Ekspertų teigimu, šie metai dėl vasarą vyravusių nepalankių orų grybautojams yra prastesni. Tuo metu prekybininkai pastebi, kad dalis gyventojų grybus rinkosi parduotuvėse, tačiau dairėsi ne tik į tradicines, bet ir egzotiškas jų rūšis, rašoma pranešime spaudai.

Derlių paveikė sausra

Vilniaus universiteto Botanikos ir genetikos katedros mikologo prof. Ernesto Kutorgo teigimu, gausiomis gėrybėmis Lietuvos miškai šiemet nenudžiugino dėl gana ilgą laiką vyravusios sausros.

„Kiek girdėjome iš grybautojų, situacija šiemet iš tiesų buvo prastoka. Smarkiai pasikeisti iki grybų sezono pabaigos ji neturėtų, nors pastaruoju metu galima matyti tam tikrų atsigavimo ženklų. Vis tik paskutinėmis vasaros savaitėmis sulaukėme daugiau drėgmės, kritulių ir šilumos. Jei orai toliau bus palankūs, rugsėjo pabaigoje ir spalio mėnesį grybautojai dar gali spėti atsigriebti už prastoką vasarą ir rudens pradžią, tačiau jau dabar galima sakyti, kad šis sezonas nėra pats geriausias“, – sako grybus tiriantis mokslininkas.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad pastaruoju metu grybų gyventojai užsuka ne tik į miškus, bet ir į parduotuves.

„Grybų paklausa kiekvienais metais itin išauga vasarą ir rudenį. Pastebėjome, kad šiais metais gyventojai jau renkasi ne tik mūsų kraštui būdingus grybus ar itin pamėgtus pievagrybius, tačiau ir ganėtinai egzotiškus portabella ar šitake grybus. Šie populiarėja kartu su plintančiomis įvairesnės, sveikatai naudingesnės mitybos tendencijomis. Pavyzdžiui, portabella grybus kaip mėsos pakaitalą tam tikruose patiekaluose dažnai renkasi vegetarai ar veganai“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Perkamiausių sąraše – pievagrybiai ir voveraitės

Prekybos tinklo atstovės teigimu, populiariausių pirkėjų pasirinkimu tarp grybų išlieka pievagrybiai, tačiau sezono metu itin perkamos ir voveraitės.

„Į mūsų parduotuves pievagrybiai atkeliauja iš netoli sostinės įsikūrusių ūkių. Mūsų pirkėjai jų gali įsigyti tiek sveriamų, tiek fasuotų. Taip pat siūlome ekologiškai užaugintų ir rudųjų pievagrybių. Voveraitės ar egzotiškieji grybai parduotuves pasiekia iš miško gėrybėmis bene turtingiausio Varėnos rajono. Išskyrus voveraites, visų kitų mūsų asortimente esančių grybų gyventojai gali įsigyti ištisus metus. Tuo metu voveraičių pasiūla priklauso nuo sezono – dažniausiai šių grybų turime iki spalio pradžios ar vidurio“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Miškuose pastebimos naujos grybų rūšys

Prof. E. Kutorga pastebi, kad pastaraisiais metais itin kinta grybų paplitimas, atsiranda didesnė jų rūšių įvairovė.

„Į Lietuvą atkeliauja ir įsitvirtina naujos, iki šiol mūsų šalyje nematytos grybų rūšys. Kai kurios iš jų –valgomieji grybai, pavyzdžiui, iš Šiaurės Amerikos kilęs raudongalvis baravykūnas, tačiau kitos laikomos invazinėmis ir netgi parazitinėmis. Pastarosios kenkia mūsų šalyje augantiems medžiams ir nustelbia kitus grybus. Taip pat pastebimai keičiasi ir geografinis grybų paplitimas. Kai kurios natūralių ekosistemų rūšys, pavyzdžiui, paprastoji alksniabudė, auksuotoji smulkiažvynė – vis dažniau aptinkamos žmogaus apgyvendintose vietose, tokiose kaip sodai ir miestų želdiniai“, – pasakoja E. Kutorga.

Profesorius taip pat atskleidžia, kad šių metų grybų sezonas turėtų tęstis maždaug iki spalio vidurio, kai paprastai miškuose pradeda formuotis pirmosios šalnos. Tiesa, anot jo, pasitaiko ir tokių metų, kai valgomųjų grybų galima rasti dar ir lapkritį ar net gruodį, tačiau tokie atvejai dažniau yra išimtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)