Taip, nes piknikas ir visos iškylos yra labai smagus, jaukus ir džiugesio teikiantis reikalas. Ir ne, jis nereikalauja tiek daug pastangų, kiek atrodo. Čia tiesiog svarbus protingas pasiruošimas!

Truputį apie iškylas

Jas galima rengti bet kuriuo paros metus ir vos ne bet kurioje pasaulio vietoje. Net ir žiemą, vėlyvą rudenį ar ankstyvą pavasarį. Čia puikiai tinka sena gera banali, bet teisinga frazė: nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Aš visada visiems sakau: nebijokite iškylauti, net ir pietauti galite surengę mažą pikniką parkelyje. Pasitelkę fantaziją piknikauti galite ir oro uoste!

Štai keletas vietų idėjų:

  • parkai
  • pievos
  • miškai
  • prie ežero
  • pajūris
  • atviros miesto erdvės
  • sodai
  • net ant stogo

Kokių daiktų reiktų turėti su savimi?

Nors jūsų krepšio turiniui jokių apribojimų nėra, vis dėlto esti keletas daiktų, kuriuos rekomenduojama turėti kiekvienam iškylautojui. Ypač organizuojant truputį ilgesnį nei pusvalandžio pikniką.

Iškylų krepšys

Krepšys arba kuprinė. Aš visuomet balsuoju už patogų ir dailų krepšį, man jis neatsiejamas pikniko atributas.
Patiesalas. Nors esu iškylavusi ir ant palto, ir ant staltiesės, bet jeigu jau ruošiatės, pasiimkite su savimi mylimą pledą: medvilninį, lininį, vilnonį ar kokį tik mėgstate.
Indai ir įrankiai. Žmonės, pamirškime plastiką! Tikrai nesunku pasiimti pora lėkštučių, šakučių ar puodelį. Jeigu šis atributas jums tikrai sudaro problemų, įsigykite popierinius vienkartinius indus ir medinius įrankius.
Peilis ir atidarytuvas. Šių pamiršti nevalia! Turiu įsigijusi piknikui skirtą atidarytuvą kartu su peiliu, šakute ir šaukštu. Puikus daiktas.
Servetėlės! Imkite ir sausų, ir šlapių.
Degtukai ir žvakė. Protingiau būtų pasiimti žvakę nuo uodų, bet aš mėgstu kokybiškas dekoratyvines.
Šiukšlių maišai! Rekomenduoju naudoti yrančius.
Apsauga nuo vabzdžių ir saulės. Nepamirškite kremo nuo saulės ir purškalo ar žvakės nuo uodų. Pamenu, kažkada pastaruosius buvau pamiršusi ir nuo uodų antplūdžio gyniausi itin įdomia metodika – smilkalais.
Sūrio peilis. Na, čia tiems, kas myli sūrį.
Papildomai. Aš visuomet pasirūpinu ir papildomomis medžiaginėmis servetėlėmis, visokiais daikčiukais, ant ko serviruoti maistą.
Kompanija. Kartais geriausia kompanija esame patys sau, kai ateina laikas pagalvoti, pamedituoti ar tiesiog pailsėti. Bet su draugais juk smagiau! Nepamirškite jų, mylimųjų ir visų artimųjų. Arba tiesiog geros knygos ar mėgstamo žurnalo.
Ir aišku, kaip be duonos ir žaidimų! Pasiimkite mylimo sūrio, mėgstamos duonos ir vyno. Beje, dar vienas svarbus atributas – šaltkrepšis. Jis tiesiog puikus gelbėtojas tokią tropinę vasarą.

Piknikas vos iš kelių ingredientų

Yra vienas geras posakis – kas per daug, tas nesveika. Iškylai jis puikiai tinka ir dažniausiai jai užtenka vos 3–4 produktų. Vėliau, kai jau tapsite įgudę piknikautojai, racioną galėsite paįvairinti.

Sūris. Be jo – niekur! Piknikui pakanka 1–2 sūrio rūšių. Nors sakoma, kad labiausiai tam tiks puskiečiai ar kietieji, aš visuomet pasiimu arba mocarelos, arba sūrio su mėlynuoju pelėsiu. Reiktų tiesiog įvertinti faktorių, kiek ilgai keliausite iki iškylos vietos – ar gresia pavojus šviežiems sūriams. Dar kartą priminsiu – šaltkrepšis jūsų draugas.

Duona, duoniukai, krekeriai ir kiti sveikesni pakaitalai. Juos drąsiai galite naudoti sumuštiniams, tepti įvairius užtepus ar krimsti vienus.

O pats geriausias desertas – vaisiai ir uogos!

Įvairios užtepėlės – jau paruoštos ar jūsų pačių gamintos, puikiai pravers iškylaujant. Jų yra įvairių – veganiškų, vegetariškų, varškės kremo, sūrio, įvairių daržovių, taip pat visų mėgstamas humusas.
Vasarą gausu įvairių šviežių daržovių. Pasigaminkite salotų arba neškitės jas vienas! Salotas galite pasiruošti iš anksto stiklainiukuose, o padažą užpilti čia pat, iškylos metu.

Grilio mėgėjams – ne tik mėsa! Puikiai tinka įvairios daržovės: kukurūzai, baklažanai, saldžiosios bulvės, cukinija, paprika arba varškės sūris, kurį galite pamarinuoti ir įvynioti į pušų šakas bei foliją.

O aš jus nudžiuginsiu ir pasidalinsiu gardaus ir sotaus sumuštinio receptu, kurio iškylai sočiai užtenka ir paties vieno.

Tuno sumuštinis

Truputį itališkas tuno sumuštinis su sūrio užtepėle

Kaip ir meilės, taip ir sumuštinių kartais gali būti per daug. Bet kaip ir meilė, taip ir sumuštinis visuomet gali būti geriausias pasirinkimas ir išspręsti daug klausimų. Na, kaip ir jų sukelti.

Kaip ten bebūtų, geras sumuštinis tiks ir į darbą, ir į sodą, ir į gamtą, ir į puotą. Tik bėda dažnai būna ta, kad visi sumuštiniai jau pabodę, o visgi stebinti ir save, ir kitus – norisi. O kur buvus, kur nebuvus į pagalbą ateinu aš u gardžiu ir labai sočiu sumuštiniu!

  • Tokį sumuštinį galite drąsiai neštis į darbą pietums.
  • Sumuštinis su tuno užtepėle puikiai tiks į piknikautojo krepšį.
  • Juo labai maloniai nudžiuginsite mylimąjį pateikę savaitgalio brunch’o metu.
  • Jį galite ir dekonstruoti – čia tiems, kas mėgsta mažiau batono/duonos ir atvirus sumuštinius.
  • O tuno užtepėlę galite drąsiai vartoti kaip užkanduką, į ją dažant agurkus, morkas, saliero šaknis ar duonos lazdeles.

Jums reikės:

(2 porcijos)

  • mėgstamos duonos (aš naudojau tamsią čiabatos duoną)
  • 1 avokado
  • 2 kiaušinių
  • konservuoto tuno (aš renkuosi alyvuogių aliejuje)
  • mėgstamų daigų (aš rinkausi burokėlių ir saulėgrąžų)
  • gražgarsčių ar kitų mėgstamų salotų
  • agurko
  • lydyto sūrio
  • a.š. laimo ar citrinos sulčių
  • juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite kiaušinius. Aš juos mėgstu nevisai kietus, tad verdu juos 5 min.
  2. Lydytą sūrį sumaišykite su tuno konservais, truputį įlašinkite laimo ar citrinos sulčių, berkite pipirų.
  3. Duonelę pjaukite išilgai, ją truputį pašildykite orkaitėje.
  4. Susipjaustykite skiltelėmis avokadą.
  5. Ant duonos tepkite užtepėlę, tuomet dėkite avokado skilteles, pjaustytą kiaušinį, gardinkite gražgarstėmis ar kitoms mėgstamomis salotomis ir daigais.
Tuno sumuštinis

Skonių variacija:

  • Tuno užtepėlę galite pasiruošti ir kitokių skonių. Pakaks pakeisti lydyto sūrio rūšį, pavyzdžiui, šį kartą aš naudojau sūrį su mėlynaisiais pelėsiais ir saulėje džiovintais pomidorais.
  • Užtepėlę nebūtinai tepkite ant sumuštinio, ją skanu užkandžiauti ir su agurkais, saliero šaknimis ar krekeriais.