Bet visgi būdama jau ir šios srities dėstytoja, ne tik tinklaraštininke, daug kalbu apie skirtumus tarp kasdienių restoranų, tarp fine dining tipo restoranų, tarp valgyklų, bistro ar maisto furgonėlių.

Kasdienis maistas – greitas, greitesnis ir greičiausias


Fast casual / greito kasdienio maisto koncepcija yra tarpinis variantas tarp greito maisto valgymo vietų (na, galime vadinti ir greito maisto restoranais), tokių kaip McDonald’s, Jammi kebabai, KFC, ir tarp casual dining / kasdienio maisto vietų, pavyzdžiui, jaukių šeimos restoranėlių.

Painoka, tiesa? Šiaip tai visai ne. Perkandus visą šitą vos kelių laiptelių hierarchija pasidaro viskas labai paprasta ir aišku.

Fast Food / greito maisto restoranai

Restoranai

1. Greito maisto vietų tikslas yra greitai maistą paruošti ir greitai jį pateikti klientams.
2. Greito maisto vietose nėra aptarnaujama prie staliukų, užsisakyti maistą reikia patiems prie aptarnaujamojo langelio ar baro, taip pat patiekalų kaina neturėtų būti didelė.
3. Dažnai tokios įstaigos siūlo galimybę maistą užsisakyti sėdint mašinoje.
4. Taip, tokių vietų maistas dažnam asocijuojasi su junk food terminu – nesveiku maistu. Nors tai nėra taisyklė, dažnu atveju tai yra tiesa.
5. Meniu visokie burgeriai, aliejuje kepta višta, bulvytės, vištienos piršteliai, tortilijos, kebabai ir picos.

Fast casual / greito kasdienio maisto restoranai

1. Tokie restoranai atsirado iš poreikio pavalgyti greitai, bet sveikiau.
2. Nors sveikas maistas nėra fast casual koncepcijos taisyklė, tačiau tokio tipo restoranai vengia nesveiko maisto.
3. Stengiamasi naudoti aukštesnės kokybės ingredientus. Tad ir maistas čia bus kokybiškesnis bei sveikesnis.
4. Tokio tipo restoranuose dažniausiai taip pat neteikiama aptarnavimo prie staliukų paslauga.
5. Dar vienas skirtumas yra aplinka. Čia jai ir interjerui skiriamas didesnis dėmesys.
6. Taisyklė pateikti maistą svečiui kuo greičiau čia taip pat galioja.
7. Dažnai kviečiame susirinkti patiekalą iš jau paruoštų ingredientų marmituose. O pats maisto paruošimas gali vykti ir parą: kelias valandas virti sriuba, marinuotis višta ar troškintis mėsa.
8. Greito kasdienio maisto vietos dažnai būna įsikūrusios maisto turguose (tačiau tai nėra taisyklė), tokios vietos apima dienos pietų restoranus, populiarios jos dideliuose prekybos centruose.

Yra ir tokių, kurių su žiburiu reikia paieškoti atokiose vietose, tačiau pastarosios būna išgarsėjusios pasaulyje už kažką gero (pvz. Izraelyje teikianti bene geriausią humusą ar Porte daranti beveik tobulo skonio sumuštinius su ilgai troškinta kiauliena).

Kasdienio maisto restoranai / casual dining

Restoranai

1. Tokio tipo restoranuose aptarnaujama prie staliuko.
2. Standartai ir reikalavimai maistui bei gėrimams čia didesni.
3. Čia dar didesnis dėmesys skiriamas interjerui, bendrai atmosferai.
4. Siūlomas vyno bei kitų gėrimų specializuotas meniu bei pilnas baro servisas.
5. Aišku, su kiekvienu restoranų tipo lygmeniu, kyla ir kainos. Tad normalu, kad čia už maistą mokėsite daugiau, bus įskaičiuotas aptarnavimo mokestis arba patiems teks palikti arbatpinigių.
6. Prie tokių restoranų dažnai priskiriami šeimos restoranai, įvairios vyninės, tam tikros šalies patiekalus siūlančios vietos (pvz. japoniško maisto, meksikietiško maisto, lietuviško maisto).
7. Šią kategoriją dar būtų galima skaidyti taip pat į kelias pakopas pagal kokybę ar servisą, tačiau yra bendra taisyklė – comfort food – komfortiškas, suprantamas maistas.

Fine dining

Restoranai

1. Ilgai neišsiplečiant, šitas lygmuo šiai dienai yra pats aukščiausias.
2. Tokio tipo restoranuose turite patirti visišką pilnatvę – full expierences. Nuo pasisveikinimo iki kitos dienos, kurioje gyvenate praeito vakaro prisiminimais.
3. Čia nepriekaištingas aptarnavimas, aukščiausios kokybės maistas, puikios gėrimų kortos…(bent jau turėtų taip būti).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)