Valgant grybus mitybos specialistė pataria atkreipti dėmesį į šiuos aspektus:

  • Svarbu, kiek grybų suvalgoma;
  • Kepurėlė vertingesnė nei grybo kotas;
  • Vertingiausi miško grybai – baravykai, voveraitės, raudonikiai, šitakiai (shiitake) ir kiti;
  • Svarbu, kur auga grybai, nes jie labai absorbuoja aplinkos teršalus: sunkiuosius metalus, teršalus vandenyje ir ore. Taigi jauni grybai bus vertingesni ir turės mažiau teršalų;
  • Teigiama, kad grybai skatina apetitą, taigi vaikams, kurie nevalgo, galite įberti jų į sriubą, košę ar kitą patiekalą;
  • Labai gerai pažinti grybus, kad neprisirinktumėte to, ko nereikia;
  • Svarbu peržiūrėti surinktus grybus, vengti senų, nes gali būti kenksmingų mikroorganizmų. Apdoroti reiktų tą pačią dieną ar vėliausiai kitą. Jei nespėjate sutvarkyti, paskleiskite juos plonu sluoksniu vėsioje, gerai vėdinamoje patalpoje;
  • Grybai turi specifinių antioksidantų, randamų tik grybuose – ergotioneinų;
  • Nauda suaugusiems – mažina cholesterolio kiekį, širdies ir kraujagyslių ligų prevencija, antro tipo cukrinio diabeto prevencija.
Grybai

Vaida Kurpienė patarė, kaip geriausia ruošti grybus:

  • Kuo trumpiau mirkyti;
  • Gaminti su mažiau riebalų;
  • Nešildyti;
  • Pasmulkinti prie daržovių;
  • Iš grybų gaminti įdarus;
  • Daryti grybų padažus;
  • Valgyti su makaronų patiekalais;
  • Virti sriubą;
  • Daryti sultinį. Dažnai išvirtų grybų nuoviras vartojamas sriubai gaminti, tačiau iškyla didelis pavojus apsinuodyti. Geriausia būtų nuovirą nupilti net kelis kartus, mat iš grybų pasišalina daug nuodingų medžiagų;
  • Džiovinti grybai – į košes ir padažus;
  • Šaldyti galima tik jaunus bei tvirtus ir plauti jų jokiu būdu nereikia – užteks švariai nuvalyti. Be to, šaldyti nerekomenduojama voveraičių ir kelmučių, nes jie apkarsta. Kadangi atšildytų grybų vėl užšaldyti negalima, šaldykite juos nedidelėmis porcijomis.
Grybai

Kada reikėtų vengti grybų ir kokių geriau atsisakyti:

  • Vakare;
  • Marinuotų, geriau šaldyti;
  • Riebaus padažo su jais;
  • Pieno ar grietinėlės kartu;
  • Tiems, kurie serga inkstų, širdies, kraujagyslių, skrandžio, kasos ligomis, patiekalų su grybais nesiūlykite.
Grybai

Apsinuodijus grybais gali pasireikšti šie požymiai:

  • Bendras organizmo silpnumas;
  • Žmogų pykina, jis vemia;
  • Pakyla temperatūra;
  • Skauda galvą, pilvą, viduriuojama;
  • Gali pakisti odos, gleivinės spalva;
  • Gali dažnėti, retėti pulsas, kvėpavimas;
  • Apsinuodijęs žmogus gali prarasti sąmonę, gali prasidėti traukuliai. Jeigu vaikas valgė grybų ir po kurio laiko jam pasidarė silpna ar atsirado kitų apsinuodijimo požymių, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją.
Grybai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)