Kad nusivilti tektų kuo rečiau, pasinaudokite keletu puikių patarimų iš svetainės „Insider“, padėsiančių ilgiau išsaugoti kai kurių produktų šviežumą.

Su prieskoninėmis žolelėmis elkitės kaip su gėlėmis

Pirmiausia reikia pakirpti žolelių kotelius ir, įsitikinus, kad lapai visiškai sausi, įmerkti juos į nedidelę formelę su vandeniu. Siekiant optimalaus rezultato, žolelių lapus reikia pridengti polietileno maišeliu. Atminkite, kad jis neturi spausti lapų.

Rūgščios sultys neleis paruduoti supjaustytiems vaisiams

Bananų griežinėliai arba obuolių skiltelės net kelias valandas nepraras šviežumo, jei apšlakstysite jas rūgščiomis įprastų arba žaliųjų citrinų sultimis. Paaiškinimas paprastas – citrusiniuose vaisiuose esanti askorbo rūgštis neleidžia vaisiams paruduoti.

Šiek tiek citrinų sulčių pravers ir avokadui

Citrinų sultys pasiteisins ir tada, jei perpjovėte avokadą ir norite, kad jis išliktų šviežias. Galbūt pusę avokado ketinate suvalgyti vėliau, o galbūt iš anksto griežinėliais suraikytą vaisių norite įdėti į priešpiečiams ruošiamas salotas? Užlašinkite ant jo šiek tiek citrinų sulčių ir galėsite būti tikri, kad avokadas neparuduos.

Neplaukite daržovių, prieš dėdami jas į šaldytuvą

Prieš valgant, daržoves plauti būtina. Tačiau prieš dedant jas į šaldytuvą, to daryti tikrai nepatartina. Tikra tiesa, kad šaldytuve laikomos nuplautos daržovės ir vaisiai daug trumpiai išlieka švieži.

Vaisius ir daržoves laikykite atskirai

Nors vaisiai ir daržovės priskiriami augalų grupei, jie išskiria skirtingas dujas, galinčias paskatinti kitokios kilmės produktų gedimo procesus. Norint to išvengti, vieną šalia kito rekomenduojama dėti tik tos pačios rūšies maistą, t. y. salotas prie salotų, o kriaušes prie kriaušių.

Taip elgiantis daržovės ir vaisiai šaldytuve užims daugiau vietos nei galbūt norėtųsi, užtat ilgiau galėsite džiaugtis jų šviežumu.

Bananus taip pat galima apsaugo nuo rudavimo

Bananų koteliai išskiria etileno dujas ir tai yra natūralus bananų nokimo procesas. Kad vaisiai taip greitai neparuduotų, apsukite jų kotelius maistine plėvele – tada net ištisą savaitę galėsite mėgautis šviežiai atrodančiais bananais.

Salierai puikiai išsilaiko įsukti į foliją

Salierus, prieš dedant į šaldytuvą, derėtų apsukti aliuminio folija. Pjaustyti arba plauti jų tikrai nereikia: tiesiog apspauskite stiebus folija ir dėkite į šaldytuvą.

Salotas apsukite popieriniu rankšluosčiu

Kad iš salotų pasišalintų drėgmė, apsukite lapus popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite į orui nepralaidų maišelį. Taip laikomos salotos nepradės pūti ir nesudžius.

Atminkite, kad pomidorai – lepūs

Kaip turi būti laikomi pomidorai, priklauso nuo jų sunokimo lygio. Jei pomidorai nepakankamai sunokę, sudėkite juos į popierinį maišelį taip, kad koteliai būtų nukreipti į apačią. Sunokusius pomidorus rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje, atokiai nuo saulės šviesos.

Ypač sunokusius pomidorus galima sudėti į šaldytuvą, kad jie toliau nenoktų, tačiau jei ruošiatės iš jų ką nors gaminti, išėmę iš šaldytuvo šiek tiek palaukite, kad grįžtų visos skoninės savybės. Beje, galioja nuostata, kad šaldytuvas – pati netinkamiausia vieta pomidorų šviežumui išsaugoti.

Kaip kuo ilgiau išlaikyti uogas

Kad kuo ilgiau negestų šviežios uogos, į pagalbą pasitelkite baltąjį actą. Tirpale, pagamintame iš 1 puodelio baltojo acto ir 8 puodelių vandens, praskalautos uogos ilgiau išsilaikys šviežios, nes nuo jų bus pašalinta didžioji dalis bakterijų.

Taip nuplautas uogas reikia nuvarvinti ir dar praskalauti vandeniu, o kai jos visiškai nudžius, sudėti į popieriniu rankšluosčiu išklotą orui pralaidų indelį. Su avietėmis taip elgtis nederėtų, tačiau šilauogėms, braškėms ir gervuogėms šis metodas tinka kuo puikiausiai.

Citrusiniams vaisiams ne vieta šaldytuve

Sudėti citrusinius vaisius į šaldytuvą, tikintis, kad taip jie dar ilgai išliks švieži, yra viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų. Taip elgiantis dažnai sulaukiama priešingo rezultato. Citrusinius vaisius, tokius kaip apelsinai, įprastos ir žaliosios citrinos, reikia laikyti ant spintelės, nes šaltame ore jie ima džiūti. Verta pridurti, kad ši taisyklė galioja ir bananams bei melionams.

Sūriui tinka maistinė plėvelė arba vaškinis popierius – tik ne folija

Į aliuminio foliją nerekomenduojama vynioti jokios rūšies sūrio. Šį maisto produktą laikykite susukę į maistinę plėvelę arba vaškinį popierių – pasirinkimą lemia sūrio rūšis. Į taip laikomą sūrį tikrai neįsimes pelėsis.

Pieno produktus įpraskite dėti ant viršutinės šaldytuvo lentynos

Matyt, atspėsime sakydami, kad pienas ir grietinė išsirikiavę jūsų šaldytuvo durelių lentynėlėse. Vis dėlto pieno produktus reikėtų laikyti ant viršutinės šaldytuvo lentynos, mat šioje vietoje temperatūra išlieka stabiliausia, todėl pienas, sviestas ir jogurtas ilgiau negenda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)