Svetainė „The Kitch“ pateikia argumentus, bylojančius įvairių medžiagų lentelių naudai ar nenaudai:

1. Plastikinės pjaustymo lentelės

Daugelis žmonių mano, kad plastikas – higieniškiausia medžiaga pjaustymo lentelėms, ypač todėl, kad jas, priešingai nei medines ar bambukines, galima plauti indaplovėje.

Tačiau Mičigano universitete atliktas tyrimas parodė – naudotų plastikinių lentelių paviršiuje išlieka daugiau bakterijų nei naudotų medinių lentelių paviršiuje. Taip pat paaiškėjo, kad nors naujas plastikines lenteles galima dezinfekuoti, peiliu subraižyto plastiko rankomis labai švariai nuplauti ar dezinfekuoti neįmanoma.

O prisiminus dar ir tai, kad pjaustant peiliu plastiko dalelės gali patekti į maistą, plastikinės pjaustymo lentelės jau nebeatrodo tinkamas pasirinkimas.

Išvada: plastikines pjaustymo lenteles išmetame.

2. Bambukinės pjaustymo lentelės

Bambukas – daugelio aplinkosauga besirūpinančių žmonių pasirinkimas. Tai patvari perdirbama medžiaga, iš kurios gaminant nereikia chemikalų. Kadangi bambukinės pjaustymo lentelės sugeria mažiau vandens nei medinės, daugelis mano, kad jos bent jau ne mažiau higieniškos už medines pjaustymo lenteles.

O kokie šių lentelių trūkumai? Bambukas – 19 proc. kietesnis už klevą, taigi ir peiliai pjaustant atsitrenkia į kietesnę medžiagą. Ant tokių lentelių stsiradus nedideliems grioveliams, į juos peiliai gali kliūti, taigi pjaustymo procesas vyks ne itin sklandžiai.

Išvada: yra prastesnių pasirinkimų už bambuką, be to, ant bambukinių paviršių pjaustyti smagu. Tik pirkdami ieškokite lentelių, kurios gamintos su klijais, neturinčiais formaldehido.

3. Medinės pjaustymo lentelės

Medis – perdirbama medžiaga, tiesa, ne taip lengvai kaip bambukas. Daugelis lentelių gaminamos iš medienos likučių (lentpjūvėse tokius medienos likučius išmestų). Sunki medinė lenta negadina peilių, taigi jie ilgiau išliks aštrūs. Galiausiai kokybiška pjaustymo lenta iš klevo ar buko ne taip lengvai susiraižo kaip plastikinės pjaustymo lentelės.

Išvada: virtuvėje geriausia turėti medinių pjaustymo lentelių. Medinę pjaustymo lentelę reguliariai įtrinkite tinkamu mineraliniu aliejumi – taip apsaugosite ją nuo dėmių ir šerpetojimo. Jokiu būdu nedėkite medinės pjaustymo lentelės į indaplovę. Tinkamai prižiūrima medinė lentelė tarnaus jums daug metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)