Šeštadienio „Alfas Live“ laida skirta kaip tik jiems – kiaušiniams, Velykų simboliui. Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė papasakojo ne apie raštus, o apie tai, kas yra kiaušinio viduje ir kaip iš jo pasiimti tai, kas jame geriausia? Virti, kepti, gerti žalią? Ar tikrai baltymas sveikesnis už trynį? Įspėjame: grius daug mitų, kuriais šventai tikite.

Sandrija Čapkauskienė

Kuo skiriasi vištų, ančių, putpelių ir kitų paukščių kiaušiniai?

Biocheminai skirtumai dideli. Anties kiaušiniai yra didžiausi, sveria apie septyniasdešimt gramų, vištos apie penkiasdešimt, putpelės – vos devyni gramai. Anties kiaušinis turi keturi kartus daugiau vitamino A, baltymo daugiau, sočiųjų riebalų, B 12 grupės vitamino daugiau, daugiau ir cholesterolio.

Trys putpelės kiaušinukai atitinka vieną vištos kiaušinį. Putpelės kiaušinis turi daugiau B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų – fosforo, cinko, kalcio, geležies, o baltymų ir riebalų kiekis yra panašus kaip ir vištos kiaušinyje. Ką renkasi valgyti, priklauso nuo žmogaus poreikių ir norų.

Labai svarbu, kaip kiaušinis valgomas, kiek jų, su kuo.

Ar reikia prieš naudojant kiaušinį maistui, reikia nuplauti jo lukštą?

Yra įvairių nuomonių. Tačiau svarbu, iš kur yra tas kiaušinis. Jeigu jį padėjo višta, kurią augina ūkininkas ir ji laksto laisva ir švari lauke, tokio kiaušinio nuplauti nerekomenduojama, nes nuplaunant nuo lukšto pašalinamas antioksidacinis lukšto sluoksnis, kuris kaip tik ir saugo, kad į kiaušinį nepatektų salmonelės infekcija. Tačiau jeigu višta auginama narve, kur mažai vietos, kiaušinius reikia nuplauti.

Virtas ar keptas kiaušinis? Kuris geresnis?

Keptas kiaušinis yra maistingesnis, jame išlieka daugiau maistingųjų savybių, nors ir aukšta apdorojimo temperatūra, bet kepame trumpiau nei verdame. Išlieka dukart daugiau geležies. Be abejo, svarbu, kokiuose riebaluose kepamas kiaušinis, kokie produktai dar įdedami į patiekalą, tačiau jei kalbame tik apie virimą ar kepimą, tai keptas yra maistingesnis. Be abejo, skirtumas yra ir tarp minkštai ir kietai virto kiaušinio, tačiau virdami visgi labai dažnai perverdame taip sunaikindami naudingąsias jo savybes, ypač antioksidantus.

Kiaušinis yra aukštos maistinės vertės produktas, bet net 90 proc. baltymo, kurio turi kiaušinis, pasisavinama tik termiškai jį apdorojus. Iš žalio kiaušinio pasisavinama tik penkiasdešimt procentų baltymų. taigi termiškai apdoroti kiaušinį reikia, tik reikia pasirinkti, kaip.

Ar tiesa, kad kiaušinio trynys blogesnis už baltymą, t.y. jame yra daug mums blogų dalykų?

Kiaušiniai

Jokių blogų dalykų nėra. Trynys pasižymi geromis savybėmis – antioksidantais, kurie labai svarbūs regai ir akių sveikatai, yra visi vitaminai išskyrus vitaminą C. A, D ir K – šių vitaminų yra labai daug, be to, jų kiekis priklauso ir nuo vištos auginimo sąlygų. Trynyje yra cholesterolio, kuris liaudyje laikomas blogiu, tačiau jis nėra nei geras, nei blogas, o būtinas mūsų organizmui, kad būtų palaikomos tam tikros jo funkcijos. Svarbu, kiek gauname cholesterolio, t.y., kiek tų kiaušinių suvalgome per dieną. Įdomu tai, kad baltymo trynyje yra daugiau nei pačiame kiaušinio baltyme. Baltymas pasižymi ypatinga amino rūgštimi, kuri skatina raumens masės augimą. Kaip tik dėl to norintieji priaugti raumenų masės, kiaušinio baltymų valgo daugiau nei trynių. Tačiau rekomenduojama trynį ir baltymą valgyti kartu, nes taip valgydami gauname visas reikalingas ir kiaušinyje esančias naudingas medžiagas. Kiaušinis turi visas nepakeičiamas amino rūgštis, kurių organizmas pats negamina, tad kiaušinį reikia valgyti visą.

Tiesa, baltyme yra daugiau alergenų.

Koks kiaušinis geriausias – kai kietas ar skystesnis?

Vieniems maloniau valgyti kietai virtą, kitiems – minkštą. Tiesa ta, kad minkštame yra daugiau mineralinių medžiagų, jis kiek maistingesnis. Labai svarbu nepervirti kiaušinio. Jeigu jis pamėlynuoja, atsiranda specifinis kvapas, tai nėra gerai.

Apie tai, kaip išorė keičia kiaušinio vidų, papasakojo chemikė Justė Kukučionė. Jeigu ketinate kiaušinius marginti ne svogūnų lukštais ar špinatų nuoviru – sukluskite: dažai, kuriuos perkate prekybos centruose gal ir padarys kiaušinį labai ryškų, bet tuo pačiu – toksišką. Kurios spalvos pavojingiausios?

Kuo dažyti kiaušinius? Žmonės labai mėgsta dažyti net ir tekstilei skirtais dažnais: ar tai pavojinga?

Tekstiliniais dažais negalima dažyti kiaušinių. Jeigu nusprendėte kiaušinius dažyti pirktiniais dažais, tai prieš juos įsigydami būtinai pasižiūrėkite, ar ant pakuotės nurodyta, kad jie yra maistiniai. Jeigu nėra nurodyta, tokių dažų nepirkite. Nepirkite ir tokių, ant kurių pakuotės apskritai nėra nurodyta, kad jie skirti. Reikėtų vengti anilininių ir kitų tekstilinių dažų, kurie visgi gana dažnai naudojami kiaušiniams dažyti. Ypač anilinas yra labai toksiška medžiaga, pasižymi kancerogeniniu poveikiu, gali sukelti genų mutacijas.

Verdant kiaušinius dažuose išsiskiria garai, tuose garuose taip pat gali būti dažų likučių, kurie gali turėti toksinį poveikį.

Reikia būti sąmoningiems.

Jeigu žmogus įsigijo maistinių dažų, tai galima dažyti jais ir kiaušinį?

Taip, tai yra saugesnis variantas, tačiau būtina žinoti, kad ir maistiniai dažai gali turėti nežinomą neigiamą poveikį. Kartą panaudojus poveikis nebus pajaustas, tačiau mokslui žinoma, kad tokie dažai gali sukelti hiperaktyvumą ir pan. Kartais šis įspėjimas užrašomas ir ant dažų kiaušiniams pakuočių. Tokius pašalinius poveikius sukeliančių medžiagų gali būti geltonai dažančiose spalvose, spalvose, kurios įvardijamos kaip briliantinis mėlis, raudonai dažančiose cheminėse medžiagose.

Margučiai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)