Saulėtas Vilnius ir jo bažnyčios, senamiesčio stogai keri, tačiau reikia laiko, kol prisijaukini vidinę nerimo būseną ir apsidairai. Man pasisekė, kad šalia sėdėjo džentelmenas, ne tik drąsinęs dėl aukščio, bet ir visų pietų metu maloniai kalbinęs.

Gurmaniško stalo kaimynas airis užkandžio nebaigė. Latvių šefo, pernai pripažinto geriausiu Baltijos šalyse, Alexanderio Nasikailovso ruošta bulvė su lazdyno riešutais ir triufeliais buvo sūroka ir šiaip nieko ypatingo, išskyrus tai, kad priminė močiutės katile troškintas bulves su lupenomis. Man patiko, nes mėgstu primirštą kaimo virtuvę ir ją gerbiu.

Dviejų Estijos restoranų šefas Vladislavas Djatšukas pristatė pagrindinį patiekalą – elnieną su bruknėmis, burokėliais ir saliero piurė. Visi ingredientai, jei tiesa, atkeliavo iš Estijos. Tai yra vienas populiariausių patiekalų ir jo valdomuose restoranuose gimtojoje šalyje. Pasak jo, Baltijos šalių virtuvės skiriasi ir šiuo metu estai užima geras pozicijas. Tačiau prisipažino nepažįstantis projekte dalyvaujančių kolegų iš Latvijos ir Lietuvos, daugiau palaiko ryšį su skandinaviškos virtuvės atstovais.

„Mes siekiame visuomet patenkinti klientų poreikius ir padaryti juos laimingus. Šis būdas yra tam, kad sustiprintume pojūčius, pajustume skonį kitoje aplinkoje. Tokie pietūs ar vakarienė nėra kasdieniška, tai nėra namuose pasigaminti ir greitai suvalgyti makaronai. Puiki Vilniaus panorama ir išskirtinis maistas yra tai, kuo norime nudžiuginti ir nustebinti“, – sakė virtuvės meistras.

Lietuvai „Dinner in the Sky“ atstovauja geriausiu šalies šefu kelis kartus pripažintas Deivydas Praspaliauskas, ruošęs desertą – šokoladą su uogų morengu. Sakyčiau, kad tai buvo geriausia pietų dalis, tačiau ar tai Šimtmečio temą nusakantis desertas, drįsčiau abejoti, nes turime geresnių. Grynumą vertinantis šefas sako mėgstantis lietuviškiems produktams suteikti skandinaviškų detalių. Vis dėlto jis nustemba, jei kas nors, nusileidęs žemyn, giria maistą, o ne patirtą vaizdinį katarsį.

„Šis restoranas danguje ir mano dalyvavimas yra neatsiejami dalykai. Šiais metais su juo keliavau ir į Taliną, Helsinkį. Rygoje sutikome daug lietuvių, kurie nesitikėjo sutikti saviškio šefo. Apskritai, maistas šiame projekto yra pridėtinė vertė greta kitų detalių. Galima pakilti ir nusileisti kranu, tačiau maistas suteikia ypatingą emocinį pojūtį“, – sako D. Praspaliauskas, neįsižeidžiantis dėl mažesnio dėmesio jo kurtiems patiekalams.

Šis gurmaniškas projektas danguje yra pamėgtas daugybės žmonių visame pasaulyje dėl aukščiausios kokybės standartų ir aptarnavimo, įspūdingų miesto vaizdų, išskirtinės atmosferos ir skaniausių patiekalų, kuriuos ruošia geriausi pasaulio virėjai. Visgi Vilniuje tikėkitės kuklesnio skonio maisto ir gėrimų, labiau mėgaukitės kitais įspūdžiais, geriausia – kartu su savo artima kompanija.

Ekonomikos žurnalas „Forbes“ projektą yra įtraukęs į neįprasčiausių valgymo vietų dešimtuką. Šį neįprastą dangaus restoraną išbandė net Monako princas Albertas bei Švedijos princas Karlas Filipas, o projekto koncepcija nuolat keliauja aplink pasaulį: nuo Australijos, Indijos, Pietų Afrikos Respublikos iki Brazilijos, Kanados, Kinijos.

Rugpjūčio 22-ąją startavusi „Dinner In The Sky“ atrakcija Vilniaus Rotušės aikštėje veiks penkias dienas ir svečių lauks iki sekmadienio, rugpjūčio 26 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)