Vietas ištikimi ir nauji svečiai ėmė rezervuoti tik paskelbus apie šią galimybę

„Užupyje atsirasti norėjau jau seniai. Čia gimė daug mano lėkščių, meno dirbinių ankstesniems restoranams. Čia kūrybai tinkama aura. Be to, puikiai suprantu, kad tiek mano svečiui, tiek man ir mano komandai reikėjo naujienų, reikėjo naujų iššūkių, todėl leidau sau į dėl karantino susiklosčiusią situaciją pažvelgti kitaip“, – sako virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas.

Pasirinkti Užupį jį paskatino noras saulei patekėjus važiuoti į turgų ir ieškoti tų ūkininkų, kurie prekiauja, jų manymu, nepanaudojamomis išretintomis morkomis, netaisyklingos formos burokėliais ir kurie galės savo derlių naujojo restorano virtuvei pristatyti visą sezoną.

Deivydo Praspaliausko restoranas „Amandus“

Žinoma, pasirinkimą lėmė ir atsiradusios laisvos patalpos Užupyje. „Uždarius restoraną senamiestyje, sulaukiau daug įvairių pasiūlymų. Kiekvienas šefas norėtų turėti dvi virtuves ir kiekvienas restorano šeimininkas norėtų patalpų, kuriose jau išspręsti svarbiausi uždaviniai ir atlikti sunkiausi darbai, tokie kaip pastato rekonstrukcija, visos būtinos instaliacijos. Kai apžiūrėjau šias patalpas su atskira virtuve, keliais įėjimais, terasa šiltnamiui, vieta mano dirbtuvėms – ilgai nedvejojau“, – sako D. Praspaliauskas.

Iš viso naujajame šefo restorane vienu metu gali vakarieniauti 43 svečiai, ateityje vietų skaičius gali būti didinamas.

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku

Liepos pradžioje soc. tinkluose paskelbus apie galimybę rezervuoti vietas naujajame Praspaliausko restorane, jos ėmė sparčiai pildytis. „Pirmąją savaitę, kurią, paskelbėme, kad jau dirbsime, rezervacijos užsipildė jau ne pirmą ir ne antrą kartą matomais vardais. Nors dar jaučiamas atsargumas dėl situacijos šalyje ir visame pasaulyje, užklausų srautas ir rezervacijų skaičius maloniai nustebino. Vieni rašė laiškus ar skambino restorano telefonu, kiti rezervavo per rezervacijos sistemą, treti kreipėsi tiesiai į mane, – pasakoja virtuvės šefas. – Susidomėjusiųjų ir vietas jau rezervavusiųjų skaičius tikrai nemažas, bet jis pasiskirstė skirtingomis datomis, todėl laisvų vietų dar yra. Ypatingai nustebino, kad sulaukėme nemažai rezervacijų ir iš užsienio svečių.“

Restorano interjerą kūrė savo rankomis

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku

Vietas rezervavusius svečius Deivydas pasitinka savo ir komandos rankomis įrengtose restorano erdvėse: „Norėjau daug spalvų, gyvybės, tokio interjero, kuriame būtų ir šiek tiek pajūrio, ir kaimo – nesuvaržyta aplinka. Kūrėme tokią aplinką, kur būtų patogu ir malonu dirbti man bei mano komandai, ir žinoma, svečiui jauku ir miela apsilankyti“.
Šefas taip pat atskleidžia, jog sukurta erdvė nėra baigtinė: restoranas bus reguliariai atnaujinamas interjero detalėmis, smulkmenomis, kurias pastebi ne kiekvienas. Ketiname bendradarbiauti su menininkais, galvojame apie jų ekspozicijas, dalyvavimą meniniame sostinės ir, žinoma, Užupio gyvenime. Maistas vienokia ar kitokia forma taip pat yra menas.“
Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku

Be naujienų, žinomas šefas svečius pasitiks jo meno gerbėjų jau pažįstamu meniu. „Norėjosi į pirmąjį meniu sudėti skirtingas technikas, todėl daugiau nei pusė meniu yra komplimentai, vieno kąsnio patiekalai. Jame ir šiek tiek dūmo, ir purentas sviestas, kurį jau gerai žino mano nuolatiniai svečiai, bet šį kartą jis nustebins išvaizda. „Deganti meilė“ šį kartą tikrai degs, o „Ežiukas rūke“ įgaus naują veidą“, – apie pirmąjį naujojo „Amandus“ meniu pasakoja Deivydas Praspaliauskas.

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku

Jis patikina, kad meniu pagrindą, kaip ir anksčiau, sudarys Skandinavijos ir Baltijos virtuvių geriausios tradicijos – sezoniškumas, proporcingumas, švara, o svarbiausiu tikslu šefas sau kelia skonių dermę, kuri leistų svečiams atpažinti ir suprasti, ką ragauja.

Degustacinė vakarienė su Deivydu Praspaliausku
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)