebučiams.

Jei namuose rasite tik šviežią prancūzišką batoną, turėsite jį supjaustyti riekelėmis, o paskui šiek tiek paskrudinti skrudintuvėje ar orkaitėje, kol batonas praras minkštumą.

Išpilstykite paruoštą sriubą į dubenėlius, ant viršaus sudėkite skrebučius ir užberkite jos didenybę dideliu kiekiu sūrio. Tada svogūnų sriubos porcijas sudėkite į orkaitę, kad sūris ištirptų ir sušiltų.

Sriubą iškart patiekite ant stalo, prieš tai papuošę ją čiobrelių šakelėmis. Atsargiai, labai karšta ir neapsakomai skanu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)