Dalykas yra, jog izoliavus taip save ir vien grikius su druskyte savaitėmis kramtant, galima ir iš proto išsikraustyt, ir galiausiai nuo skonių stokos numirti net ir be jokio viruso, tad su šefu Dominyku Šalvaičiu nusprendėme sudaryti specialų izoliacinį koronaviruso meniu, kuris leistų vartojant ilgo galiojimo produktus vis tiek turėti subalansuotą, paprastą ir skanų patiekalų racioną kiekvieną dieną, kad panikai pasibaigus ir išlindus iš savo bunkerių neatrodytumėte kaip mumijos įdubusiais ir pajuodusiais paakiais bei pro marškinius šviečiančiais kaulais, bet sveikai spindėtumėte lyg visą tą laiką būtumėt sanatorijoj gyvenę, taip šmaikštaus straipsnio autorius Antanas Bernatonis ir virtuvės šefas pajuokė išsigandusius koronaviruso ir sudarė specialų meniu.

Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus

Jūsų paslaugoms – mirties akivaizdos išgyvenimo vadovas:

Pirmas žingsnis – apsipirkti. Bet prieš tai, ištraukit iš spintelių visus konservus ir „tušonkes“, kuriuos mamos ir močiutės kaip lauknešėlį įdėjo. Jie yra geriausi proteinų, riebalų, mineralų, probiotikų ir vitaminų šaltiniai.

Keletas patarimų atvykus į parduotuvę, imkit viską, ką rasit, patartina kuo daugiau stumdytis su kitais, irtis alkūnėmis, imti net ir tuos produktus, kuriems esat alergiški. Patartina dar ir šaukti bei provokuoti konfliktus.

Produktai:

Konservai, geriausia avinžirniai (19g proteino šimtame gramų!), pupelės, šprotai, kruopos; graikiškas jogurtas – ilgas galiojimo laikas, baltymų, riebalų ir probiotikų šaltinis; ilgai negendančios daržovės – bulvės, morkos, saliero gumbas, svogūnai, česnakai, žiediniai kopūstai (kalafiorai arba brokoliai), pastarnokai, burokėliai.

Vaisiai ir uogos, nes tai puikūs vitamino C ir E šaltiniai reikalingi imunitetui stiprinti. Duona: juoda ruginė duona ir kitos rūšies duona, pavyzdžiui lavašas ar pita.

Riešutai – ypač svarbi mitybos dalis, pakeičiant gendančius mėsos gaminius ir juose esančius riebalus.

Vertinga išsiaiškinti, kiek kalorijų per dieną jums reikės nieko neveikiant namie. Bazinė medžiagų apykaitos norma, kuri apskaičiuojamas pagal Schofieldo formulę:

Bazinė medžiagų apykaitos norma, kuri apskaičiuojamas pagal Schofieldo formulę

W = kūno masė;

Tarkime, esate sunkiasvoris kaip aš (90kg), tad jums reiktų 2051 kcal per dieną, jeigu nieko neveikiate. Pagal tai ir bus sudaromi patiekalai, kurių maistinė vertė bus apskaičiuojama naudojant alacal.com kalorijų skaičiavimo programą.

Taigi, pristatome 4 dienų mitybos planą su pusryčiais, pietumis ir vakariene.

Pirma diena

  • Pusryčiai:

Patiekalas „Vietoj Respiratoriaus“


Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus


Kiaušinienė su duona

Ingredientai: sviestas, kiaušiniai, duona.

Gamyba:

1. Duoną apskrudinkite keptuvėje be jokio aliejaus, tiesiog su gabalėliu sviesto, kol apskrus.
2. Išplakite kiaušinius dubenėlyje su druska ar kitais prieskoniais (aš naudočiau rūkytą papriką, čili ir petražoles). Toje keptuvėje, kurioje skrudinote duoną, įdėkite dar vieną gabalėlį sviesto ir supilkite kiaušinių plakinį. Kepant ant mažos ugnies, intensyviai maišykite, jog gautumėte kreminę tekstūrą.
3. Iškeptus kiaušinius dėkite ant duonos ir skanaukite. Nors atrodo labai paprasta, tačiau tik keletas sugeba tai padaryti idealiai.

Maistinė vertė: 421 kcal

  • Pietūs:

Patiekalas „Skvernelio atostogos“


Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus


Vištienos šlaunelių mėsa su bulvių skiltelėmis ir graikišku jogurtu

Ingredientai: vištienos šlaunelės 100g; bulvės 200g; aliejus 20ml; graikiškas jogurtas 50g; druska, pipirai ir kiti prieskoniai.

Gamyba:

1. Vištienos šlauneles marinuokite su druska, pipirais, šiek tiek cukraus, rūkyta paprika ir sojos padažu (jeigu turite savo spintelėje.).
2. Nuplaukite bulves, tačiau nelupkite, lupenos turi daug mineralų, supjaustykite skiltelėmis.
3. Šlauneles ir bulvių skilteles sudėkite į skardą kepkite apie 30-40min 160 laipsnių orkaitėje arba kol iškeps. Bulvės įgaus visą skonį iš šlaunelių marinato.
4. Graikišką jogurtą sumaišykite su petražolėmis, druska, pipirais ir laimu (nu nes corona be laimo kažkaip ne) ir sumaišykite.
5. Iškepus vištienai ir bulvėms tiesiog įsidėkite į lėkštę ir uždėkite šiek tiek padažo, bus ulialia.

Maistinė vertė 700 kcal.

  • Vakarienė:

Patiekalas „Sveikuolis Corona“

Daržovių troškinys

Ingredientai: baltieji svogūnai 80g; morkos 50g; bulvės 100g; konservuoti virti avinžirniai 60g; konservuotos pupelės 50g, sviestas 30g; aliejus 20g; savo sultyse konservuoti pomidorai 100g; vanduo 100ml.

Gamyba:

1. Supjaustykite nuluptus svogūnus ir morkas ir apkepinkite puode su aliejumi ir sviestu.
2. Tuomet supjaustykite bulves. Kai svogūnai ir morkos suminkštės, įdėkite norimus prieskonius (aš dėčiau rozmarino, kmynų ir čiobrelio), kepkite papildoma minutę ir tada sudėkite savo sultyse konservuotus pomidorus. Kai turinys puode užvirs, sudėkite, pupeles, avinžirnius, bulves ir užpilkite vandeniu. Virkite ant mažos ugnies apie 1val. Paskaninkite gabalėliu sviesto arba norimais prieskoniais. Galite valgyti su gabalėliu duonos.

Maistinė vertė: 700 kcal

Antra diena

  • Pusryčiai

Patiekalas „Pandemiko Kelionė“

Avižinių dribsnių košė

Ingredientai: avižiniai dribsniai 200g; vanduo 400ml; riešutai (pagal jūsų pasirinkimą) 30g; džiovinti vaisiai arba uogos 30g.

Gamyba:

Užvirkite puode vandenį ir suberkite avižinius dribsnius, šiek tiek druskos ir cukrų. Virdami maišykite ir kai avižiniai dribsniai išvirs, įsidėkite uogas ir riešutus, jei turite- truputėlis mamos uogienės tikrai tiks!

Maistinė vertė: 1000 kcal

  • Pietūs

Patiekalas „Uhano Turgus“


Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus


Lavašas su avinžirniais, graikišku jogurtu ir marinuotomis daržovėmis

Ingredientai: lavašas 1vnt; konservuoti avinžirniai 50g; marinuotos daržovės (paprikos, agurkai ar kokias tik turite); graikiškas jogurtas 30g; 0,5 laimo citrinos sultys; svogūnas 15g; česnakas 1 skiltelė; prieskoniai (mano pasirinkimas būtų rūkyta paprika, petražolės, ciberžolė ir sezamų aliejus); aliejus; sviestas.

Gamyba: 1. Apkepinkite stambiai supjaustytą svogūną su pjaustyta česnako skiltele. Kai įgaus auksinę spalvą, dėkite pageidaujamus prieskonius, toliau kepkite apie minutę ir tuomet sudėkite avinžirnius, kepkite dar 5 minutes arba kol konservuoti avinžirniai suminkštės.
2. Kai viskas suminkštės, dėkite marinuotas daržovės ir kepkite apie 1 minutę aukštoj kaitroj. Viską sudėkite į atskirą indą.
3. Toje pačioje keptuvėje, ant aukštos ugnies, sušildykite lavašą, kuris sugers visus likusius aliejus ir prieskonius. Tuomet apkeptą turinį ir graikišką jogurtą sudėkite į ant lavašo, įspauskit pusę laimo citrinos ir susukit kaip mokat.
Maistinė vertė: 580 kcal

  • Vakarienė

Patiekalas „Linksmas Šikšnosparnis“


Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus


Orkaitėje keptos daržovės

Ingredientai: brokoliai 50g; saldžiosios bulvės 50g; svogūnas 100g; česnakas 4 skiltelės; morkos 50g; saliero gumbas 50g; aliejus 10g; prieskoniai (mano pasirinkimas būtų rozmarinas, rūkyta saldžioji paprika, druska, pipirai, džiovintas raudonėlis).

Gamyba:

1. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio skiltelėmis, kubeliais ar kuo tik norite ir viską sudėkite į kepimo skardą.
2. Apibarstykite norimais prieskoniais ir aliejumi, gerai išmaišykite paskirstydami visus prieskonius tolygiai.
3. Kepkite orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje apie 30-40 minučių arba kol iškeps ir apskrus.
4. Iškepus daržovėms, tiesiog mėgaukitės daržovių įvairove ir nesistenkite dėti daug druskos ar riebalų, jūsų pusryčiai buvo kalorijų bomba!
5. Pasiruoškite rytojaus pusryčiams. 150g grikių užpilkite 350g šalto vandens ir palikite mirkti per naktį.
Maistinė vertė 300 kcal.

Trečia diena

  • Pusryčiai

Patiekalas „Kaltas Brexit“


Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus


Grikiai su kepintomis daržovėmis

Ingredientai: vakar užmerkti grikiai; svogūnas 40g; morkos 40g; saliero gumbas 40g; česnakas 2 skiltelės.

Gamyba:

1. Keptuvėje apkepinkite supjaustytas morkas, svogūną ir česnaką.
2. Kai apkeps, sudėkite mirkytus grikius. Kepkite kol grikiai sušils. Įdėkite norimus prieskonius, gal net pomidorų padažo turite ir valgykite!
Maistinė vertė: 400 kcal

  • Pietūs

Patiekalas „Švarcnegerio Imunitetas“

Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus

Ruginės duonos sumuštinis

Ingredientai: 2 riekės ruginės duonos; vytinta mėsa 60g (kad ir ką turite); sviestas 30g; saliero gumbas 30g; svogūnai 30g; 0,5 šaukštelio citrinos sulčių.

Gamyba:

1. Plonais šiaudeliais supjaustykite saliero gumbą ir svogūną. Įberkite šiek tiek druskos, aliejaus ir įspauskite citrinos sultis. Palikite marinuotis.
2. Keptuvėje apskrudinkite duoną, tuomet užtepkite sviesto ir uždėkite vytintą mėsa bei marinuotus saliero gumbą ir svogūną.
Maistinė vertė: 700 kcal

  • Vakarienė

Patiekalas „Italijos Siaubas“


Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus


Makaronai „Linguine“ su skumbre

Ingredientai: marinuota skumbrė 80g; makaronai 100g; svogūnai 30g; brokoliai 40g; petražolės 10g.

Gamyba:

1. Užvirkite puodą su vandeniu ir žiupsneliu druskos. Užvirus vandeniui, virkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės.
2. Keptuvėje apkepinkite pjaustytą svogūną. Kai suminkštės, dėkite skumbrę ir kepkite 1 minutę.
3. Likus 1 minutei iki makaronų išvirimo, į vandenį įdėkite brokolius.
4. Išvirus makaronams, dėkite juos į keptuve ir apkepkite apie 3 minutes. Tuomet pabarstykite kapotomis petražolėmis, įspauskite citrinos sulčių ir vuolia.
Maistinė vertė 450 kcal.

Ketvirta diena

  • Pusryčiai

Patiekalas „Turistas Kinas“

Granola su graikišku jogurtu

Ingredientai: granola 100g; graikiškas jogurtas 100g; džiovinti vaisiai ar uogos 30g; riešutai 30g; uogienė

Gamyba:

1. Visi ingredientai į vieną, išmaišom ir valgom!
Maistinė vertė: 900 kcal

  • Pietūs

Patiekalas „Ebolos Pusbrolis“


Patrolino išsigandusius koronaviruso: štai jums patiekalai, kurie apsaugos jus


Daržovių sriuba

Ingredientai: svogūnai 40g; morkos 30g; česnakas 10kg; brokoliai 40g; sojos padažas 20g; aliejus 10g; saldžiosios bulvės 40g; sviestas 20g.

Gamyba:

1. Apkepinkite svogūną, morkas, česnaką su sviestu ir aliejumi.
2. Kai apkeps, įpilkite sojos padažo ir kitus norimus prieskonius (miso ir rozmarino). Nugarinkite padažą ir užpilkite vandeniu. Sudėkite supjaustytas bulves ir virkite kol visos daržovės bus minkštos.
3. Valgykite tiesiog taip arba įsidėkite tofu, mėsos ar kito proteino šaltinio.
Maistinė vertė: 200 kcal

  • Vakarienė

Patiekalas „Kvapo Vakcina“

Pupelių troškinys

Ingredientai: konservuotos virtos pupelės 150g; česnakas 30g; savo sultyse konservuoti pomidorai 100g; pastarnokas 40g; svogūnas 40g; imbieras 20g; čili 2; sūris (kad ir kokį turite) 40; prieskoniai (mano pasirinkimas rūkyta paprika, imbieras, čili).

Gamyba:

1. Apkepinkite supjaustytus svogūnus, česnaką, imbierą, čilį, pastarnoką aliejuje. Kai visos daržovės apkeps, sudėkite norimus prieskonius ir kepkite dar vieną minutę.
2. Kai viskas apkeps sudėkite virtas pupeles ir savo sultyse marinuotus pomidorus ir viską troškinkite apie vieną valandą.
3. Po valandos nuimkite nuo ugnies, įsidėję į savo lėkštę, užberkite sūrio ir šviežių kapotų žolelių.
Maistinė vertė: 460 kcal

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)