Alfas Ivanauskas savo rytinėje laidoje kalbino gydytoją dietologę Justę Parnarauskienę.

– Ar sausi pusryčiai yra vaikų, ar visgi gali būti ir suaugusiųjų maistas?

– Nėra skirstoma ar tai vaikų, ar suaugusiųjų maistas. Tai tiesiog maistas ir jis skirtas tam, kad papildytumėme organizmą maistinėmis medžiagomis. Kita yra tai, kad yra maistas, kurį labiau mėgsta vaikai, suaugusieji. Sausi pusryčiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems.

– Su kuo geriausia užpilti sausus pusryčius? Pienu, sultimis, jogurtu?

– Patarčiau naudoti su pieno produktais. Tai gali būti pienas ar jogurtas, galite naudoti vieną dieną vieną, kitą dieną kitą. Nes jų maistinė vertė skiriasi. Sulčių pilti nerekomenduočiau, kadangi jos yra cukraus šaltinis. O dauguma sausų pusryčių jau yra saldūs, todėl mes tik padidinam patiekalo cukraus kiekį.

– Kokius sausus pusryčius galima pirkti, o kokių geriau atsisakyti?

– Galima pirkti bet kokius, bet reikia atsižvelgti į jų maistinę vertę ir sudėtį. Gerai, kad dauguma tokių pusryčių yra praturtinti vitaminais. Į juos, be kitų produktų, yra specialiai dedami vitaminai. Ar mes gersime tabletę multivitaminių, ar mes valgysime pusryčius. Kartais tokie pusryčiai yra labai gerai veganams, nes kai kuriuose būna vitamino B12. O šio vitamino jie negali gauti iš kitur, tik iš papildyto maisto. Reikėtų atsižvelgti, kur yra įdėta vitaminų, o kur ne.

– Kokia turėtų būti cukraus norma tokiuose pusryčiuose?

– Pridėtinio cukraus turėtų būti mažiau nei 13 g ar 10 g – 100 g produkto. Kitas labai svarbus dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, tai skaidulos. Skaidulų kiekis lemia, kiek to cukraus įsisavinsim, ir kiek ilgai būsim sotūs. Mažiausias skaidulų kiekis turėtų būti 5 g – 100 g produkto.

Alfas laidoje gamino nepaprastai skanų patiekalą iš baklažano ir įdomias šefo salotas su rūkyta lašiša. Laidos pabaigoje uždavė klausimą gydytojai: „Kam reikalingas individualizuotas gydymas?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)