Šio šeštadienio „Alfas live“ laidoje pratęsime pokalbį apie tai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš pasirenkant maisto produktus.

Alfas Ivanauskas savo rytinėje laidoje kalbina Ramintą Bogušienę – maisto technologę, VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėją.

Pokalbio pradžioje pašnekovė atskleidė kaip reikėtų elgtis prieš perkant produktus ir į ką reiktų atkreipti dėmesį: „Pirmiausia, renkantis maisto produktus, pirmenybę reiktų teikti gryniems maisto produktams. Pagrindiniame mūsų krepšelyje prekybos centruose ar turguose turi būti produktai, kurie yra nesupakuoti ir be sudedamųjų dalių.

Tai gali būti: daržovės vaisiai, mėsa, šviežia žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, nerūkyti, ne stipriai perdirbti, grūdinės kultūros – tokie produktai, kurie turi būti ant mūsų stalo. Jeigu renkatės supakuotus maisto produktus – vadovaukitės ne marketingo gudrybėmis ir ne tuo, kas parašyta pirmoje pakuotės pusėje, o skaitykite sudėtį, kas parašyta kitoje pusėje. Kiek yra sudedamųjų dalių?

Jeigu matote labai ilgą sudedamųjų dalių sąrašą – neieškokite kas sveikiau ar nesveikiau – pereikite prie kito produkto. Žiūrėkite, kokia pirma sudedamoji dalis. Skaitykite sudėtį to, ką jūs perkate.“

Raminta Bogušienė pasakojo, kad net renkantis sveikesnes maisto alternatyvas, galime patiekalą sugadinti vos vienu ingridientu.

„Rinkdamiesi patiekalus, pvz.: vištieną su makaronais, rinkitės pilno grūdo makaronus. Tačiau pasigaminus pakankamai sveiką patiekalą, nesugalvokite visko užpilti padažu. Suvartoję 100 g padažo jūs faktiškai gaunate trečdalį savo dienos kalorijų normos – 400 kcal.“

Raminta Bogušienė

Pokalbio pabaigoje maisto technologė paneigė mitą, jog cukrus yra didelė blogybė.

„Cukraus pakeitimas saldikliais mūsų sveikatos neišsaugos. Ne cukrus yra didysis blogis, o jo perteklius. Tie, kurie galvoja, kad saldikliai išgelbės jų sveikatą, nes cukrus yra blogai, po 2 metų tikrai susitiksim ir atsiprašysite cukraus.

Pats cukrus nėra blogai, kadangi jo suvartojama perteklinis kiekis, todėl eskaluojama, kad tai yra blogai. Nors dar priklauso, kokį cukraus šaltinį pasirenkame.“

Alfas laidoje gamino burnoje tirpstantį obuolių pyragą su graikiniais riešutais ir sopa de lima su kukuliukais ir tortilijų „makaronais“.

Laidos pabaigoje Alfas uždavė klausimą InMedica klinikos gydytojai: „Kuo skiriasi sisteminė medicina nuo algoritminės?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)