Viešbučių restoranų svečių srautas sumažėjo iki 80 proc.

„Po karantino durų iki šiol taip ir neatvėrė apie trečdalis verslo viešbučių, o tai reiškia – ir juose esančių restoranų. Iš atsidariusiųjų, ypatingai didžiuosiuose miestuose, nemažai patalpas nuomojančių restoranų valdytojų išeina, nes nėra pakankamo turistų skaičiaus ir iki kito sezono jų nebus“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė. Pasak jos, viešbučių restoranų užimtumas šiuo metu nesiekia nei 15 proc. „Viešbučiai, kurie atsidarė, patys tiekia maitinimo paslaugas, iš prastovų pasikvietę vieną virėją ir vieną padavėją. Kiti svečiams siūlo tik pusryčius.“

E. Šiškauskienės žodžius patvirtina Jevgenij Volkov, viešbučio „Courtyard Vilnius City Center“ vyriausiasis šefas, kurio vadovaujamo restorano lankytojų srautas sumažėjo 70-80 proc. „Didžiausią mūsų klientų dalį sudarė svečiai iš užsienio. Nelikus šių verslo ir laisvalaikio svečių, atitinkamai sumažėjo ir pusryčių, ir tarptautinėms konferencijoms siūlomų maitinimo paslaugų poreikis. Sumenkus lankytojų srautui, teko mažinti darbuotojų skaičių, peržiūrėti gaunamos produkcijos kainas, vesti derybas su tiekėjais, tuo pačiu siekiant išlaikyti kokybę.“

Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių

Peržiūri pardavimų strategijas ir kainodarą

Daugiausia pastangų šiuo metu iš šefo ir jo komandos atima esamos situacijos analizė, įvertinimas ir sprendimų priėmimas. „Kaip išlaikyti kokybę ir gerą aptarnavimą su esamu personalu, kaip pritraukti vietinį svečią – kokius lūkesčius jis turi šiandien ir kokios jo galimybės. Viešbučių restoranams apskritai yra sunkiau pritraukti vietinį svečią, nes visuomenėje vyrauja nuomonė, kad viešbučiuose įsikūrę restoranai yra brangesni ir visa aplinka kelia tam tikrų lūkesčių“, – sako Jevgenij Volkov. Siekdamas pritraukti vietos lankytojų, jo vadovaujamas restoranas nusprendė imtis visai kitokios koncepcijos: išplėtė lauko terasą ir jaukioje jos aplinkoje svečiams siūlo lauko griliaus meniu, kurio patiekalų paruošimo būdas ir kainos neįpareigoja svečių.

Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių

Ant griliaus keptus patiekalus restorano kiemelyje savaitgaliais miesto bei viešbučio svečiams išbandyti siūlo ir pernai liepą duris atvėręs „Hilton Garden Inn Vilnius City Center“. „Didžiausi svečių srauto pokyčiai jaučiami dėl sumažėjusio konferencijų organizavimo bei turistinių grupių iš užsienio nebūvimo. Praėjusiais metais nuo pirmų viešbučio atidarymo dienų vasaros laikotarpis buvo labai intensyvus, kupinas turistų iš Europos šalių. Šiuo metu dėl keliavimo apribojimų šis srautas yra daug mažesnis“, – sako Mantvydas Indilas, viešbučio maisto ir gėrimų padalinio vadovas. Pasak jo, didžioji lankytojų dalis yra Lietuvos piliečiai, pavieniai keliautojai ir šeimos, bei svečiai iš kaimyninių šalių. „Esame priklausomi nuo atvykstančių turistų, apribojimų švelninimo Lietuvoje ir tikslinėse rinkose, todėl teko peržiūrėti pardavimų strategijas bei kainodarą, labiau ją orientuoti į vietinę rinką“, – sako M. Indilas.

Antroji viruso banga – blogiausias scenarijus viešbučiams ir jų restoranams

Siekdama padėti pritraukti vietos svečius į restoranus, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija kartu su partnere – prieskonių gamintoja „Santa Maria“ inicijavo kampaniją. Jai skirtuose vaizdo siužetuose filmavosi vieni garsiausių šalies šefų, kurie kviečia svečius sugrįžti restoranus bei žada pasirūpinti, kad čia jie jaustųsi saugūs. Saugumo užtikrinimas – vienas didžiausių ir „Hilton Garden Inn Vilnius City Center“ rūpesčių. „Atvėrus duris po karantino, vienu pagrindiniu prioritetu tapo nauji saugumo reikalavimai, todėl itin didelį dėmesį skiriame atnaujintiems mūsų viešbučių tinklo saugumo programos standartams, siekiant užtikrinti svečių ir darbuotojų saugumą“, – sako M. Indilas.

Viešbučių restoranai kenčia dėl sustojusio turizmo ir klaidinančio įvaizdžio tarp vietos svečių

Pasak jo bei LVRA prezidentės Evaldos Šiškauskienės, dabar neabejotinai didžiausią nerimą kelia galimas antros koronaviruso bangos proveržis, kuris vėl pristabdytų atsigaunantį viešbučių ir restoranų sektorių bei turizmą. „Jei šalyje kils antra pandemijos banga ir viešbučiai vėl neteks svečių, bus blogiausias scenarijus. Viešbučiams išsilaikyti bus praktiškai neįmanoma ir tuo atveju, jei skrydžiai nebus pakankamai atnaujinti ir restoranų neužpildys svečiai iš užsienio. Restoranai, kurie buvo sudarę nuomos sutartis su viešbučiais, be jokios abejonės, jas nutraukinės ir viešbučiams teks savo jėgomis organizuoti maitinimą pagal svečių skaičių ir poreikius“, – sako E. Šiškauskienė. Žvelgdama į ateitį, ji pabrėžia, kad viešbučių verslui reikės persitvarkyti: kitaip organizuoti ir svečių priėmimą, ir maitinimą, užtikrinant būtinus atstumus, maisto pateikimą pakuotėse į kambarius ir imtis visų kitų priemonių saugumui užtikrinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)