Gurmė (pranc. gourmet) burgeriai pasižymi šviežiais ir kokybiškais produktais, sudėtingesniais ir ilgesniais ruošimo būdais, šefų išmonę demonstruojančiu ingredientų derinimu bei apetitą žadinančiu pateikimu.

Vilnius Burger Fest

„Daug žmonių mano, kad gurmė burgeris yra mados reikalas. Mes visada sakėme, kad tai – reiškinys, viena iš daugelio gastronomijos scenų. Drauge su vis daugiau žinančiais ir ragavusiais, dėl to vis reiklesniais Lietuvos žmonėmis, ši scena keičiasi ir juda į priekį. Burgerių festivalis yra tarsi momentinė fotografija, įamžinanti maisto kultūros akimirką“, – pasakojo festivalio organizatorius Jonas Mažintas.

Vilnius Burger Fest

Organizatoriai pastebi, kad tarp šių metų tendencijų – vietos produktų ir tolimų šalių kulinarinių metodų derinimas, pavyzdžiui, iš Kinijos atkeliavusios garuose virtos bandelės bao. Festivalyje taip pat netrūksta vegetariškų pasirinkimų, siūlomi burgeriai su ilgai rūkytais, aštriai marinuotais ar Karibų saulėje džiovintais produktais, netgi bananais ir medumi.

Gurmė burgerių ruošėjų filosofija yra artima lėto maisto koncepcijai, kuri atsirado kaip atsakas greitam maistui. Pavyzdžiui, „Vilnius Burger Fest“ dalyviai kai kuriuos ingredientus patys ruošia 12 ir 16 valandų, parą ar net visas devynias dienas. Be to, gurmė burgerių gamintojai akcentuoja šviežius ir vietos ūkininkų teikiamus produktus, deklaruoja ekologijos ir tvarumo vertybes.

Kasmet „Vilnius Burger Fest“ pateikiama apie 7000 burgerių. Į festivalį atvilioja galimybė paragauti specialiai šiam įvykiui sukurtų burgerių. Sąlygos paruošti bent vieną naujovę laikosi visi festivalio dalyviai, o išvis šiemet galima pasirinkti iš virš 30-ies skirtingų burgerių rūšių.

Vidutinė burgerio kaina festivalyje – 7 – 8 eurai.

Vilnius Burger Fest

Burgerius festivalyje ruošia „Cask Outside“, „Boom Burgers“, „Burger Kiosk“, „City Chef“, „Čiop Čiop“, „Dou Asia“, „Drama Burger“, „Meatbusters“, „Meat Lovers Pub“, „Ping Pong“, „Ramo dūmas“, „Virtuvės garsai“, „Wingis“.

Vilnius Burger Fest

Gurmė burgerio judėjimas pasaulyje atsirado prieš porą dešimtmečių, kai virtuvių šefai pamatė dideles skonių derinimo, šviežių ir naudingesnių ingredientų parinkimo galimybes. Iki tol greito maisto kategorijai priskirtas patiekalas įsitaisė prestižinių restoranų valgiaraščiuose, ėmė sparčiai kurtis specializuoti restoranai. Maždaug prieš šešerius metus gurmė burgerių banga pasiekė ir Lietuvą.

Vilnius Burger Fest

Gurmė burgerio istoriją galimą atsekti iki XIX pabaigos, kai buvo sukurtas patiekalas, pavadintas hamburgeriu. Jo pavadinimas siejamas su Vokietijos miestu Hamburgu. Pirmasis hamburgerio paminėjimas datuojamas 1896 m., kai Čikagos dienraštis paminėjo „hamburgerio sumuštinį“ (ang. hamburger sandwich). Nacionalinį JAV gyventojų pripažinimą hamburgeris pelnė po 1904 m. Sent Luise įvykusios Pasaulinės parodos, o vėliau buvo pamėgtas ir kitose šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)