Reikės:

  • 200 g virtų krevečių
  • 1/3 ilgavaisio agurko
  • 1 prinokusio mango
  • Kalendrų šakelių (patiekti)


Marinatui:

  • ½ žaliosios citrinos sulčių
  • Kuokštelio laiškinių česnakų laiškų
  • Kuokštelių kalendrų
  • 1–2 aitriųjų paprikų (rinkitės pagal aštrumą – aštrumas turi švelniai jaustis)
  • 2–3 šaukštų neutralaus skonio aliejaus (kukurūzų, rapsų)
  • Žiupsnelio druskos
  • 3 citrinžolių


1. Išspauskite žaliosios citrinos sultis.
2. Laiškinius česnakus, kalendras ir papriką smulkiai supjaustykite. Sumaišykite su žaliosios citrinos sultimis ir aliejumi bei druska.
3. Citrinžolę sumaigykite mėsos plaktuku ir supjaustykite stambokais gabaliukais, sumaišykite su padažu plačiame indelyje. Prieskonių masę nustumkite į vieną pusę, nuspauskite. Į kitą pusę sudėkite krevetes, permaišykite su išsiskyrusiu padažu (be prieskonių gabaliukų) ir kol kas atidėkite, kol ruošite kitus produktus.
4. Supjaustykite agurkus specialia pjaustykle. Mangą supjaustykite plonomis riekelėmis. Viską sumaišykite.
5. Sudėkite dalį krevečių, kitas atidėkite papuošimui. Sumaišykite su trupučiu aliejaus.
6. Viską sudėkite į serviravimo indą, papuoškite kalendrų šakelėmis ir likusiomis krevetėmis.

· Žalioji citrina turi savo išskirtinį skonį ir aromatą, geriau jos nekeiskite paprasta citrina.
· Išspausite visas citrusinio vaisiaus sultis, jei perpjausite jį pusiau, išspausite tiek, kiek galima, o po to „išversite puselę į kitą pusę“ ir tada kruopščiai apspausite visą likusį minkštimą.
· Virtų krevečių papildomai ne virkite, o tiesiog pašildykite. Šviežias krevetes išvirkite.
· Kalendrą galite pakeisti baziliku arba mėtomis, bet nerekomenduojama.
· Gamindami azijietiškus patiekalus, rinkitės gabaliukų dydį tokį, kad būtų patogu valgyti lazdelėmis.
· Kalendrų galite įpjaustyti į marinatą.
· Vietoje krevečių galite naudoti lengvai apkeptą lašišą ar jūrų gėrybes.

Alfo Ivanausko salotos
Foto: Recepto autorius