Kasdien projekto tinklapyje yra atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o jau birželio 27 d. apdovanojimų metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais įvertinti Lietuvos restoranai šiemet.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau ketvirtus metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš ketverius metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

„Delfi“ pristato antrąjį šalies geriausių restoranų dešimtuką:

20 vieta: Apvalaus stalo klubas (Trakai)

Šefas Artūras Naujokas
Virtuvės tipas naujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje
Vidutinė patiekalo kaina karšto – 29 Eur (šalto – 11 Eur)

Kodėl verta aplankyti? „Apvalaus stalo klubas“ dažnai įvardijamas kaip restoranas išskirtinėje ir gražiausioje ne tik Lietuvos, bet viso regiono vietoje – pačioje Trakų širdyje ant Galvės ežero kranto, kur pro langus atsiveria Trakų pilis. Čia važiuojama dėl užburiančios ramybės, komforto gamtos prieglobstyje, privatumo verslo santykiams, solidžios ir elegantiškos aplinkos bei, žinoma, virtuvės meistrystės.

19 vieta: „Da Antonio“ (Vilnius)

Šefas Dmitrij Babenko
Virtuvės tipas moderni itališka virtuvė
Vidutinė karšto patiekalo kaina 25 Eur (šalto – 16 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Tai yra vienintelis itališkas a la carte šiame trisdešimtuke, kur tradicinė itališka virtuvė pateikiama moderniai. Taigi burratos, carpaccio, pastos, raviolių, tiramisu bei kitų įvairių patiekalų su trumais, Parmos sūriu, šviežia žuvimi, brandinta mėsa ir pan. gerbėjai, norintys šiek tiek nuostabos ir naujų skonių, renkasi Vilniaus g. 23.

18 vieta: „MEAT“ (Vilnius)

Šefas Artūras Butkūnas
Virtuvės tipas ugnies maisto restoranas
Vidutinė karšto patiekalo kaina 20 Eur (šalto – 8 Eur)

Kodėl verta aplankyti? „MEAT“ derina kelis dalykus – jo meniu įtiks akylesniems ir išrankesniems, tačiau tuo pačiu jis yra ir sotus. Išeisi ne paragavęs, o gerai pavalgęs. Kainos – subalansuotos ir demokratiškos. Be to, ilgųjų pusryčių mėgėjai turėtų suklusti – kaip sako restorano šeimininkas, gerai šalyje žinomas šefas Liutauras Čeprackas, savaitgaliais čia užsikuria „kiaušinių disneilendas“. Siūloma ne tik apie 10 Benedikto kiaušinio variacijų (klasikiniai, korėjietiški, izraelietiški, meksikietiški ir t.t.), bet ir kitų patiekalų iš kiaušinių bei vaikiškas meniu.

17 vieta: „Monte Pacis“ (Kaunas)

Šefas Rokas Vasiliauskas
Virtuvės tipas moderni lietuviška virtuvė su vaikystės nostalgija
Vidutinė karšto patiekalo kaina 20 Eur (šalto – 10 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Jei norite autentiškos aplinkos – restoranas įsikūręs viename ryškiausių brandžiojo baroko pavyzdžių Šiaurės ir Rytų Europoje – Pažaislio vienuolyne. Taip pat jei norite paragauti kūrybiškos, modernios, lietuviškos virtuvės. Šiemet „Monte Pacis“ perėjo prie lietuviškų produktų, ne tik garnyro ingredientų, bet ir pagrindinių patiekalų proteinų – žuvis ir mėsa dabar čia irgi lietuviška. O įdomiausia yra tai, kad viskas yra apipinta nostalgija ir kūrybiška drąsa. Pažvelgus į lėkštę norisi tarti „wow!“. Beje, būtent ši vieta pelnė geriausios Lietuvos vyno kortos vertinimą Baltijos šalių vyno čempionate.

16 vieta: „Nüman“ (Kaunas)

Šefas Adomas Jegnoras
Virtuvės tipas fine dining
Vidutinė karšto patiekalo kaina 18 Eur (šalto – 7-8 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Nors „Nüman“ komanda bando viską pateikti paprasčiau – nuo atmosferos restorane iki patiekalų lėkštėje – jiems vis tiek puikiausiai išeina kurti tik fine dining patirtis. Taigi jei norisi puikaus aptarnavimo, bet mažiau įtampos (ko ne visada pavyksta atsikratyti tokio tipo restoranuose), įdomaus, bet subalansuoto meniu itin estetiškoje aplinkoje Kaune – „Nüman“ yra vieta būti.

15 vieta: „Momo Grill“ (Klaipėda ir Kaunas)

Šefas Valdas Anusevičius, Donatas Lukoševičius
Virtuvės tipas grill&bar
Vidutinė karšto patiekalo kaina 18,5 Eur (šalto – 8 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Ieškantiems kokybės ir kainos balanso „Momo Grill“ yra puikus pasirinkimas tiek Klaipėdoje, tiek Kaune. Laisva, demokratiška atmosfera, draugiškas besišypsantis kolektyvas, sočios porcijos bei stabili a la carte kokybė abiejuose miestuose – tai tik kelios, bet labai svarbios priežastys, kodėl verta aplankyti „Momo Grill“.

14 vieta: „Stikliai“ (Vilnius)

Šefas Gerdvilas Žalys
Virtuvės tipas fine dining
Vidutinė karšto patiekalo kaina 46 Eur (šalto – 22 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Pirmiausia dėl to, kad „Stikliai“ keičiasi. Tiesa, prancūziška estetika ir neperkrauta prabanga iš čia niekur nesitraukia. Tačiau lėkštėse akivaizdžiai daugiau lietuvybės ir tai yra kone radikaliausi pokyčiai per visus restorano gyvavimo metus nuo pat 1987 m.

13 vieta: „Saint Germain“ (Vilnius)

Šefas Gediminas Švenčionis
Virtuvės tipas prancūziška virtuvė
Vidutinė karšto patiekalo kaina 22 Eur (šalto – 14 Eur)

Kodėl verta aplankyti? „Saint Germain“ yra vienintelis restoranas, kuris per metus įsivedė vos vieną naują patiekalą. Ir to priežastis anaiptol ne fantazijos trūkumas – visos meniu pozicijos yra iki smulkmenų išdirbtos ir dėl kiekvienos iš jų čia yra metai iš metų sugrįžtančių svečių. Sakoma, stabilumas yra meistriškumo rodiklis. Tiesa, restorano vyno korta yra kur kas aktyvesnė nei a la carte ir nuolat pildoma. Čia galima paragauti labai daug skirtingų vynų iš viso pasaulio, o pilstomų yra netgi 25 skirtingos rūšys + taurėmis čia galima užsisakyti keturių rūšių šampano. Beje, apie visą 15 puslapių vyno kortą detaliai čia gali papasakoti ir patarti sertifikuotas restorano someljė Rytis Grigaitis.

12 vieta: „Dia“ (Kaunas)

Šefas Marius Paplauskas
Virtuvės tipas viso pasaulio virtuvė
Vidutinė karšto patiekalo kaina 20 Eur (šalto – 10 Eur)

Kodėl verta aplankyti? „Dia“ meniu yra gana platus lyginant su kitais panašaus lygio restoranais šiame mieste. Taigi ieškantiems kokybiškos įvairovės – tai yra puiki vieta, ieškantiems išieškotos autentikos – Kaune yra ir kitų vietų. Tiesa, Kauno kontekste „Dia“ išsiskiria dar ir tuo, kad čia yra didelis atvėsintos šviežios žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimas – netgi tris kartus per savaitę virtuvė gauna papildymus. Beje, restorano dienos pietūs irgi turi savo privalumų – tai yra a la carte kokybė ir lygis, tik už demokratiškesnę kainą. Nenuostabu, kad yra žmonių, kurie kasdien pietauja „Dia“ jau keturis metus iš eilės.

11 vieta: „Somm“ (Vilnius)

Šefas Mindaugas Saulis
Virtuvės tipas vyno restoranas
Vidutinė karšto patiekalo kaina 13 Eur (šalto – 10 Eur)

Kodėl verta aplankyti? Šiemet restorano vadovas ir vienas žinomiausių šalies someljė Narimantas Miežys pripažino, kad „Somm“ išaugo vyno baro vardą ir jau gali vadintis vyno restoranu: „Dedame labai daug pastangų ieškodami tinkamų vyno ir patiekalų derinių“. Tad kaip jau supratote, maistas čia nėra svarbesnis karalius nei gėrimų korta, kuri šiai dienai išaugo netgi iki 460 vyno rūšių: „Tas pats patiekalas su priderintu vyno ir be jo labai skiriasi, o mūsų misija tuos skirtumus parodyti ir edukuoti“, – sako Narimantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)