Patarimais, kaip išsirinkti geriausius moliūgus ir cukinijas bei kur juos panaudoti, atsiųstame pranešime dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Cukinijos – sodrių spalvų ir blizgios

Rinkdamiesi cukiniją atkreipkite dėmesį į jos spalvą. „Ieškokite cukinijos, kurios žievelė sodrios, blizgios spalvos ir nedėmėta. Venkite didelių cukinijų. Pastarosios dažniausiai būna ne tokios tinkamos maisto ruošimui – vandeningos arba karčios. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad cukinija būtų kieta, tai ženklas, kad ji yra šviežia“, – teigia A. Poleninas.

Gaminandami patiekalus su cukinijomis ar iš jų galite sutaupyti laiko nelupdami žievelės, o tiesiog labai švariai ją nuplaudami. „Gamindami iš jaunų, nedidelių cukinijų, žievelės galite ir nelupti, užtenka cukiniją gerai nuplauti. Tačiau jei gaminsite iš didesnės cukinijos, jos žievelę dėl galimo kartumo siūlyčiau pašalinti. Tam puikiai tiks įprastas bulvių skustukas“, – toliau pasakoja pašnekovas.

Ekspertas taip pat sako, kad cukinijas galima kepti ir ant alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus, ir ant sviesto. Tereikia nepamiršti, kad esant didesniam karščiui, sviestas į daržoves įsigers greičiau, tad svarbu ruošiamo maisto nesudeginti.

Remiantis prekybos tinklo pardavimų duomenimis, didžiausia cukinijų paklausa fiksuojama rudenį ir pavasarį.

Moliūgai – mažesni, tačiau pilni gėrybių

Rinkdamiesi moliūgą taip pat ieškokite mažesnių, tokius daug lengviau paruošti ir apdoroti. O kai moliūgą valysite, sėklų neišmeskite – jas galėsite panaudoti patiekalams, pavyzdžiui, sriuboms ar salotoms, gardinti.

„Surinktas moliūgų sėklas išlukštenkite, nuplaukite, nusausinkite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašovę į orkaitę kepkite žemoje, maždaug 160 °C, temperatūroje apie 15 min. tol, kol jos gražiai apskrus. Nepamirškite sėklų pavartyti, kad nesudegtų. Kepindami moliūgų sėklas dar galite jas pagardinti druska, kariu ar kitais jums patinkančiais prieskoniais“, – siūlo A. Poleninas.

O kad moliūgų pjaustymas netaptų sudėtingu darbu, ekspertas dalijasi originaliu patarimu. Į lėkštę įpilkite šiek tiek vandens ir įdėkite į ją dalį moliūgo plokščiąja puse žemyn. Tuomet lėkštę su moliūgu sutalpinkite į mikrobangų krosnelę ir pašildykite. Kaitinimo laikas priklauso nuo moliūgo dalies dydžio. Jei moliūgas užima visą lėkštės plotą, šildykite apie 15 min. pasirinkę apie 1100 vatų karštį. Jei mikrobangų krosnelės neturite, moliūgą galite pakaitintu ir orkaitėje, įkaitintoje iki 190°C. Mažą moliūgą orkaitėje reikėtų kaitinti apie 15 minučių, vidutinį apie 30 minučių, o didelį apie 45 minutes. Pakaitinę moliūgą leiskite jam šiek tiek atvėsti, kad nenusidegintumėte pirštų, o vėliau peiliu lengvai pašalinkite žievelę ir pjaustykite moliūgą smulkiau“, – sako A. Poleninas.

Didžiausio susidomėjimo moliūgai sulaukia rudenį, rugsėjo–lapkričio mėnesiais, rodo prekybos tinklo pardavimų duomenys. Taip pat fiksuojama, kad pastaraisiais metais rudens laikotarpiu moliūgų paklausa kasmet paauga beveik dešimtadaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)