„Instagram“ paskyros „Pauliusweets“ autorius Paulius Balčiukynas vykdo projektą „Skaniausi desertai mieste“, kurio metu kiekvieną savaitę lanko naujas vietas, labiausiai tinkamas pasmaližiauti, o savo mintimis dalijasi su DELFI Maistas skaitytojais.

Ypač neišdildomų įspūdžių tikimės kelionėse. Savaitei išvykęs į Vokietijos sostinę Berlyną ir per tą laiką norėdamas atrasti unikaliausias vietas pavalgyti, susisiekiau su ten gyvenančiais maisto tinklaraštininkais, išsiklausinėjau Berlyne gyvenančių lietuvių ir taip atradau kelias vietas, kurios tikrai vertos dėmesio.

Berlyne maisto kultūra tiesiog klesti ir gali patenkinti net pačius išrankiausius. Nesvarbu, koks būtų metas – ar rytas, ar vėlus vakaras, restoranai pilni turistų ir čia gyvenančių žmonių. Mano nuostabai, nors šiame mieste gausu kebabinių, picerijų ir greitojo maisto užeigų, dauguma berlyniečių atrodo sportiški ir toli gražu nekovoja su antsvoriu. Matyt, prie to prisideda puikiai išvystyta miesto infrastruktūra sportuojantiems – kone visos gatvės turi atskirą juostą dviračiams, parkai įrengę patogius takus bėgioti ir aktyviai leisti laiką. Tiesą pasakius, net prie pačių restoranų matydavau daugiau dviračių negu pastatytų automobilių.

Na, o dabar pasidalinsiu savo aplinka mane labiausiai sužavėjusiomis vietomis.

„Cafe Pfortner“

Tikrai unikali vieta, siūlanti valgyti maistą į aštuntąjį dešimtmetį sugrąžinančiame autobuse. Transporto priemonė tartum priklijuota prie vienos iš restorano sienų ir turi pakankamai stilingą interjerą. Be erdvės autobuse, restorano viduje – dar dvi patalpos, kuriose siūloma valgyti šaltuoju periodu.

Vietiniai maisto tinklaraštininkai minėjo, kad tai antras pagal populiarumą vestuvių metu lankomas restoranas Berlyne.

Prieš įlipdami į autobusą maistą turėsite užsisakyti bare. Čia siūlomi 6–8 patiekalai, o meniu keičiamas kas savaitę. Kavinėje galima paragauti burokėlių gaspačo, sašimių su melionais, buratų sūrio salotų.

desertų pasirinkau veganišką morkų pyragą (3,5 EUR), kuris buvo itin purus ir sodraus skonio, bei kriaušių pyragą (3 EUR) – tai buvo gaivus, lengvas ir kartu pakankamai saldus desertas.

Restoranas „Café Pfortner“ įsikūręs Uferstraße 8–11, Berlyne, Vokietijoje.
Darbo laikas: pirmadieniais–penktadieniais 9:00–01:00, šeštadieniais 11:00–01:00.

„Lavanderia Vecchia“

Pačiame senamiestyje įsikūrusiame itališkame restorane figūruoja baltas interjeras. Restoranas įkurtas čia buvusios skalbyklos vietoje, tad jame dar ir dabar apstu su skalbykla susijusių detalių: skalbiniams skalbti skirtų metalinių talpų, iš kurių šiuo metu padarytas fontanas, ar tų pačių čia virš galvų džiūti pakabintų skalbinių.

Maisto meniu palyginti siauras, o iš mano taip mėgstamų desertų tebuvo tik du pasirinkimai: tiramisu (3 EUR) ir vaisių tartas (3 EUR). Porcijų dydis šiek tiek nuvylė. Tiesą sakant, vaisių tartas tebuvo kone vieno kąsnio užkandėlė. Nepaisant to, abu desertai buvo pakankamai gero skonio – vaisių tartas gaivus ir lengvas, o tiramisu ryškaus ir sodraus skonio.

Gerą įspūdį paliko ir čia dirbantis kolektyvas, atrodo, kad personalas mėgaujasi savo darbu, tad pasijaučiau tartum po ilgo laiko susitikęs su draugais. Įdomu ir tai, kad jie patys turi savo pietų pertrauką – dirba pirmoje dienos pusėje, o po pertraukos vėl atsidaro vakare.

Restoranas „Lavanderia Vecchia“ įsikūręs Lughafenstraße 46, Berlyne, Vokietijoje.
Darbo laikas: pirmadieniais–šeštadieniais 12:00–15:00, 19:30–23:00.


„House of Small Wonder“

Šiuo metu tai turbūt kone populiariausia vieta Berlyne, ją paminėjo kone visi maisto tinklaraštininkai, gyvenantys Vokietijoje. Šeimininkai stengiasi, kad čia užsukę klientai patikėtų, jog stebuklai egzistuoja, ir savo kasdieninį gyvenimą praturtintų gerai praleistu laiku.

Restoranas įsikūręs pačioje Berlyno širdyje, šalia Friedrichstadto rūmų. Atvykęs čia pasijaučiau lyg būčiau patekęs į vaikystės pasakų namelį – kiekviena detalė čia apgalvota, itin sužavėjo į antrą aukštą vedantys vijokliniai laiptai, į knygą integruotas maisto meniu, šviesos perėjimai.

Maisto pasirinkimas gana įvairus, tačiau artimiausias japonų virtuvei. Iš pagrindinių patiekalų galimi tokie patiekalai kaip tako su mėsa ir ryžiais (13 EUR), vištiena su aštriu organiniu kiaušiniu (12 EUR), veganiški onigiri ryžių kamuoliukai, pateikiami kartu su miso sriuba (8 EUR), cukinijų makaronų salotos (8 EUR).

Kadangi aš labiau orientuojuosi į desertus, pasirinkau šokoladinį pyragą su plakta grietinėle ir uogomis (4,5 EUR). Gavau pakankamai didelę porciją, tačiau šokolado skonis vietomis „pabėgdavo“ ir valgydavau tartum įprastą miltinį pyragą. Paragavau ir „Earl Grey Chiffon“ pyrago (4,5 EUR) – tai firminis restorano desertas, tačiau manęs jis visiškai nesužavėjo, priminė močiutės gaminamus arbatinius pyragus, kurie būna sausi kaip sausainiai ir tinkantys tik valgyti užsigeriant arbata.

Kad ir kaip ten būtų su maistu, vieta vis dėlto nuostabi ir verta aplankyti kad ir išgerti kavos.

Restoranas „House of Small Wonder“ įsikūręs Johannisstraße 20, Berlyne, Vokietijoje.
Darbo laikas: pirmadieniais–sekmadieniais 9:00–17:00.

„Good Bank“

Vegetariškuose ir veganiškuose restoranuose lankausi tikrai nedažnai, tačiau galiu pasakyti, kad ši vieta tikrai išskirtinė. Pačiame restorane auginamos salotos, o tai reiškia, kad kone visi produktai, naudojami restorane, yra ką tik nuskinti, todėl didžiausios maistinės vertės, o dar žinant, kad auginami be jokių pesticidų. Salotų lysvės restorane puikiai įkomponuotos prie baltos spalvos baldų ir aplinkai suteikia dar daugiau gyvumo bei gaivos. Šeimininkai pristato, kad tai ateities restoranas, juk kuo toliau, tuo labiau žmonės rūpinasi tuo, kuo maitinasi, ir nori kuo geresnės kokybės maisto.

Meniu galima rasti veganiškų patiekalų su triufeliais (8,90 EUR), sezoninių Cezario salotų (9,50 EUR), sumuštinių su grybais ir garstyčiomis (5,50 EUR). Gaila, bet iš desertų tebuvo du pasirinkimai: saldus medaus desertas (4,90 EUR) ir firminiai „Good Balls“ kamuoliukai (5 EUR). Pastarąjį desertą ir pasirinkau.

Jį sudaro trys kamuoliukai: šokoladinis, CBD aliejaus ir kokosinis. Visi išskirtinai skanūs ir šiek tiek primenantys energinius veganiškus batonėlius. Pavalgęs jų jautiesi tartum būtum pasikrovęs energijos visai dienai.

Čia taip pat man itin patiko labai šiltas personalas, mielai besidalijantis pačia restorano idėja ir tuo, kaip sukuriami jų patiekalai.

Restoranas „Good Bank“ įsikūręs Rosa-Luxemburg-Straße 5, 10178 Berlyne, Vokietijoje.
Darbo laikas: pirmadieniais–sekmadieniais 11:30–22:00.

„Coda“

Man, kaip desertų apžvalgininkui, tai buvo kone svajonės išsipildymas, nes šis restoranas – pirmasis Berlyno desertų restoranas, čia visa šlovė yra skiriama būtent atvykusiems smaližių gurmanams.

„Coda“ išsiskiria ir tuo, kad prie kiekvieno deserto yra priderintas ir gėrimas. Kaip čia dirbantys virtuvės šefai sakė, norint pasimėgauti geriausiais skonio potyriais, greta yra būtinas priderintas kokteilis.

Restoranas dirba tik keturias dienas per savaitę nuo 7 val. vakaro, taigi prieš atvykstant rekomenduoju užsirezervuoti staliuką iš anksto. Didelį įspūdį daro ir malonus pasitikimas, tartum būtum atvykęs pas draugus į svečius.

Meniu turi septynis desertų pasirinkimus. Užsisakant visus, jų kaina siekia 82 EUR, o jeigu užsisakytumėte tiesiog vieną desertą su jam pritaikytu gėrimu, tai jums kainuos 18 EUR. Pačių desertų pavadinimų neminėsiu, kadangi čia meniu dažnai keičiasi, o ir iš paties pavadinimo dažniausiai sunku susidaryti nuomonę, kol deserto neparagausite patys. Pavyzdžiui, manajam desertui buvo parinkti tokie ingredientai kaip geltonieji pomidorai, avinžirniai, specialus alyvuogių aliejus, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo tolima nuo deserto, tačiau, pasirodo, visa tai dar ir kaip dera, o svarbiausia – yra nauja ir neprimena jau anksčiau ragautų desertų.

Jeigu ieškote prabangaus desertų restorano su aukščiausios lygio virtuvės šefais, ši vieta kaip tik jums.

„Coda“ įsikūrusi Friedelstraße 47, Berlyne, Vokietijoje.
Darbo laikas: antradieniais, ketvirtadieniais 19:00–24:00 penktadieniais, šeštadieniais 19:00–01:00.