„Ši vasara pasižymi dažnais orų pasikeitimais, kai karštas dienas lydi liūtys ir audros, todėl lauko kavinių savininkai bei gatvės maisto pardavėjai turėtų pasirūpinti, kad laikini statiniai nepadarytų žalos lankytojams. Pakilus vėjui, dažniausiai žmonės nukenčia nuo lauko skėčių bei kitų lengvų konstrukcijų – pakeltos sūkurio jos apgadina netoliese stovinčius ar pro šalį pravažiuojančius automobilius bei šalia esančius pastatus“, – kalbėjo draudimo bendrovės „Gjensidige“ Civilinės atsakomybės draudimo produktų vadovė Justina Kaminskienė.

Pasak J. Kaminskienės, lauko kavinių staliukai neretai užima didelę dalį šaligatvio, todėl esant dideliam praeivių srautui kartais jie trukdo praeiti. „Pasitaiko atvejų, kai skubėdami ar išsiblaškę pėstieji užkliūva už staliukų ar atitvėrimų bei sugadina savo asmeninius daiktus arba nesunkiai susižaloja patys. Nors lauko kavinių įrengimą ant šaligatvio ar važiuojamojoje kelio dalyje reglamentuoja teisės aktai, net ir laikydamiesi nustatytų reikalavimų, lauko kavinių savininkai yra atsakingi už praeiviams padarytą žalą“, – aiškino draudikė.

Ji paminėjo atvejį, kai praeivė užkliuvo už nepakankamai akivaizdžiai pažymėtos lauko kavinės aitvaro. „Įvykio metu nukentėjusioji griūdama susilaužė koją, dėl traumos buvo nedarbinga beveik keturis mėnesius, draudžiamoji išmoka siekė kelis tūkstančius eurų, – kalbėjo J. Kaminskienė. – Nuo vėjo gūsio pakilęs prie prekybos centro ledais prekiaujančio mūsų kliento pastatytas reklaminis stendas su kainomis apgadino greta stovėjusį automobilį. Nors iš pirmo žvilgsnio automobilio apgadinimai nebuvo labai žymūs, dėl daugybės smulkių įbrėžimų reikėjo dalį automobilio perdažyti.“

Draudimo bendrovės atstovė atkreipė dėmesį, kad maisto furgonuose ar laikinai įrengtose kavinėse maistas dažnai ruošiamas aukštoje temperatūroje ar šildomas, naudojant mobilius kaitinimo elementus. Juos draudikė patarė naudoti itin atsakingai, kad būtų išvengta gaisrų rizikos pavojaus aplinkiniams turtui bei žmonėms.

J. Kaminskienės teigimu, vasaros mėnesiais išauga bakterijų sukeltų žarnyno infekcijų skaičius. „Kavinių savininkai, gatvės maisto pardavėjai karštomis dienomis maisto saugai turi skirti ypatingą dėmesį, būtina griežtai laikytis higienos reikalavimų. Žmonės ne tik apsinuodija, bet ir patiria su maitinimo paslaugomis susijusias traumas, pvz., dantų nuskilimus. Tokios traumos priklauso nuo maisto gaminimui tiekiamų produktų kokybės“, – dėstė draudimo bendrovės atstovė.

Ji paminėjo atvejį, kai kavinėje valgydamas klientas nusilaužė dantį, nes maisto gamyboje buvo naudojama akmens druska, kurioje ir buvo žalą padaręs akmenukas. „Odontologo paslaugos kainavo beveik 1000 eurų. Žmonės nukentėjo ir tuomet, kai papietauti atėjusiai šeimai padavėja pasiūlė prisėsti prie lauko staliuko, nepastebėjusi, jog anksčiau išėję klientai kėdę prie staliuko paliko taip, kad viena jos koja nebuvo atremta į tvirtą pagrindą – kavinės terasą. Vaikas sėdo ant neteisingai pastatytos kėdės, jai pakrypus griuvo ir patyrė sužalojimus. Buvo atlyginta pusantro tūkstančio euro siekianti draudimo išmoka“, – pasakojo J. Kaminskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)