Kulinarija jaunoji šefė susidomėjo dar mokydamasi mokykloje, tačiau dėl tuo metu dar vyravusių stereotipų, jog virėjo profesija neperspektyvi, Jonita pasirinko studijuoti Dailės akademijoje. „Rašydama bakalauro darbą, vis galvodavau apie kulinariją ir maisto gamybą. Norėjau pamatyti, kaip atrodo profesionali virtuvė, kaip ten vyksta darbas. Į kulinariją įsitraukiau mažais žingsneliais: pirmiausia įsidarbinau picerijoje, po to nusprendžiau kreiptis į mokymosi centrą, kur vyko kulinarijos kursai. Praktiką atlikau pas šefą Justiną Kapkovičių, po kurios ir likau dirbti su juo,“ – apie sukauptą patirtį pasakojo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė.

Treniruotės akimirka

Pasak J. Šeščilaitės, maisto gamyba – nesibaigiantis mokymosi procesas: kiekvieną kartą gaminant patiekalą jis gali pavykti šiek tiek kitoks, visuomet reikia analizuoti, kodėl viena ar kita patiekalo dalis pavyko ar nepavyko, kas tai lėmė. Taip gimsta ir nauji patiekalai, vienas iš jų – trimis būdais paruoštas balandis, kuriuo Jonita prisistatys „S. Pellegrino Young Chef“ konkurse. „Šis patiekalas atspindi mano močiutės istoriją, kurioje – ilgos Lietuvos žiemos ir dar ilgesnė Sovietų Sąjungos okupacija. Mano močiutė visuomet pasakojo apie savo vaikystę, apie maisto trūkumą, pačių augintas daržoves ir balandžių medžioklę. Jos prisiminimai ir paskatino patiekalui pasirinkti ingredientus, kurie buvo prieinami pokario metais. Patiekale dominuoja burokėliai ir kopūstai, kurie anuomet buvo laikomi nuo rudens iki ankstyvo pavasario“, – paskutinės treniruotės metu kalbėjo šefė.

Ruošiantis konkursui ir treniruojantis, J. Šeščilaitę labiausiai rūpinosi, ar konkurse spės viską atlikti laiku. „Nerimauju ir dėl virtuvės – jau žinome, jog kai kuria įranga Maskvoje vyksiančiame regiono finale negalėsime naudotis, pavyzdžiui, nebus šildymo lempų, tad reikės sugalvoti, kaip laikyti lėkštes šiltai prieš maisto patiekimą“. Pasak Jonitos, svarbiausia užduotis – pristatyti patiekalą geriausiu būdu – tokiu, kokiu pati šefė būtų patenkinta. Tam iš Lietuvos šalies atstovai vešis specialiai konkursui keramikės M. Mikelėnaitės sukurtas lėkštes.

Treniruotės akimirka

„S. Pellegrino Young Chef“ Eurazijos regiono finale su Lietuvos atstove rungsis dar 8 jaunieji šefai iš Estijos, Suomijos ir Rusijos. Tarp jų, be J. Šeščilaitės, dalyvaus dar dvi moterys – Naira Sosedova ir Julia Karpova iš Rusijos. Jos prisidės prie šefių-moterų ryškesnio matomumo ir didesnės svarbos gastronomijos pasaulyje – tai vienas iš š.m. „S. Pellegrino Young Chef“ konkurso organizatorių siekių.

Jonita bus trečioji lietuvė, dalyvausianti „S. Pellegrino Young Chef“ konkurse – prieš keletą metų, 2016-aisiais, jame jėgas išbandė Lietuvos šefai Ignas Višinskas ir Justinas Misius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)